SVT-chefen:
Drömmen är att producera Vasaloppet med hjälp av 5G

Public service-bolaget SVT blickar ständigt mot nya innovativa tekniklösningar. Under SM-veckan i somras testade man för första gången att byta ut fiber mot trådlös 5G-teknik för kameraproduktionen. Ett pilotprojekt som gav mersmak.

Det är spännande tider för bolag som sysslar med rörlig bild. TV- och mediebolagen tillhör en bransch som tidigt väntas kunna dra fördelar av 5G-teknikens realtidsmöjligheter, låga fördröjning och driftsäkerhet.

För att utforska teknikens potential genomförde SVT och Telenor i somras ett pilotprojekt under SM-veckan i Linköping. Genom att ersätta en del av den fiberanslutna kameraproduktionen med trådlös 5G-teknik fick man svart på vitt svar på hur tekniken står sig i en skarp miljö.

– Vi bevakade tävlingar som kunde pågå upp till två timmar, så visst fanns det en viss nerv på förhand hur det skulle gå. Men tekniken höll vad den lovade. Produktionsteamet märkte ingen skillnad, säger Per Björkman, distributionschef på SVT.

svt_mpn_telenor_750x250.jpg

Totalt hade SVT närmare 100 sändningstimmar från SM-veckan. Att testet föll ut väl gör att man nu blickar mot fler användningsområden.

– Det här var en ”reality check” för oss. Vi vet nu att tekniken finns och är redo att nyttja. Största fördelen är att man slipper dra fiber till obebodda platser. Vi ser därför fram emot när 5G-näten är fullt utbyggda.

Har du något framtida drömprojekt där tekniken kan användas?
– Vasaloppet. Det är en utmaning idag med den 9 mil-långa banan från Sälen till Mora där vi idag måste prioritera vilka platser vi sänder ifrån. Alla event som kräver en kameraproduktion utanför SVT-huset skulle gynnas av att gå över till en trådlös teknik.

Hur viktigt är det för SVT att ta till sig ny teknik?
– Utan att slå sig för mycket på bröstet så har vi varit teknikledande historiskt. Förklaringen är delvis att vi har finansieringen på plats och kan göra saker som inte måste ge avkastning direkt. Det har gett oss en roll där vi vill och bör testa nya tekniker för att driva utvecklingen inom TV framåt, i samarbete med andra aktörer. Hittills har den modellen varit framgångsrik.

Vilka fler tekniktrender ser du inom rörlig bild?
– Vi ser ett tydligt skifte mot att våra tittare i allt större utsträckning vill streama vårt innehåll på SVT Play. Sedan har vi ett spännande projekt där vi använder AI-motorer för att texta program, utan att någon människa är inbladad. Det har en jättepotential att förändra tillgängligheten för fler.


Mobila privata nät

Mobila privata nät är ett skräddarsytt 5G-nät med maximal prestanda. Genom att addera pålitlighet och högre hastigheter kan ditt företag hantera stora datamängder, utan externa störningar. Ni får en bättre överblick i produktionen och ett effektivt skydd mot företagets sårbarheter.

Vill du veta mer om mobila privata nät?

Boka in en kostnadsfri rådgivning med våra experter. Genom att utgå från era behov och affärsmål hittar vi en skräddarsydd lösning som passar just er verksamhet.