Det här är vår digitala framtid

Tekniken har, mycket på grund av coronaeffekten, fått lägga in en extra växel för att hänga med i digitaliseringstempot. Men hur ser framtiden egentligen ut? I podden Världen har förändrats diskuteras hologramdejter, avatarer och den svindlande tanken att prata med döda.

Poddgänsten Elin Häggberg ser att vår nya vardag med hemmajobb och mindre sociala kontakter, skapar ett stort behov av digital innovation.

–  Många av de olika mötestjänsterna har rullat ut funktioner som de kanske inte var helt klara med, för att få ut dem så snabbt som möjligt.

Men vad kan vi då förvänta oss av framtidens skärmar, i och med att vi är alltjämt uppkopplade?

– Min spaning är att de lägre priserna tillsammans med det faktum att skärmarna är mycket mer flexibla kommer att innebära att vi har dem på fler ställen. Skärmen som verktyg är otroligt intuitivt för oss människor, säger experten och framtidsforskaren Karim Jebari.

Elin Häggberg håller med och ser en fördel med att ha flera olika skärmar för olika ändamål.

– Om du ska göra något som har med köket att göra så har du en skärm på köksbänken och när du ska göra något annat så har du en annan skärm. Då blir det mer aktivitetsbundet och man vet vad andra gör för aktivitet när de är vid den skärmen. Det tar inte lika mycket från den sociala uppmärksamheten.

Förutom fler användningsområden för skärmar så ser Karim Jebari också en öppning för hur vi kan använda oss av hologram.

–  Om vi skulle ha en teknologi som är lika bra som ett fysiskt möte då skulle det få jättestora konsekvenser för hur hela samhället är organiserat. Om vi tänker att möten är lika bra över hologram då kanske opera, teater och terapi är lika bra över hologram. Du kan få de saker du vill ha utan att behöva vara i stan. Om du kan ha hologramdejter, då har du ännu mer skäl att stanna hemma.

Elin Högberg tror snarare på ett ökat användningsområde för avatarer, digitala modeller som efterliknar olika personer.

–  Om man skulle kunna skapa en digital modell av sig själv som avatar, då skulle det vara mycket enklare att skicka digitalt än ett hologram. Avatarerna kan ha ens ansiktsuttryck och man kan sälja kläder och smink och frisyrer som man gör med skins i spel idag.

Hur långt kan vi då gå med den digitala och virtuella miljön? Programledaren Kirsty Armstrong berättar i podden om ett Youtube-klipp som verkligen öppnar dörren till framtiden, men som också väcker en del etiska frågor.

–  Jag såg ett koreanskt klipp på Youtube. I klippet får en mamma träffa och prata med sin döda dotter genom ett par VR-glasögon. Det ger oss en bild av hur teknik och privatliv kan komma att flätas ihop ännu mer i framtiden. Vi kanske inte ens behöver vara vid liv för att kommunicera med våra nära och kära, berättar Kirsty Armstrong.

Relaterade artiklar:

Här är fördelarna med digital träning

Forskning har visat att en träningsapp kan vara precis lika effektiv som en personlig tränare.

Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mer eller mindre sociala?