Fildelning – okej eller olagligt?

Fildelning är en het potatis, men vad gäller egentligen?

Att fildela eget material, till exempel en Dropbox-mapp med egentagna bilder som du delar till en vän, är fullt lagligt. Fildelning i sig är alltså ingenting konstigt eller otillåtet. Däremot är det olagligt att fildela material som någon annan äger upphovsrätten till, utan personens godkännande. Upphovsrättsinnehavare kan själva tillåta fri delning av sitt eget material genom att licensiera detta med en fri licens, till exempel Creative Commons.

Att ladda upp eller ner material som har en stängd licens – utan upphovspersonens godkännande, direkt eller genom en fri licensiering – kallas för illegal fildelning, och är brottsligt: lagen man bryter mot heter Upphovsrättslagen. Den som bryter mot lagen kan både bli straffskyldig för lagbrottet och få skadeståndskrav från upphovsrättsinnehavaren till det fildelade materialet, t.ex. ett musik- eller filmbolag.

Material du själv äger upphovsrätten är skyddat på samma sätt. Om någon annan t.ex. återanvänder en bild du publicerat på nätet i en annons eller bloggpost, utan att be om lov först, kan personen krävas på böter. Undantaget är användning av bilden för eget bruk i hemmet, vilket är lagligt.

Om du är osäker på om filer som du eller någon i din familj delar är upphovsrättsskyddade – kolla upp det. Illegal fildelning kan straffas med dryga böter, och om ditt barn fildelat upphovsrättsskyddat material blir du som förälder betalningsskyldig.