Därför ska du utforska skärmlivet med barnen

Att vi tillbringar så stor del av vårt liv framför en skärm är ett ganska nytt fenomen. Och det är inte helt lätt för föräldrar att veta hur man ska hantera skärmtiden. Men psykologen Anne Grefberg menar att rätt väg kan vara att spendera tid med barnen och skärmen.  

– Våra skärmar är en enorm del av vår tillvaro och därför blir det viktigt att också ha en relation med barnen i den digitala världen. Att helt enkelt hitta ett gemensamt intresse även där, säger Anne Grefberg.

Oavsett hur man ser på skärmarna så ställs många föräldrar inför ett dilemma: Skärmtidsparadoxen. Å ena sidan är man som förälder orolig för att barnet ska skadas av det digitala, samtidigt som man vill att barnet ska få ta del av allt positivt som skärmarna för med sig.

Telenors rapport visar att föräldrar som delar digitala intressen med sina barn också ser mer fördelar med skärmarnas roll i familjelivet. De har hittat ett knep för att utnyttja det positiva med skärmarna menar Anne Grefberg.

– Att spela tillsammans på skärmen eller låta barnen visa favoritklippet på Youtube är ett bra sätt att hitta ett gemensamt intresse på, säger Anne Grefberg.  


"Spela tillsammans eller låt barnen visa favoritklippet på Youtube."

Så gemensamma digitala intressen är bra. Men trots det är det bara en tredjedel av föräldrarna som har ett. Hur hittar man något att samlas kring med sitt barn?  


"Dyk in i den verklighet som barnen vet så mycket om."

– Det handlar om att ge det ett försök, att dyka in den nya verklighet som barnen vet så mycket om. Det finns så mycket vi kan lära av våra barn, säger Anne Grefberg. 

Hon menar att man bör utnyttja det faktum att man är förälder.

– Som förälder kan man alltid försöka vara lite projektledare. Kanske kan man dra ihop en turnering där hela familjen är med och spelar? Då blir barnens syssla en angelägenhet för hela familjen, vilket stärker både barnet och familjen samtidigt.

Såhär har familjen Sollin hittat intressen tillsammans: 

– Vår yngsta dotter Siv har två stora intressen, rullskridskor och att sjunga, berättar mamma Julia.

– För ett tag sedan hittade hon sin drömserie på nätet; Soy Luna som handlar om en rullskridskoåkande sångerska. När vi var ute och bilade i somras satt hela familjen och sjöng låtarna från serien. På spanska. Jag har ingen aning om vad vi sjöng, men det var himla fint.

Relaterade artiklar:

Här är familjernas bästa skärmtips

Det finns inga självklara svar kring hur man får skärmbalans hemma. Alla familjer är olika och det gäller att testa sig fram. Så här gör familjerna Boutard och Sollin.

Så kan du ta skärmsnacket med barnen

Våra skärmar innebär att vi får tillgång till vänner, kultur och kunskap. Men många föräldrar brottas också med barnen skärmtid. Så hur ska man som förälder hitta rätt balans?