Vad är roaming?

Roaming kommer från det engelska ordet för vandring. Och det är just vad det handlar om – att vandra runt mellan olika nät. I EU och EES roamar du utan extra kostnad. Du kan alltså surfa och ringa som hemma.

När vi pratar om roaming menar vi oftast att du är utomlands och använder dig av ett utländskt nät för att surfa, ringa, sms:a och mms:a. Vi har avtal med mobiloperatörer utomlands som gör att du kan göra allt detta utan att behöva tänka på det. Det du däremot bör tänka på att det är säkrare att surfa med roaming än med wifi.

Känn dig som hemma i hela EU/EES

Sommaren 2017 infördes en ny EU-reglering (”Roam like at home”). Den innebär att vi kan ringa, surfa, sms:a och mms:a precis som hemma när vi reser inom hela EU/EES. Det är alldeles fantastiskt tycker vi. Det enda du behöver tänka på är att slå på data-roaming i din mobil.


Surfa som hemma även utanför EU

Du surfar dessutom som hemma i USA, EU/EES, Turkiet, Andorra, Schweiz, Serbien, Storbritannien (inkl. Gibraltar), Montenegro, Thailand, Malaysia och Myanmar.

Så slipper du obehagliga överraskningar på fakturan

Att surfa utomlands har länge förknippats med höga och oförutsedda kostnader. Och visst är det dyrt att använda roaming i vissa länder. Så för att skydda dig från obehagliga överraskningar har vi:

  • spärrat surfen i de länder där roaming är som dyrast.
  • lagt en automatisk surfspärr på ditt abonnemang. Det betyder att om du surfar utomlands för 625 kr under samma månad, spärrar vi dig från att surfa vidare. Läs mer om hur saldospärr för surf fungerar, och om hur du tar bort spärren om du vill. 
  • tagit fram tjänsten Telenor Surfpaket. Du som köper ett surfpaket betalar ett fast pris för en viss surfmängd som du kan utnyttja i två veckor. Läs mer om Surfpaket.

I Benin, Djibouti, Ekvatorialguinea, Guam, Guinea, Jemen, Laos, Libyen, Maldiverna, Namibia, Nya Kaledonien, Syrien och Togo kostar surfen 199kr/MB. Därför har vi spärrat surfen per automatik. 

Felsökning vid problem att surfa
90% av alla problem med surf går att lösa med hjälp av vår felsökningsguide.