Det här ska du tänka på när du nätpratar

Det kan vara svårt att veta hur man ska prata med barn om nätet, hur man börjar och hur pass involverad man ska vara är svårt att veta. Därför har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig när du ska nätprata med ditt barn.

En utgångspunkt när du ska prata om nätet med barn kan vara att det ska kännas lika naturligt att fråga hur barnet har det i olika appar eller spel, som att fråga hur det var på fotbollsträningen eller i skolan.

 Var delaktig i barns liv på nätet. Ställ frågor, testa deras spel och appar. Prata om både riskerna med nätet och de roliga sakerna som händer där.

 Det viktigaste är inte att vuxna har alla svaren eller all kunskap utan att barn känner att vi vill att de ska prata med oss, att vi vill lyssna och hjälpa till när det behövs. Uppmuntra därför barn att komma till dig om något jobbigt händer på nätet, eller varför inte om allt roligt som händer där också.

 Livet på och utanför nätet hör ihop, det är samma värld. Så ta ditt barns relationer och erfarenheter på nätet på allvar. Uppmuntra samtidigt barn att vara snälla, för kommentarer kan uppfattas på olika sätt.

 Berätta om din oro. Sannolikt kommer ni att överraskas av varandras syn på nätets fallgropar.

 Det är viktigt att vara medveten om att barn och unga ofta redan har tankar och strategier för hur de kan vara trygga på nätet. Att vara nyfiken och samtala tillsammans om hur barn själva tänker om dessa frågor kan vara viktigare än att ge råd och information. Kanske lär du dig något nytt också.

 Försök att leva som du lär, var en bra förebild. Till exempel så kan du tänka efter en gång extra och fråga innan du lägger upp bilder på ditt eller andras barn på sociala medier.

 Att sätta förbud är sällan en lösning. Om vi tar ifrån barn sådant de gillar så hittar de ofta sätt att komma runt förbudet. Då blir det också svårare för dem att komma till oss om något händer. Öppna hellre upp en dialog och sätt regler tillsammans med barnet.

 I stället för att undvika nätet behöver vi lära oss att hantera de risker som finns. Att ha erfarenhet av att röra sig på nätet kan göra barn bättre rustade att hantera obehagliga saker som händer, såväl dem själva som andra.

 Nätet är fullt av möjligheter, men det är också lätt att vara anonym på nätet, därför ökar också riskerna för att barn utsätts för otrygghet. Berätta om riskerna, till exempel varför man ska vara försiktig med att lämna ut personlig information på nätet eller att det kan finnas personer som inte är de som de utger sig för att vara.

 Förklara att samma lagar gäller på nätet som i verkligheten och att samtycke och kroppsregler som finns för att skydda barn gäller även på nätet. När ett barn blir utsatt för något av en vuxen är det aldrig barnets fel. Inte ens om barnet från början tyckte det var spännande och var med frivilligt.

Förskolebarn

Med yngre barn har vuxna en möjlighet att skapa förutsättningar för en trygg och positiv nätanvändning redan från start. Du kan passa på att vara vid barnets sida för att utforska spel, filmer och annat kul som finns på mobilen eller surfplattan tillsammans. När barnet blir lite mer självständig och använder nätet på egen hand kan ni tillsammans sätta regler för vilka spel och appar de ska ha tillgång till.

Barn i skolåldern

Det kan vara svårt att sätta gränser för vilka appar och spel som yngre skolbarn ska få använda. Frågor om de ska ha privata eller öppna konton och villkor för skärmtid kan också dyka upp. Det finns inget rätt svar så testa istället att prata med barnen om regler och viktigast då är att utgå ifrån barnets mognad.

Tonåringar

Även om tonåringar har större behov av ett privatliv så är det bra om vuxna, precis som med de yngre barnen, visar intresse för vad tonåringar gör på nätet. Sen kanske de inte vill ge några längre utförliga svar och det är helt okej. Att visa intresse räcker för att upprätthålla tonåringarnas känsla av att de kan prata med oss om och när de får lust.

Innehållet på den här sidan är framtaget i samarbete med Rädda Barnen