Ett mobilnät redo för framtiden

Nu tar vi nästa steg i vår största nätinvestering någonsin. Redan 2024 kommer 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G och därmed kunna dra nytta av nästa generations mobilnät som är snabbare, stabilare och säkrare.

Som företagare måste du vara tillgänglig och flexibel. Vårt mobilnät täcker just nu 90 % av Sveriges yta, eller 99,9 % av den svenska befolkningen. Nu lägger vi även till 5G – framtidens mobila nätverk!

Nu kommer 5G – på riktigt

Idag är det viktigare än nånsin med ett stabilt nät och bra uppkoppling för att du och ditt företag ska kunna utveckla sin affär. Därför gör vi vår största satsning någonsin på täckning och högre kapacitet

Just nu 4G-täcker vi 90% av Sveriges yta (jämfört med 70% 2014). Det har gett oss bättre täckning och förbättrad samtalskvalitet och snabbare mobilsurf.

Nu kommer 5G – först i Stockholms innerstad, sedan Göteborg och Malmö samt en rad populära sommar- och vinterorter. Sen rullar allt på snabbt – 2024 kommer över 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G!

Mobiltäckning i Sverige

Hur ser täckningen ut där du är eller dit du ska? Med hjälp av vår täckningskarta kan du se var vi har mobiltäckning för både 2G, 3G, 4G och 5G samt vilka hastigheter du kan komma upp i när du surfar.

Vi vägleder dig och ditt företag

Vi finns här för dig om du behöver hjälp med att hitta skräddarsydda lösningar som passar just ditt företag. Chatta med oss direkt eller fyll i webbformuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Mobilmaster i solnedgång

Dags att lägga 3G på hyllan

När 3G kom i början av 2000-talet höjdes hastigheterna – och i och med det möjligheterna. Nu kunde helt nya tjänster byggas kring grafik och rörligt där det tidigare bara funnits röst och text. 3G lade helt enkelt grunden till den mobila revolutionen som tog fart på riktigt med 4G och just nu accelereras enormt genom 5G.

Efter närmare 20 år börjar det bli dags för befintlig 3G att tacka för sig efter lång och trogen tjänst. Under de närmsta åren, och i takt med att vi rustar upp 4G och bygger ut 5G, kommer vi att fasa ut den 3G som finns nu. Vi börjar på ställen där 2G och 4G redan ger riktigt bra uppkoppling så det ska bli så lite påverkan som möjligt.

Om du vet att du idag använder teknik som bara fungerar med 3G så kan det redan nu vara läge att se över din hårdvara, till exempel mobiltelefoner, routrar och repeatrar. Ta gärna kontakt med oss så hjälper vi dig hitta rätt.

Ordlista. Vad betyder allt?

   

  Täckning kan anges på två olika sätt:

  1. Befolkningstäckning = andel av befolkningen som har tillgång till nätet. (Idag har 99,9 % av alla svenskar tillgång till Telenors mobila nät där de bor eller arbetar).

  2. Yttäckning = hur stor andel av landets yta som nätet täcker.

  Saker som påverkar mottagningen

  • Tjocka stenväggar i gamla hus kan påverka mottagningen. Men även moderna, energieffektiva hus med miljöfönster kan ge sämre mottagning.
  • Ju närmare du är en basstation (mast) desto bättre blir mottagningen.
  • Berg, dalar eller tät skog gör att du kan få sämre mottagning.
  • En del mobilskal kan dämpa radiosignalerna till din mobil påtagligt vilket i sin tur påverkar uppkopplingen.
  • Handsfree kan förbättra uppkopplingen.

   

  Kapacitet är att samtidigt kunna hantera många användare och hög trafik. Kapaciteten mäts som genomströmning eller "hastighet" med enheten Mbit/s.

  Saker som påverkar kapaciteten

  Om flera personer i området kring en basstation använder nätet samtidigt delas kapaciteten på dessa personer. Basstationen försöker ge alla användare lika mycket resurser, men det blir ändå inte exakt lika.

  Stabilitet eller driftsäkerhet på mobilnät är oerhört viktig. Nätet ska fungera 24/7 under årets alla dagar. Men ibland blir det störningar vi inte kan styra över.

  Saker som påverkar stabiliteten

  • Elavbrott
  • Skadade kablar vi grävarbeten
  • Stormskador

  Visste du att... nätet övervakas dygnet runt av Telenors Networks Operations Center. De säkerställer att allt fungerar och agerar omgående on något skulle hända.

  2G, 3G och 4G samverkar

  G står för generation. I vårt nät samspelar alla generationer så att du ska få en så bra upplevelse som möjligt.

  2G-nätet används i huvudsak för tal men utnyttjas även för betalterminaler och larm.

  3G-nätet används för samtal och data.

  4G-nätet används för snabb surf. Man kan även använda 4G-nätet för att ringa. Läs mer om 4G-samtal.

  5G - nästa generation som sägs bli snabbare än det fasta nätet.