Smilla 19 år tog över rollen som VD på Telenor en dag

I samband med den Internationella Flickdagen fick Smilla Molin 19 år, ta över rollen som vd för Telenor under en dag. Initiativet är en del av Plan Sverige Internationals #GirlsTakeover och syftar till att belysa flickors särskilda utsatthet i en värld som inte är jämställd. Under Smillas dag som vd träffade hon medarbetare och chefer för att diskutera vad vi som stort teknikföretag kan göra för att främja jämställdhet.

Den 11 oktober varje år är det Internationella Flickdagen, en dag som FN instiftade 2011 på initiativ från barnrättsorganisationen Plan International. Dagen syftar till att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation runt om i världen. I samband med Internationella Flickdagen arrangerar Plan Sverige International #GirlsTakeover, där flickor från hela världen tar över maktpositioner för en dag.

I år fick Telenor bidra till #GirlsTakeover när Smilla Molin kom till vårt kontor i Stockholm och tog över rollen som vd för en dag.

– För oss var det självklart att säga ja när vi fick frågan om att vara med i initiativet. Det är en jätteviktig fråga och vi vill gärna diskutera ämnet och vad vi som stort teknikföretag kan göra för att bli bättre på och bidra till ökad jämställdhet och inkludering, Bjørn Ivar Moen, vd Telenor Sverige.  

"Kvinnor hör också hemma på maktpositioner"

Smilla Molin är 19 år och engerad i jämställdhetsfrågor. Till vardags läser hon en kurs i matematik, jobbar på Ica och är aktiv i Plan Sverige Internationals ungdomsråd.

För mig är "GirlsTakeover" viktigt då det visar att tjejer också hör hemma på maktpositioner i samhället med möjlighet att fatta beslut. Jag tror även att initiativet kan inspirera fler flickor att våga ta plats och jaga sina drömmar, säger Smilla.  

Centralt för besöket var att belysa den könsklyfta som finns inom teknikbranschen och undersöka vad vi kan göra för att vända trenden.  

Smillas dag som vd på Telenor

Dagen inleddes med att Smilla träffade Telenors vd Bjørn Ivar Moen som överlämnade rollen som vd innan de utbytte erfarenheter och förväntningar på dagen.

Under dagen höll Smillas en workshop med medarbetare som deltagare. Syftet med workshopen var att sätta ljus på problematiken kring könsgapet inom teknikbranschen och framför allt, vilka lösningar kan vi på Telenor bidra med.

Mot slutet av dagen träffade Smilla Bjørn Ivar igen för att återlämna rollen som vd. Hon fick dela med sig av reflektioner från dagen och de insikter och idéer som kom upp under workshopen och som kan användas i vårt fortsatta jämställdhetsarbete.

– Det var givande att höra Smillas perspektiv efter workshopen med några av medarbetarna på Telenor och jag ser fram emot fortsatta samtal, Bjørn Ivar Moen, vd Telenor Sverige.

Framåt finns det möjlighet för Smilla att följa upp förbättringsområdena med Bjørn Ivar.

– Jag hade en jätterolig och lärorik dag på Telenor. Det var superspännande och inspirerande att höra om alla coola grejer inom teknik som kvinnor är med och jobbar på. Jag tar med mig att Telenor är en härlig arbetsplats som jobbar för jämställdhet och inkludering. Jag ser fram emot att träffa Bjørn Ivar om några månader och följa upp alla de intressanta saker vi diskuterade och se om några lösningar har implementerats för att få in ännu fler tjejer i branschen, säger Smilla.

Ett långsiktigt jämställdhetsarbete

Telenor strävar efter att ha ett aktivt och långsiktigt jämställdhetsarbete, något vi anser är grundläggande för en hållbar arbetsplats och något som vi kan bli bättre på.

– Att få vara en del av initiativet #GirlsTakeover var en påminnelse om att det finns mycket kvar att göra inom vårt jämställdhetsarbete, men samtidigt att vi har flera engagerade medarbetare som brinner för frågan och som är en viktig del när vi rör oss framåt. Jämställdhet och inkludering gör oss starkare som organisation och är något vi aldrig får ta för givet, säger Åsa Lenhoff, hållbarhetschef på Telenor Sverige.

Samarbete med Plan Sverige International

Telenor har sedan tidigare ett samarbete med Plan Sverige International för att öka barn och ungas trygghet online. Läs mer om vårt samarbete här.