Nätpratsläxan

Nätpratsläxan består av tre delar; två lektioner och en läxa som barnet ger sin förälder eller annan vuxen. Lektionerna leds enkelt av läraren med hjälp av två korta och roliga presentationer. Det finns även utkast på infomejl till föräldrarna i klassen som kan skickas ut innan och efter Nätpratsläxan. Psst! Missa inte ”presentatörens anteckningar” under varje slide i presentationerna.

 

Lektion 1

Läraren introducerar ämnet med hjälp av en film och eleverna får utifrån olika övningar diskutera vikten av dialog om livet på nätet mellan vuxna och barn. Varje elev får också skapa sitt eget digitala quiz om sina vanor och intressen på internet – Nätpratsläxan.

Lektion 2

Klassen kommer sedan att gå igenom läxan och prata om hur det gick och hur det kändes. De kommer även att få reflektera kring hur man beter sig på nätet, vad som är okej och inte samt vikten av en dialog om livet på nätet mellan vuxna och barn. Övningarna är bland annat framtagna med tips från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

OBS! Lektion 2 innehåller ett flertal olika övningar där tanken är att du som lärare kan välja fritt vilka som passar just din klass bäst. Tips! Spara några av övningarna och använd under en temadag eller som korta, återkommande inslag i undervisningen under en längre period.