Vad är roaming?

Roaming kommer från det engelska ordet för vandring. Och det är just vad det handlar om – att vandra runt mellan olika nät. I EU och EES roamar du utan extra kostnad, dvs. du surfar och ringer som hemma.

Roaming innebär att du är utomlands och använder dig av ett utländskt nät för att surfa, ringa, sms:a och mms:a. Vi har avtal med mobiloperatörer utomlands som gör att du kan använda din telefon i nästan alla världens länder – allt är redan förberett och klart. Tänk på att det är säkrare att surfa med roaming än med wifi.

Känn dig som hemma i hela EU/EES

Sommaren 2017 infördes EU-regleringen ”Roam like at home”. Den innebär att du kan ringa, surfa, sms:a och mms:a precis som hemma när du reser inom hela EU/EES. Det är alldeles fantastiskt tycker vi. Det enda du behöver tänka på är att slå på data-roaming i din mobil.

Surfa som hemma även utanför EU

Du surfar dessutom som hemma i USA, EU/EES, Turkiet, Andorra, Schweiz, Serbien, Storbritannien (inkl. Gibraltar), Montenegro, Thailand, Malaysia och Myanmar.

Hur fungerar det när du reser till ett land där du inte kan använda din telefon kostnadsfritt? 

När du reser till ett land där du inte kan använda din telefon kostnadsfritt betalar du så här:

  • Data/surf – du betalar för ett Surfpass, ett fast pris per dag för en viss surfvolym per dag (svensk tidszon gäller). Surfpass är inte något du behöver beställa utan är Telenors standardprissättning för roamingsurf, en tjänst som alltid ligger på varje användare utan månadsavgift. Reser du till ett land där abonnemangets surfpott inte går att använda, kommer du att betala för ett Surfpass per dag när dataroaming är aktiverat på din smartphone. Tar den dagliga volymen slut, får du ett sms och kan köpa mer data genom att svara på sms:et. Ska du vara borta en längre period och inte vill ha en kostnad per dag, rekommenderar vi att du köper ett Surfpaket eller slår av dataroamingen på din mobil
  • Ringa/svara – du betalar per minut.
  • Sms – du betalar per skickat sms (att ta emot sms är kostnadsfritt).
  • Mms – du betalar per skickat respektive mottaget mms.

I Benin, Djibouti, Ekvatorialguinea, Guam, Guinea, Jemen, Laos, Libyen, Maldiverna, Namibia, Nya Kaledonien, Syrien och Togo kostar surfen 199kr/MB. Därför har vi spärrat surfen per automatik. 

Hur kan du ta reda på vad som gäller i det landet du ska besöka? 

Det finns två bra sätt att ta reda på vad som gäller och vad det kostar:

  • Här kan du välja landet du ska besöka och få reda på vad det kostar. Glöm inte att titta om det finns några ”Aktuella erbjudanden” för ditt resmål. 
  • Du kan få dina utlandspriser som sms före din rea, helt gratis. 

I Benin, Djibouti, Ekvatorialguinea, Guam, Guinea, Jemen, Laos, Libyen, Maldiverna, Namibia, Nya Kaledonien, Syrien och Togo kostar surfen 199kr/MB. Därför har vi spärrat surfen per automatik. 

Så slipper du obehagliga överraskningar på fakturan

Att surfa utomlands har länge förknippats med höga och oförutsedda kostnader. Och visst är det dyrt att använda roaming i vissa länder. Så för att skydda dig från obehagliga överraskningar har vi:

  • spärrat surfen i de länder och satellitnät där roaming är som dyrast.
  • lagt en automatisk surfspärr på ditt abonnemang. Det betyder att om du surfar utomlands för 625 kr under samma månad, spärrar vi dig från att surfa vidare. Läs mer om hur saldospärr för surf fungerar, och om hur du tar bort spärren om du vill. 
  • tagit fram tjänsten Telenor Surfpaket. Du som köper ett surfpaket betalar ett fast pris för en viss surfmängd som du kan utnyttja i två veckor. (Istället för att bli debiterad för ett Sufpass, dvs ett fast pris för data per dag utomlands.) Läs mer om Surfpaket.

Länder
I Benin, Burundi, Djibouti, Ekvatorialguinea, Guam, Guinea, Jemen, Kuba, Laos, Libyen, Namibia, Nya Kaledonien, Syrien, Togo kostar surfen 199kr/MB. Därför har vi spärrat surfen per automatik. 

Satellitnät
I satellitzon 1 (Telenor Maritime), satellitzon 2 (Aero Mobil, ATT Wireless Sevice, Satellit ON-AIR, Thuraya) och satellitzon 3 (On waves (Oceancell) - Ferry, On Waves (Oceancell) - Cruise, Telekom Italia Spa Maritime) kostar surfen 99 kr/MB. Därför har vi spärrat surfen per automatik.

Felsökning vid problem att surfa
90% av alla problem med surf går att lösa med hjälp av vår felsökningsguide.