Surfplatta för äldre – en köpguide

Det kan vara knepigt att välja en surfplatta. Beroende på om du ska kolla på film, läsa e-böcker, spela spel eller surfa lite ibland så kan olika surfplattor passa dig. Här kan du läsa våra tips på hur du hittar bästa surfplattan för seniorer.

Mer om surfplattor för äldre hos Telenor

Håll det enkelt - välj samma operativsystem

Vilken mobil använder du idag? Det kan vara enklare att hitta och komma igång om du väljer en surfplatta med samma operativsystem som din mobil. Det vill säga, Apple = iOS/ iPadOS och Samsung, Sony och Google Pixel = Android. Oavsett vad du väljer så finns det en uppsjö av olika appar att välja mellan.

Välj skärm efter behov

Vad vill du använda din surfplatta till? En surfplatta på runt 10 tum brukar vara tillräckligt för att kunna läsa, titta på film och surfa utan problem. Om du ska jobba eller redigera bilder kan det vara bekvämt att ha en lite större skärm.

Minne

Om du enbart ska surfa eller ladda ned några e-böcker så räcker de minsta minnesstorlekarna. Om du däremot vill ladda ned större filer, som till exempel filmer, så kan det vara bra att välja en surfplatta med mer minne. Med en del surfplattor har du dessutom möjligheten att sätta i ett externt minneskort.

Batteritid

Om du kommer använda surfplattan hemma så är det lite enklare att ladda surfplattan när batteriet tryter. Men om du använder den på resande fot en del så ska du ha en surfplatta med bra batteritid.

Uppkoppling

Har du wifi hemma som du kan koppla upp surfplattan mot? I så fall behöver du inte köpa till något sim-kort. Ska du använda surfplattan på resor eller utanför hemmet? Då kan det vara en god idé att köpa till ett sim-kort med surf eller en router så du kan koppla upp dig där du är. Det fungerar även bra om du inte har tillgång till wifi i hemmet.

Särskilda hjälpmedel

För surfplattor med både iPadOS och Android så finns hjälpmedelsfunktioner så du kan anpassa surfplattan för dina särskilda behov. Det kan vara allt från syntolkning och textstorlek till specialinställningar för hörapparater och undertexter. Om du behöver koppla till ett separat tangentbord är det oftast möjligt att göra via Bluetooth.

Hitta den bästa surfplattan för dig