"Unga talanger kräver ett flexibelt arbetssätt"

Revideco är revisionsbyrån som lockar talanger genom att erbjuda medarbetarna möjligheten att arbeta flexibelt. 
– Vi är övertygade om att människor blir mycket mer effektiva om de får arbeta där de vill, när de vill, säger vd Erik Emilsson.

Hos revisionsbyrån Revideco möjliggör digitala tjänster ett flexibelt arbetssätt. Medarbetarna på revisionsbyråns fyra kontor når alla program, dokument och kommunikationslösningar oavsett var de befinner sig och oavsett vilken teknisk enhet de väljer att jobba från.

Många väljer därför att lösa sina arbetsuppgifter utanför det fysiska kontoret och bortom de ordinarie kontorstiderna. Något som Revidecos vd Erik Emilsson ställer sig mer än positiv till.

– Man jobbar bättre om man får styra själv, säger han. Dessutom blir det fler timmar gjorda, vilket syns direkt på vår lönsamhet. Vi säljer timmar, och vi behöver få timmar gjorda. När eller var det sker spelar ingen roll.

Flexibiliteten är inte bara en viktig trivsel- och lönsamhetsfaktor, utan också en förutsättning för att bli betraktad som en attraktiv arbetsgivare, enligt Erik Emilsson.

– Varje gång vi rekryterar nya medarbetare så märker vi att det här är oerhört viktigt. Speciellt i Stockholmsområdet, där många människor har långa pendlingsavstånd. För unga högutbildade personer som precis har bildat familj är det ett grundkrav, säger han.

– Det räcker med att dagis stänger lite tidigare en dag så blir det jättesvårt för dem att få ihop logistiken. Då har vi enormt mycket att vinna på att de kan jobba några timmar hemifrån. Vi får ut våra timmar och de behöver inte ta ledigt hela dagen.

Därmed inte sagt att det fysiska kontoret har spelat ut sin roll, konstaterar Erik Emilsson. Till exempel behöver nya medarbetare mycket stöd i början. Då blir kontoret en naturlig mötesplats och skola, med arbetskamrater i närheten som man kan ta hjälp av och lära av.

– Man ska komma ihåg att det här med ett flexibelt arbetssätt är väldigt individuellt. En del vill sitta på kontoret medan andra vill jobba enskilt, och det är jätteviktigt att var och en får göra det som passar den bäst.

Det är också viktigt för företag att komma ihåg att det ställer särskilda krav på ledarskapet.

– Jag måste ha förtroende för mina medarbetare och lita på att de gör sitt jobb, oavsett om jag finns i deras fysiska närhet eller inte. Jag måste också ha respekt för att människor är olika, säger Erik Emilsson.

– Bara för att jag väljer att jobba mellan åtta och tio på kvällen så kan jag inte förvänta mig att kollegorna svarar då. Och för att det här ska fungera måste vi ha en ständig dialog, så att vi vet om varandras olikheter.

Vi vägleder dig och ditt företag

Våra personliga företagsrådgivare hjälper dig och ditt företag att ta fram skräddarsydda lösningar som möter era unika affärsbehov. Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig inom kort.