Jobba som digital nomad - gör så här

Vill du jobba mer flexibelt och digitalt? Som digital nomad kan du jobba var som helst. När som helst. Det enda som behövs är mobil, dator och internetuppkoppling. Världen är din arbetsplats, för du har med dig kontoret överallt. Här är några tips för hur du kommer igång.
 1. Konkretisera för att förverkliga drömmen
  Varför vill du jobba som digital nomad? Vilka fördelar ser du med att jobba mer digitalt och på distans? Förbered dina argument väl innan du bokar in mötet med chefen. Gör en konkret lista med argument om hur du kan effektivisera och leverera ännu bättre med ett flexibelt arbetssätt.

  2. Gör en realistisk ekonomisk plan
  Var vill du bo? Vilken ekonomi behöver du? Gör en kalkyl så att du känner att du har kontroll. Ta särskild hänsyn till eventuella resekostnader. Om du fortsätter som anställd kan du behöva räkna in ett antal resor till kontoret för att träffa dina kollegor.

  3. Provjobba som Digital Nomad
  Innan du packar väskan och åker iväg på ditt äventyr, se till att du redan har testat på att jobba på distans så att du vet att arbetssättet passar dig. Är din chef osäker inför att samarbeta på distans? Då är just att provjobba ett bra argument. Både du och dina kollegor får tid att känna efter hur det fungerar.

  4. Använd rätt digitala verktyg
  Se över vilka digitala verktyg ditt företag använder. Går det att effektivisera ännu bättre för att även underlätta för dig och dina kollegor att jobba på distans? Molntjänster, mobil säkerhet och digitala chattfunktioner som Slack och planeringsverktyg som Trello kan underlätta när teamet ska samarbeta digitalt.

  5. Bestäm dina arbetstider
  Även ett flexibelt arbetssätt kan behöva lite ramar. Att ha kontoret ständigt med sig gör att du alltid är tillgänglig. Det är viktigt att du får tid för återhämtning. Var tydlig med när du är tillgänglig för kunder och kollegor. Bestäm redan från början hur du ska dela in dina dagar och/eller veckor. Boka in arbetstiden i kalendern så att du tydligt vet när du jobbar och när du är ledig.

  6. Skapa rutiner och gå till jobbet
  Att ligga i hängmattan med badkläder på en strand i Thailand och jobba låter ju väldigt lockande. Men det kan vara svårt med disciplinen. Så skapa rutiner genom att ha en kontorshörna. Det kan vara på ett café, en hotellobby, ett co-working space eller var du känner att du vill jobba. När du jobbar, så jobbar du.