5 frågor om IoT

till Pierre Cardell, Chief Architect IoT Telenor


Vem vill inte veta mer om IoT? Just det - och därför ställde vi 5 snabba frågor till vår egen superexpert Pierre Cardell. Vi lovar att det är svårt att hitta fler och bättre IoT-insikter just nu!

1. Vad är det egentligen som är så himla härligt med IoT?

Det som gör IoT så härligt är att det handlar om att säkerställa lösningar på befintliga problem och uppfylla behov. På så sätt kan IoT vara en drivare både för affärer och användares upplevelser, och sammantaget petar varje uppkopplad enhet oss närmre och närmre en allt mer smartare värld och vardag. Teknologin är bara en möjliggörare för detta, och IoT är som mest lyckad när teknologin blir osynlig och istället hjälper oss lösa våra utmaningar enklare.

2. IoT är för alla brukar vi säga. Dina tankar kring detta?
Teknologi är demokratiserande! Gutenbergpressen tog information ut till den stora massan, och internet gjorde samma sak men stöpte också hela den digitala världen som följde. En telefon idag är inte vad en telefon var för 20 år sedan.

"Teknologi är demokratiserande! Gutenbergpressen tog information ut till den stora massan, och internet gjorde samma sak men stöpte också hela den digitala världen som följde."

Pierre Cardell, Chief Architect IoT Telenor

IoT är en fortsättning på den resan, där enheter, system och verksamheter får nya möjligheter genom styrning, informationsutbyte och analys. Som konsument har säkert många sakteligen börjat koppla hemmet med larm, video och lampor, sin gräsklippare, eller varför inte sin båtmotor med larmtjänster. Detta kommer bara fortsätta i takt med digitaliseringen, men inte alltid synligt för den enskilde individen.

3. IoT kan skapa nya möjligheter och affärsmodeller. Kan du ge exempel på detta?
Det är lätt att peka på konkreta exempel, vem har missat alla de nya sparkcyklar som nu körs landet över?

Många gånger stirrar dessa möjligheter oss i ansiktet utan att vi själva ser dem. Redan på 00-talet fanns mobiltelefoner med goda möjligheter för datatrafik, med Bluetooth, GPS och appstöd men ändå dröjde det många år innan vi började se spelare som Uber, Lyft och Bolt träda fram på riktigt när konceptet blivit vedertaget, till taxibolagens stora missnöje.

Över tid förändras också behoven för redan uppkopplade enheter, där man kan se hur exempelvis Volvo med samma uppkopplade bil kan gå från att erbjuda extra säkerhet och kontroll av fordon, till leveranser som lämnas direkt i bagaget utan att du är närvarande - supersmidigt!

Ställ er själva frågan hur ni själva skulle vilja konsumera era egna produkter och tjänster om det inte fanns några begränsningar. Allt för bevandrade stigar kan ofta bli hinder över tillräckligt lång tid, säkerställ att det är ni själva som är utmanaren som ser saker med nya ögon!

4. Vilket är ditt favorit-use case gällande IoT? Varför?
Teknologi ska tjäna människor, så de tillämpningar som exempelvis hjälper till att förebygga problem innan de uppstår, eller automatiserar flöden och underlättar beslut är de tilltalar mig allra mest i allmänhet. När du går och handlar och du var ensam hemma ska belysningen kunna släckas automatiskt och och eluttag som inte behöver vara igång ska också stängas av, medan ditt hemlarm eller din uppkopplade vattenfelsbrytare fortfarande ska vara igång, och beredda på att skydda och informera dig även när du inte är hemma.

5. Framtiden för IoT i dina ögon?
Den är extremt ljus! Digitaliseringen löper på som aldrig förr och det öppnar nya tekniska möjligheter, vilka är grund för mer spetsade tillämpningar. Allt från att ekosystem i allt större utsträckning blir mer mogna för olika former av datautbyten för bättre informationsflöden till många spännande utvecklingar som sker på hårdvarusidan. Exempelvis börjar till och med smartphones att komma med sensorer som gör det möjligt att mäta ner på centimeternivå vad annan hårdvara befinner sig, eller olika former av flexibla Bluetooth-taggar som är böjbara och drivs utan batteri, som till och med kan uppskatta hur tunga objekt som placeras på dem. Om bara några år är det kanske inte omöjligt att du frågar din smarta hemassistent vart du tappat plånboken, och den bara råkar veta att den ligger mellan den andra och tredje soffkudden.

Här kan du läsa mer om IoT

  

Är ditt företag redo för IoT?

Boka rådgivning med en av våra IoT-specialister. Genom att kartlägga era behov kan vi tillsammans hitta en skräddarsydd lösning som passar just er verksamhet.