Vad är nätmobbning och hur minskar vi riskerna?

Nätmobbning handlar om taskiga ord, oönskad spridning av bilder samt utfrysning. Men hur undviker vi att våra barn råkar ut för kränkningar online och vad gör vi om det sker?

Förutom det självklara att internet kan ge våra barn många möjligheter till lärdom och lek kan det också vara en plats med utmaningar och risker. Mobbning, sexuella trakasserier, och spridning av bilder är några av kränkningarna som kan går under begreppet nätmobbning. Som förälder kan det vara svårt att veta vad ens barn ser, hör och läser på nätet. Men det finns hjälp att få. För att maximera möjligheterna med familjens skärmliv är digital säkerhet viktigt.

Med tjänsten Nätsäker hjälper vi dig om ditt barn blivit utsatt för kränkningar online.

Vad är nätmobbning?

Nätmobbning sker genom kränkningar på nätet. Det kan röra sig om sociala medier, appar och meddelanden. Exempel på trakasserier är förtal vilket innebär att sprida lögner, att sprida bilder men också att skicka meddelanden som sårar.


Vad skiljer mobbning och nätmobbning åt?

Det kan vara lätt att glömma att det som sker på internet också sker i verkligheten. Många barn och ungdomar spenderar en stor del av sina dagar på internet och kommunicerar till stor del med varandra online.

Den största skillnaden mellan mobbning och nätmobbning är anonymiteten. På internet är det enkelt att gömma sig bakom en anonym identitet för att kränka personer med bland annat elaka kommentarer, medan det på skolgården är lättare att se och höra vem som är mobbaren. Nätmobbning  är dock lättare att spara bevis från, vilket är viktigt att försöka göra om ditt barn blivit utsatt för mobbning online.


Hjälp ditt barn till tryggare surf

Hur kan du som förälder vara engagerad i ditt barns internetanvändande och hur märker du om ditt barn råkar ut för trakasserier eller mobbning på nätet? Det finns teknisk hjälp via appar och inställningar som kan begränsa ditt barns användande av internet och ge dig som förälder bättre koll. Se också till att ni har ett bra skydd mot virus och skadliga webbsidor, både i barnets surfplatta, mobil och på dator.

Så underlättar ni livet online:

  1.  Använd föräldrakontroll på er router

    Det går att aktivera funktionen föräldrakontroll på wifi-routrar från oss på Telenor. Det görs genom att aktivera funktionen för föräldrakontroll, vilket du gör genom att ladda ner appen Wifikontroll.
  2. Blockera skadliga webbsidor

    Du kan begränsa barnens internetanvändning genom att filtrera webbplatser med skadligt eller olämpligt innehåll. De flesta webbläsare har funktioner för att begränsa aktivitet på nätet. Det kan också vara bra att se över vilka appar ditt barn använder.
  3. Sätt en tidsgräns för barnet

    Vissa enheter har inbyggda föräldrakontroller där du kan styra barnets användande. Det går att ställa in en maxtid för användandet av enheten. Hur det görs beror på vilket operativsystem ditt barns enhet har.


Polisanmäl om ditt barn blivit utsatt för nätmobbning

Om ditt barn råkat ut för nätkränkningar är det viktigt att polisanmäla händelsen. Det kan vara svårt att veta vad som bör polisanmälas, men exempel på nätkränkningar är att det läkt oönskade bilder, exempelvis nakenbilder, på internet eller om barnet råkat ut för förtal online.

Kom ihåg! Det är lika viktigt att polisanmäla om du själv blivit utsatt för nätmobbning eller andra kränkande handlingar på nätet.


Anmäl till Help

Om du har försäkringen Nätsäker eller Nätsäker plus ska du också anmäla nätkränkningen till vår samarbetspartner Help försäkring. Under "Mina sidor" i deras kundportal kan du också följa ditt ärende, kommunicera med din jurist samt ladda upp bevis för ärendet.


Känn dig trygg med juridisk rådgivning och hjälp

Vi vill att du själv samt du som förälder ska känna dig trygg i att familjen surfar på nätet. Därför erbjuder vi tjänsten Nätsäker i samband med våra abonnemang. Om ditt barn exempelvis blivit utsatt för nätmobbning, fått ta emot nakenbilder eller utsatts för lögner erbjuder vi juridisk hjälp för att stoppa bilddelning, falska profiler och nätmobbning.

Med Nätsäker Plus får du också kostnadsfritt stöd. Du får juridisk rådgivning i 30 timmar per år, stöd vid ekonomisk förlust upp till 100 000 kronor, kostnadsersättning för psykologhjälp upp till 30 000 kronor. Du får också kostnadsersättning för rättegångskostnader vid rättstvister för en kostnad upp till tre miljoner kronor. Dessutom tar vi inte ut någon självrisk.

Richard fick hjälp när kränkande bild på dottern spreds.