Surfa tryggt på mobilen

Webbläsare som visar en hemsida med ikonen grönt hänglås
Om du inte ser ett litet hänglås och "Säker" uppe i sökfältets vänstra hörn bör du inte lägga in kortnummer eller lösenord.


Senast uppdaterad: 2018-02-07

Det finns många populära webbplatser som inte är säkra. Du måste ha ett tränat öga för att se om sidan är osäker. Annars kan all information du delar med dig av – som lösenord och kortnummer – snappas upp av någon med skumma avsikter.

Den absolut största andelen av osäker surf sker idag på mobilen.

Säkra sidor krypterar siffror och bokstäver

Om du ser ett litet, oftast grönt, hänglås i adressfältet på din webbläsare – då använder sidan en säker uppkoppling med HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Sidan har då ett godkänt säkerhetscertifikat som krypterar din information.

Det betyder helt enkelt att siffror och bokstäver kastas om till ett meningslöst kodspråk, som bara kan läsas med rätt krypteringsnyckel. Webbplatser utan kryptering hanterar däremot din information i klartext. Dina uppgifter kan alltså hamna i orätta händer.

De allra flesta seriösa nätbutiker, banker och andra som behandlar känslig information, har lyckligtvis ställt om till HTTPS. Och allt fler följer med på tåget.

Långt från intuitivt

Problemet är att det inte är självklart att titta efter hänglåset, och förstå vad det betyder. Och ännu värre – sidor som inte är säkra är oftast inte märkta överhuvudtaget.

Google har tagit initiativ för att ändra på detta med sin webbläsare Chrome. I den får alla sidor som inte har HTTPS märkta som otrygga. Det står tydligt med röd text och en varningssymbol i adressfältet.

Men här blir det förvirrande. Ibland kan du nämligen stöta på denna varningssymbol – en röd triangel – på sidor som faktiskt har HTTPS. Då innebär den att krypteringen är otrygg eller att säkerhetscertifikatet är ogiltigt. Inte helt glasklart alltså.

Telenor_1024x768_security.jpg

Det lilla hänglåset i adressfältet visar att sidan du besöker har ett godkänt säkerhetscertifikat som krypterar din information.

 

Du är minst trygg med mobilen

HTTPS är viktigast för webbplatser som kräver inloggning eller tar emot betalningar. Då vill du som användare inte gärna att din information ska överföras i klartext. Det är med andra ord inte några större problem att besöka en okrypterad sida om du inte ska logga in på den.

Det är positivt att allt fler webbplatser ställer om till HTTPS. Men statistik från Google visar att det fortfarande är långt ifrån alla. Dessutom står mobiler för den största andelen besök på osäkra sidor.

Med andra ord är det bra att vara extra försiktig när du surfar med mobilen.

Fakta: Kryptering

  • I en värld där allt mer känslig information blir digitalt tillgänglig, är det viktigare än någonsin att denna information inte faller i orätta händer.
  • Därför är det en bra idé att kryptera din data och internettrafik.
  • Själva krypteringen görs – förhoppningsvis – av webbplatsen du besöker. Du behöver alltså inte själv göra något.
  • Krypterad information är omöjlig att läsa utan den rätta krypteringskoden. Den hanteras vanligtvis automatiskt av programvaran.
  • HTTPS innebär oftast att uppkopplingen mellan dig och webbplatsen är krypterad och säker.