Atlas Copco: Trådlösa verktyg i 5G-fart

Att verktyg i en fabrik är uppkopplade är inget nytt. Men att de är det trådlöst via 5G är ett stort steg framåt mot det vi kallar Industri 4.0.

Vi har tillsammans med Atlas Copco ingått ett av världen första kommersiella 5G-avtal för industrin. Tillsammans med Fujitsu installerar och aktiverar vi nu ett privat 5G-nätverk i Atlas Copcos lokaler i Sickla i Stockholm.

Det är Ericssons Industry Connect-plattform som gör det möjligt att kapa trådarna för gott i industriell miljö. Tidigare har man varit beroende av kabel, bluetooth och wifi, ofta i set-ups som vuxit fram över tiden och därmed blir allt svårare att skala upp. Lägg till det höga underhållskostnader och minskad effektivitet och flexibilitet så förstår man att många efterfrågar nästa steg i utvecklingen.

– Vi vet att privata nätverk kommer vara en viktig pusselbit för industrisektorn och tillsammans tar vi nu ett massivt kliv mot Industri 4.0, säger Andreas Kristensson, Head of IoT and New Business.

Andreas_Kristensson_750x210.jpg
Andreas Kristensson, Head of IoT and New Business

– Nu när det första avtalet är på plats vill vi öka takten, och vi siktar på att koppla upp åtminstone två partners till under året, tillägger han.

Nästa generations mobilteknik är nu officiellt i startgroparna för att bana vägen för den fortsätta digitaliseringen och effektiviseringen av svensk industri. Det är en resa som kommer att forma både oss och många av våra kunder som företag.

– Vi ser att marknaden för lokala och säkra 5G-nät kommer växa markant de närmsta åren, och Telenor vill vara med på denna resan, och hjälpa våra kunder in i framtiden.


Översta bilden: Trådlös skruvdragare från Atlas Copco, uppkopplad mot Telenors 5G-nät.
Publicerad: 2020-09-29

Mobila privata nät

Mobila privata nät är ett skräddarsytt 5G-nät med maximal prestanda. Genom att addera pålitlighet och högre hastigheter kan ditt företag hantera stora datamängder, utan externa störningar. Ni får en bättre överblick i produktionen och ett effektivt skydd mot företagets sårbarheter.

Vill du veta mer om mobila privata nät?

Boka in en kostnadsfri rådgivning med våra experter. Genom att utgå från era behov och affärsmål hittar vi en skräddarsydd lösning som passar just er verksamhet.