Så för videosamtal oss närmare varandra

Corona har fått oss att hålla avstånd och stanna hemma. Men betyder det att vi umgås mindre med varandra? Nej, menar Kirsty Armstrong, som i podden Världen har förändrats konstaterar att samtalen med familjen både blivit fler och mer förtroliga.

– Jag har kommunicerat så mycket mer med min familj i dessa tider, än vad jag gjort någonsin innan, säger programledaren Kirsty Armstrong.

Och även karaktären på samtalen har ändrats, från det allmänna ”väder och vind” till lite mer verkliga ämnen.

– Den här vanliga uppdateringen man gör med sin familj har tagit slut. Det blir ju lite djupare samtal.

En fördel med att familjen kommer närmare, trots fysiskt avstånd, är att det också är lättare att avsluta en träff.

– Jag tycker det är toppen att man kan lägga på om man tröttar. Det är ju lite svårare göra på en familjemiddag, säger poddgästen Ellinor Svensson skämtsamt.

Elin Svensson ser också hur nya sätt att kommunicera växer fram och att de faktiskt inte behöver vara sämre eller mindre närvarande.

– Vi har haft en virtuell huse-syn på videosamtal i min nya lägenhet och jag har skickat bilder på min hund när hon är gullig. Man har ju fått hitta nya sätt att umgås med sin familj och de man saknar.

Ironiskt nog, har både Ellinor Svensson och Kirsty Armstrong, märkt hur de även kommunicerar oftare med de som bor längre bort.

– Jag har fått upp ögonen för att videosamtala. Jag har en kompis som bort jättelångt bort och vi videosamtalade aldrig innan och träffades inte så ofta. Men nu har jag fått upp ögonen för att vi kan gå på quizz tillsammans virtuellt och ha en aw, säger Elinor Svensson.

Kirsty Armstrong är inne på samma linje.

– Min farbror i Australien fyllde 60 år och då hade vi Zoom-party. När alla samlades så kom vi ihåg hur kul det var att hänga, berättar Kirsty Armstrong.

Att de äldre omfamnat den nya tekniken råder det heller ingen tvekan om.

– Jag såg en mormor ifrån Ryssland som skaffat en green screen och gör videos när hon är på flygande mattor. Hon kallas ”Green Screen Granny”, säger Kirsty Armstrong och skrattar.

Och även om Kirsty Armstrongs egna mormor inte flyger omkring på någon matta, så gör hon ändå en insats i Kirstys vardagsbestyr.

– Det är lite mysigt att sätta på högtalaren på telefonen och laga mat medan mormor pratar. Det är mitt tips. Glöm inte högtalaren, hälsar Kirsty Armstrong.

Relaterade artiklar:

Här är de nya digitala fenomenen

Medan vi håller oss hemma har det uppstått en hel del nya digitala fenomen. Som att göra Tiktoks med mormor eller nya sätt att ta del av kultur.

Här är fördelarna med digital träning

Forskning har visat att en träningsapp kan vara precis lika effektiv som en personlig tränare.