Nätprat

Nätprat är Telenors initiativ för att öka barn och ungas trygghet online. Det gör vi genom att främja dialogen mellan barn och viktiga vuxna om livet på nätet – nätpratet helt enkelt.

Om Nätprat


Det är inte helt lätt att prata om livet på nätet, hur man börjar
och hur pass involverad man ska vara. Därför har vi tagit
fram tips och verktyg för att hjälpa dig som viktig vuxen att
få igång pratet.

Stöd för viktiga vuxna

Svårt att komma igång med nätpratet? Vad är viktigt att tänka på och förmedla till barn? Här hittar du som viktig vuxen verktyg och stöd för att komma igång med nätpratet med barn.

Material för lärare

Visst är det viktigt att lyfta barns trygghet på nätet i undervisningen? Ladda ner vårt material och beställ våra nätpratskortlekar kostnadsfritt till din skolklass. 

– Med Nätprat vill vi få fler barn och vuxna att prata med varandra om vad de gör på nätet. Det stärker barns förmåga att undvika och upptäcka risker och veta vad de ska göra om någonting händer.

Nina Freye, ansvarig för social hållbarhet på Telenor

 

 

Vi samarbetar med Plan International Sverige

Plan International är en av världens största barnrättsorganisationer och vi är stolta över att vara samarbetspartners. Tillsammans jobbar vi för att öka barns och ungas trygghet på nätet. Sedan partnerskapet inleddes har vi bland annat genomfört undersökningar och släppt skolmaterial.

Aktuellt


Här samlar vi det senaste kring barns trygghet på nätet hos oss på Telenor.

Delta i Skolutmaningen 2024

Nu lanserar vi Skolutmaningen tillsammans med Plan International Sverige. Fem klasser har chans att vinna 10 000 kronor till klasskassan genom att tävla med egengjorda filmer som berör trygghet på nätet. 

Debatt: Skapa förutsättningar för mer nätprat i skolan

Elever, lärare och skolverket är överens om att skolan är viktig för att trygga nätet för barn. Trots detta är undervisningen bristfällig. 

Rapport om barns vanor på nätet

Vi frågade barn i åldrarna 10-17 år om deras upplevelse om livet online, skillnaden mellan livet online och offline, vem som utsätter vem och hur vi pratar med barn om trygghet på nätet, både hemma och i skolan.