Guide hörlurar: Vilken modell ska du välja?

In-ear, on-ear eller over-ear? Passiv eller aktiv brusreducering? Att välja hörlurar är numera en hel vetenskap. Vi reder ut begreppen och guidar dig rätt bland hörlurarna. I grund och botten handlar det om vilken livsstil du har.

När du ska köpa hörlurar finns det en uppsjö alternativ och modeller att välja bland. Utbudet kommer dessutom med en hel terminologi som inte nödvändigtvis är lätt att förstå sig på. Så hur vet du vilka som är bäst för just dig? Det finns några grundläggande faktorer att utgå ifrån:

  1. Vad ska du använda hörlurarna till? Det kan låta som en enkel fråga, men svaret är kanske helt avgörande. Behöver du hörlurar som inte faller av när du joggar eller lurar som stänger ute omvärlden när du lyssnar på ljudböcker på väg till jobbet?
  2. Vilken typ av hörlurar vill du ha? In-ear, on-ear eller over-ear? Här handlar det om ljudkvalitet, funktion och komfort.
  3. Sladd eller trådlöst? Hörlurar med sladd kanske fungerar bra hemma i soffan, men mindre bra i bänkpressen på gymmet.
  4. Med eller utan brusreducering? Samma sak här, att totalt isolera sig från oljud i närmiljö kan vara en lifesaver på flygplanet men livsfarligt när du cyklar i rusningstrafik.
  5. Hur mycket vill du betala? Allt som oftast betyder ett högre pris även högre kvalitet. Är du en ljudentusiast som använder hörlurarna 24/7 kan det vara värt att investera i ett par riktig sköna lurar med förstklassigt ljud.

När du tänkt igenom dina behov utifrån punkterna ovan är du en bra bit på väg. Nästa steg är att prova dig fram. Kanske kommer du fram till att du behöver två olika par hörlurar, eller att du behöver prioritera vissa egenskaper framför andra för att hitta en gyllene medelväg. Förhoppningsvis hjälper vår guide dig att hitta ett par hörlurar som passar dina behov. Förresten, du vet väl att du kan köpa hörlurar i våra Telenor-butiker?

In-ear

In-ear är den vanligaste varianten av hörlurar och kallas även för earbuds eller earpods (Apple). Den största fördelen är att de är små och lätta och enkla att ta med sig överallt. Om du gillar att lyssna på musik när du tränar är in-ear det överlägset bästa alternativet. Med öronkuddar eller silikonvingar sitter de stadigt på plats. Nackdelar då? Små lurar ger mindre utrymme för ljudteknik, men ett par in-ear i den högre prisklassen kan ändå prestera imponerande bra ljud.

För vem passar in-ear-hörlurar?
Du som vill ha diskreta hörlurar som är lätta att ta med sig överallt. Perfekta för dig som tränar.

On-ear

On-ear hörlurar är halvstora hörlurar med öronkuddar som vilar mot utsidan av öronen, utan att täcka dem helt. De är i princip en kompromiss mellan in-ear och over-ear när det kommer till storlek, ljudkvalitet och komfort. Många modeller är hopfällbara och gör dem hyfsat portabla. Eftersom on-ear-hörlurarna släpper in mer ljud utifrån är de bättre lämpade för situationer där du behöver vara mer medveten om din omgivning, exempelvis i trafiken.

För vem passar on-ear-hörlurar?
On-ear passar dig som vill ha kompakta hörlurar med bra ljud och hygglig komfort till ett bra pris.

Over-ear

Over-ear-hörlurar har stora, vadderade kåpor som omsluter dina öron för optimal ljudupplevelse och komfort. De anses vara överlägsna i ljudkvalitet då de större lurarna ger utrymme för bättre teknik med detaljrikt ljud i alla register. Många modeller har funktionen aktiv brusreducering (ANC), vilken hjälper till att utestänga störande ljud från omgivningen. Perfekt om du sitter på flyget, men direkt farligt om du rör dig ute i trafiken.

För vem passar over-ear-hörlurar?
Du som uppskattar ljudkvalitet och maximal komfort eller helt enkelt bara vill vara i din egen värld en stund.

Passiv / aktiv brusreducering

Passiv brusreducering betyder att hörlurens form i sig stänger ute ljud från din omgivning. Exempelvis over-ear-lurens omslutande kåpor eller in-ears som sitter direkt i örat och täpper till hörselgången. Aktiv brusreducering (eller ANC – Active Noice Canceling) använder sig av en teknik som övervakar ljudet omkring dig och neutraliserar det innan det når dina öron. Denna funktion går att sätta på eller stänga av beroende på hur mycket bakgrundsljud du vill släppa igenom.

Hörlurar för barn

Dessa hörlurar är designade med barn i åtanke och är lätta, hållbara och enkla att ta med sig när du är på språng. De flesta kommer med en volymbegränsare för att skydda små öron. Det innebär att du som förälder kan vara säker att nivån aldrig överskrider 85 dB.

Tänk på att: Använd aldrig hörlurar på barn under 3 år, undvik öronsnäckor och kontrollera volymen.

Hörlurar för sport och träning

Hörlurar för sport och träning bör vara lätta, bekväma och sitta fast ordentligt när du rör på dig. De flesta föredrar in-ear-hörlurar, och då helst trådlösa för större rörelsefrihet. Ett par hörlurar särskilt utformade för träning tål även svett och ösregn och kommer med en uppsättning öronkuddar i olika storlekar för optimal komfort och fixering.

Hörlurar för gejming

Ett par hörlurar avsedda specifikt för gejming gör spelupplevelsen mer intensiv och betydligt roligare. Ett gejmingheadset bör ha omslutande mjuka hörselkåpor som sitter skönt på huvudet under långa spelsessioner, hög ljudkvalitet för maximal ljudåtergivning och en bra mikrofon så att dina medspelare hör dig klart och tydligt.

 

Relaterade artiklar

Alla våra smartklockor

Vill du ha en smartwatch med klassisk klockdesign eller en sportigare modell som är perfekt för träning? Vi har alla sorter.

Våra bästa erbjudanden!

Hitta nya favoriter bland våra erbjudanden. Allt från mobiler och hörlurar till bredband och tv.

Samla och få rabatt

Samla dina abonnemang hos oss och bli helhetskund. När du samlar mobil, bredband och tv får du upp till 100 kr rabatt – varje månad. Ju fler abonnemang du samlar, desto mer rabatt får du!