Intervju med Manfred och Anita Erlandsson

Ungefär 1 000 000 visningar i månaden, 230 000 prenumeranter på YouTube och 300 000 följare på Instagram. 17-åriga Manfred Erlandsson har lika många följare som Svenska Dagbladet har läsare. Dagligen. Det finns knappt ett barn i åldern 10-15 som inte har sett något av hans klipp. När Telenor arrangerade Nätpratsdagen på Kulturhuset i Stockholm kom Manfred och hans mamma Anita dit för ett samtal om livet som ung ”internetkändis”.

Vi kanske kan börja med att reda ut en sak: exakt vad är en YouTuber?
Manfred: Oj, det kan vara massa saker! Någon som hoppar studsmatta eller gör roliga sketcher, eller någon som bara är en skön personlighet som lägger upp klipp med sina åsikter. Jag är nog en blandning av sketcher och mycket personlighet; jag gillar att bara kunna sitta och prata, att ha en kontakt med mina tittare.

Vad driver dig och hur började din resa?
– Jag gör det för att det är jättekul! Allt började med att jag kollade på vad andra höll på med på YouTube – det var någon gång 2011. Det såg inte såg så svårt ut, så jag lyckades övertala familjen att köpa en kamera åt mig. Sen blev jag bättre och bättre på att göra videos.

Anita, var du orolig när din son började filma sig själv och lägga ut för allmänheten att se?
– Jag visste faktiskt inte exakt vad han höll på med i början, men när vi förstod vad det handlade om kändes det okej. Jag var inte orolig när han startade, men när det blev fler följare började man fundera på vad han får för reaktioner på det han lägger upp. När han gör sina filmer är ju det något som sker inne på rummet och han sitter ofta ensam. Det kan man såklart vara lite orolig för emellanåt. Jag har inte alltid koll på vad han filmar, men brukar titta på det efteråt.

Anita, vet du vad Manfred själv brukar titta på när han sitter framför datorn?
– Jag lägger mig inte i för mycket, för man vill ju inte uppfattas som att man ”spionerar” – men jag brukar fråga. Manfred har också visat mycket själv, klipp och sånt han tycker är kul.

Manfred, hur bra koll tycker du att Anita har på ditt nätliv?
– Hon har bra koll! Hon följer ju mig överallt på sociala medier, så det är svårt att missa vad jag gör. Vad jag kollar på själv är ju såklart svårt att veta, för då är inte mamma där.

Har du blivit utsatt för nätmobbning någon gång?
– Litegrann, men jag har varit väldigt skonad från näthat. Men det är klart att det händer att jag får elaka kommentarer. Det är oftast ytliga saker, som att någon skriver att jag är ful, men sådant bryr jag mig inte om.

Hur känns det för dig Anita, att folk ibland skriver elaka saker till Manfred?
– Det är jag rädd för faktiskt, för jag vet att det tar hårt på en del. Andra har fått väldigt hård kritik och hat. Jag vet att Manfred läser kommentarer och har koll på vad som sägs om honom.
Manfred: Jag brukar ta bort kommentarer direkt när det inte känns bra. Jag vill inte se dem och vill inte att andra ska se dem. Det värsta jag vet är när två personer bråkar med varandra i kommentarsfältet, då tar jag bort det direkt, eller blockar dem.

Försvinner den dåliga känslan i magen när du tar bort kommentarer?
– Det beror på hur grovt det är. Om det är väldigt grovt kan jag sitta och tänka på det en stund, men oftast landa i ”Okej, någon tycker det här om mig, men behöver det betyda något? Är det så viktigt för mig?” Oftast är det ju inte det. Personer får tycka vad de vill, men då behöver de inte skriva det i mitt kommentarsfält.

Vad är ditt tips till någon som råkat ut för nätmobbning eller näthat?
Manfred: Det är svårt. Jag förstår hur jobbigt det kan kännas. Jag vet faktiskt inte riktigt hur man ska bära sig åt, men det viktigaste är nog att förstå att personen som skriver om dig kan vara avundsjuk på dig, eller må dåligt och försöker må bättre genom att trycka ner någon annan. Jag tycker inte att man ska ta det så allvarligt, och inte lyssna på påhopp.
Anita: Jag frågar ofta Manfred hur han känner. Vi pratar om andra som har kommenterat och som kanske mår dåligt. Jag har vid några tillfällen sagt till på hans Instagram om det blir tjafs bland dem som följer honom; då brukar jag skriva ”var snälla mot varandra!”

Manfred, hur ser framtiden ut?
– Jag ska fortsätta göra videos så länge det är kul, och jag vill bli bättre på det. Även om jag vet att jag inte kan hålla på med det för alltid så vill jag gärna fortsätta filma grejer, för produktionsbolag eller så. Fast nu är det YouTube som gäller.