Smartklockans historia – en tidsresa

Trodde du att smartklockan var en ny uppfinning? Följ med på smartklockans fascinerande tidsresa från småkorkad till supergeni!

Vissa menar att själva idén av en smartklocka startade med seriefiguren Dick Tracy, inspirerades av James Bond och cementerades med Star Trek. Oavsett vilket är de flesta ändå överens om att startskottet för den kommersiella smartklockan kom på 1970-talet när företaget Pulsar lanserade sin första digitala klocka med inbyggd LED-skärm. Sedan fortsatte utvecklingen av digitala klockor under 1980- och 90-talet med nya funktioner som miniräknare, inbyggd tv, datalagring, externt tangentbord och trådlös dataöverföring.

Men det var först på 2010-talet som intresset för smartklockor tog fart på riktigt. Då kunde smartklockorna ta emot och hantera samtal, textmeddelanden och e-post, spåra hälsa och fitness, styra musik och andra medieuppspelningar och till och med övervaka sömnkvalitet.

I vår bildkavalkad kan du följa utvecklingen steg för steg.

Pulsar Calculator Watch (1975)

Världens första LED-klocka med miniräknare lanserades 1975 av Pulsar. De första 100 exemplaren var av 18K guld och kostade 3 950 dollar, vilket motsvarar drygt 22 000 dollar i dagens värde. Året efter släpptes klockan även i rostfritt stål för "endast" 500 dollar.

Casio CD-401 (1983)

CD 401 var Casios första klocka med databank. Ägaren kunde åtnjuta ett gäng häftiga funktioner: Tid i 12/24-timmarsformat, världstid, 8-siffrig miniräknare med minne och 24 timmars stoppur med 1/100 sekund.

Seiko TV Watch (1983)

I filmen Octopussy (1983) använder James Bond (Roger Moore) den numera berömda klockan Seiko TV Watch – världens första klocka med inbyggd tv-skärm. Den första modellen, DXA001, såldes endast till kunder i Tokyo och Osaka, medan uppföljaren även släpptes i USA.

Seiko Data 2000 (1983/84)

Samtidigt som persondatorn fick sitt genombrott utvecklade Seiko denna dataklocka med tillhörande tangentbord för datalagring. Klockan kunde lagra 2 000 tecken i det inbyggda minnet (därav namnet). Andra funktioner var alarm, stoppur och timer.

Casio DBA-800 (1987)

Casio släppte världens första klocka med telefonuppringare. Du skrev ditt nummer på klockan, höll mot telefonluren och tryckte play. Sedan spelade klockan upp rätt ton varpå numret slogs. Sjukt smidigt.

Timex Datalink (1994)

På 1990-talet var det dags för Timex och Microsoft att ge sig in i leken. Deras Timex Datalink kunde synka trådlöst med en dator och föra över data såsom telefonnummer, kalenderscheman och påminnelser om saker som behövde göras. Allt du behövde göra var att hålla upp klockan mot en särskild monitor medan den läste av koden i form av blinkande ljus. Det här var en riktig revolution.

Linux Wristwatch (1998)

Uppfinnaren och vetenskapsmannen Steve Mann utvecklade världens första Linux-klocka. När han presenterade klockan på en internationell konferens år 2000 utsågs han till "Fadern av bärbara datorer". Klockan hade sex timmar batteritid, 8 MB minne, kunde ansluta trådlöst till datorer och mobiltelefoner samt visa komprimerade e-postmeddelanden. 

Fossil Wrist PDA (2003)

År 2003 introducerade Fossil sin första smartklocka som visade att smartklockor inte bara var för sport- och fitnessentusiaster utan också kunde vara ett fashion statement. Den var utrustad med 8 MB RAM och 4 MB flashminne, och hade en integrerad penna som underlättade användningen av den lilla monokroma skärmen med en upplösning på 160×160 pixlar.

(Danski14, GFDL <http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html>, via Wikimedia Commons)

Zypad (2006)

När Zypad lanserades skrev tidningen Dagens Industri så här:

"Räcker det inte att ha datorn på armlängds avstånd? Då kan Zypad vara lösningen. Vad som ser ut att vara en överdimensionerad armbandsklocka är en fullfjädrad dator att spänna fast på underarmen.".

Pebble Smartwatch (2013)

Pebble startades genom en crowdfunding-kampanj på webbplatsen Kickstarter år 2012. Kampanjen blev en stor framgång och samlade in över 10 miljoner dollar. Resultatet blev en prisvänlig smartklocka som kunde synka med både iPhone- och Androidenheter. Pebble anses av många vara startskottet för allmänhetens intresse för smartklockor.

Fitbit (2009)

Fitbit grundades 2007 och började med att erbjuda träningsarmband som kunde spåra användarens aktiviteter, inklusive steg, sömn och kaloriförbrukning. Första klockan lanserades 2009 och Fitbit har sedan dess blivit en av de största aktörerna inom bärbara fitness-enheter.

Samsung Galaxy Gear (2013)

I september 2013 lanserades Samsung Galaxy Gear Smartwatch. Den kunde anslutas till en Samsung-smartphone via Bluetooth och erbjöd en rad funktioner, inklusive tränings- och hälsospårning, röstkommandon, kamerakontroll och sociala mediefunktioner.

Apple Watch (2015)

Apples första smartklocka "Apple Watch" var ursprungligen tänkt att marknadsföras som en modeaccessoar. Men 2015, när klockan släpptes på marknaden, skiftade de fokus till träning och fitness. Den fanns i tre olika versioner: Apple Watch Sport, Apple Watch och Apple Watch Edition. I dag, åtta år senare, har Apple Watch Series 9 41 mm och 45 mm lanserats.

 

Relaterade artiklar

Alla våra smartklockor

Vill du ha en smartwatch med klassisk klockdesign eller en sportigare modell som är perfekt för träning? Vi har alla sorter.

Våra bästa erbjudanden!

Hitta nya favoriter bland våra erbjudanden. Allt från mobiler och hörlurar till bredband och tv.

Samla och få rabatt

Samla dina abonnemang hos oss och bli helhetskund. När du samlar mobil, bredband och tv får du upp till 100 kr rabatt – varje månad. Ju fler abonnemang du samlar, desto mer rabatt får du!