Kundcase:

LR Installation har nu alla instruktioner i en app istället för i en pärm

LR Installation

Från gammalt intranät till skräddarsydd app

För LR Installation, där drygt 70 procent av medarbetarna jobbar utanför kontoret, krävs smidiga lösningar. Med en skräddarsydd företagsapp slog de två flugor i en smäll: Dels förenklades uppdateringen av viktiga dokument, dels fick ledningen en direktkanal till varje kollega.

LR Installation har cirka 180 medarbetare. Huvudparten av verksamhet är att utföra vvs- och el-service till bostadsrättsföreningar, privatpersoner, företag och kommuner. Fram till nyligen har en av företagets stora utmaningar varit internkommunikationen. Hur ska man få en montör-mitt-uppe-i-arbetet att ta del av ett viktigt meddelande eller dokument? Finns ett enkelt sätt att nå fram då hen inte har datorn med sig?

Från skiss till lansering

Marknads- och serviceansvarige Claes-Johan Larsson hade stött och blött dessa frågor länge, när Niklas Ericson på Telenor nämnde möjligheten att utveckla en egen app. Genom appen skulle man kunna skicka information till alla eller utvalda delar av företaget. Man skulle också kunna lägga in andra dokument: Instruktioner, säkerhetsföreskrifter och allt som brukar följa med ”montörspärmen” i var serviceteknikers bil.

– Vi hade en tanke som presenterades för företagsledningen, berättar Joakim Bergström som är ekonomichef.

Tillsammans med Telenor och teknikföretaget WIP skräddarsydde Joakim och Claes-Johan sedan en betaversion som testades och fintrimmades före lansering. På lanseringsdagen skickades ett sms till samtliga medarbetare med uppmaningen att ladda ner LR-appen.


lr_installation_app_750x250.jpg


Otroligt lättanvänd

– När man öppnar appen är det bara att skrolla. Upp för företagsnyheter, ner för avdelningsspecifik information. Därunder ligger en handfull mappar med tydliga rubriker, berättar Joakim Bergström.

Så snart ett meddelande skickas ut syns det i mottagarnas appar. Det går också att följa upp hur många som har öppnat meddelandet.

– Appen är otroligt lättanvänd. Vill man skapa ett inlägg är det lätt att ladda upp en bild, skapa en rubrik och lägga in text. Och byter någon mobil skickas ett meddelande att ladda hem LR-appen till den nya mobilen, säger Claes-Johan Larsson.

Vidareutveckling pågår

Idag har det gått ett halvår sedan appen lanserades. Med möjligheten att kommunicera och samla all företagsinformation på en plats vill ledningen öka känslan av tillhörighet. Plus känslan av att ha koll. I appen ligger nämligen de senast uppdaterade versionerna av verksamhetsledningsdokumenten FR 2000. Det vill säga checklistor på allt från interna regler och säkerhetsblad till riskanalyser och information om nödlägesberedskap.

– Vi har en hel del viktiga säkerhetsföreskrifter, bland annat för de kemikalier vi använder. I appen kan vi snabbt uppdatera och göra tillägg, säger Joakim Bergström.

Både Joakim och Claes-Johan är eniga om att framgången bottnar i att LR-appen innehåller rätt saker. Under nästa år kommer funktionen utvecklas så att medarbetarna ska kunna skicka rapporter på plats. Exempelvis vid leverantörsavvikelser, tillbudsrapportering och produktionsfel.

– Jag kan garantera att många företag i vår storlek kan ha enorm nytta av en sådan här app, säger Claes-Johan Larsson.


Tips till dig som är nyfiken på en företagsunik app:

Sätt inte ribban för högt i början. Fokusera på det elementära innehållet och vidareutveckla längsmed vägen, råder Claes-Johan Larsson.

Läs mer om våra olika app-lösningar här

Vill du veta mer?
Kontakta en företagsrådgivare så hjälper vi dig.

Utmaning

- Kunna kommunicera med alla medarbetare – inklusive de ca 140 tekniker och installatörer som jobbar ute på fältet och inte har tillgång till dator.
- Hålla alla 140 ”montörspärmar” uppdaterade med aktuella instruktioner, säkerhetsföreskrifter och riktlinjer.

Lösning

En företagsunik app för att samla all företagsinformation på en plats:
- Kanal för företagsnyheter och avdelningsspecifik information. 
- Plats för instruktioner, checklistor, säkerhetsföreskrifter och övrigt som ”montörspärmen” behöver innehålla.

Effekt

- Effektivare hantering av de instruktioner och riktlinjer som tidigare fanns samlade i pärmar.
- Höjd säkerhet och kvalitetskontroll.
- Mätbart bättre internkommunikation.
- Bättre sammanhållning inom företaget.

LR Installation

Om LR Installation

Om LR Installation LR-installation AB bedriver entreprenad inom el, vatten, värme och sanitet, samt försäljning av el- och VVS-artiklar från egna butiker. Företaget, som har huvudkontoret i Kalmar har 180 medarbetare, varav 140 är mobila elinstallatörer och servicetekniker.