Surfplatta för äldre – en köpguide

Mer om surfplattor för äldre hos Telenor
Det kan vara knepigt att välja en surfplatta. Vi har samlat lite tips hur du hittar bästa surfplattan för seniorer. I den här artikeln kan du läsa om vad du ska tänka på innan du bestämmer dig för vilken du vill köpa.

Operativsystemet – vad är en enkel surfplatta?

Enklast är nog att utgå från vilken mobiltelefon du använder i dagsläget. Om du använder en iPhone så har den operativsystemet iOS. Då kan det vara enklare att införskaffa en iPad då dess operativsystem, iPadOS, liknar det som finns i iPhone. Om du istället använder dig av en mobil från till exempel en Samsung, Huawei eller Sony så har de operativssystemet Android. Surfplattor med Android kan då vara något enklare att ta sig an.
Vare sig du väljer en surfplatta med Android eller iPadOS så finns det en uppsjö av appar att välja mellan. Oftast så kan du hitta samma appar i båda operativssystemen.

Skärmstorlek

Den vanligaste storleken på surfplattors skärmar idag är runt 10 tum. Alltså är det lättast att hitta surfplattor i den storleken i olika prisklasser. Men vad spelar då storleken på skärmen för roll? Om man jämför med en mobilskärm så får det ju plats mer på surfplattans skärm och man kan ha uppe flera appar samtidigt på skärmen. Om du hade tänkt läsa till exempel e-böcker eller tidningen på surfplattan så är en stor skärm helt klart en fördel.

Bästa surfplattan för äldre – hitta rätt för dig

När det kommer till att hitta bästa surfplattan så är det bra att tänka igenom vad du ska använda den till. Beroende på om du ska kolla på film, läsa e-böcker, spela spel eller surfa lite ibland så finns det en surfplatta för dig och dina behov. Här är några saker som du kan hålla utkik efter när du väljer vilken surfplatta du vill ha.

  • Minnesstorlek: Om du enbart ska surfa eller ladda ned några e-böcker så räcker de minsta minnesstorlekarna. Om du däremot vill ladda ned större filer, som till exempel filmer så kan det vara bra att välja en surfplatta med mer minne. Med en del surfplattor har du dessutom möjligheten att sätta i ett externt minneskort.
  • Skärmstorlek: En surfplatta på runt 10 tum brukar vara tillräckligt när den ska användas för läsning, titta på film och surfa. En större skärm än så föredrar de som behöver till exempel redigera bilder eller liknande.
  • Batteritid: Om du kommer använda surfplattan hemma så är det lite enklare att ladda surfplattan när batteriet tryter. Men om du använder den på resande fot en del så ska du ha en surfplatta med bra batteritid.
  • Uppkoppling: Har du wifi hemma som du kan koppla upp surfplattan mot? I så fall behöver du inte köpa till något sim-kort. Men ska du använda surfplattan på resor eller utanför hemmet? Då kan det vara en god idé att köpa till ett sim-kort med surf eller en router så du kan koppla upp dig där du är. Det fungerar även bra om du inte har tillgång till wifi i hemmet.

Inställningar och hjälpmedel

För surfplattor med både iPadOS och Android så finns hjälpmedelsfunktioner så du kan anpassa surfplattan för dina särskilda behov. Det kan vara allt från syntolkning och textstorlek till specialinställningar för hörapparater och undertexter. Om du behöver koppla till ett separat tangentbord är det oftast möjligt att göra via Bluetooth.