Nätpratsnytt #2

I det här numret av Nätpratsnytt pratar vi om hur vi kan hjälpa dig med nätfriden om du haft oturen att stöta på nätets baksida. Dessutom tipsar lag och rätt-experten Mårten Schultz om vad du kan göra om du eller ditt barn utsatts för kränkningar eller hot på nätet. Men du, glöm inte nätprata – en öppen dialog är trots allt grunden till ett tryggt och härligt internet. 

Experten guidar

Lagen på nätet – vad gäller?
Mårten Schultz är professor i Civilrätt vid Stockholms universitet och en av grundarna för institutet Juridik och Internet, som jobbar med frågor om lagstiftning gällande kränkningar. Här ger han tre tips om vad du som föräldrar kan göra om ditt barn drabbas av hot på internet.  1. Polisanmälan är ett första steg, samt att dokumentera det som har hänt. Ta skärmdumpar, länkar eller vittnesmål som kan intyga att dokumentationen är äkta. Många polisanmälningar leder inte till förundersökning enligt statistiken, men rättsväsendet har börjat ta detta på större allvar.
  2. Stäm den som kränker! Det går under civilrätten och inte under brottsrätten vilket innebär att man kan utkräva ansvar av personer under 15 år. Barn har ett juridiskt ansvar, även om de inte kan bestraffas.
  3. Man kan anmäla på de flesta sidor, leta efter en så kallad abuse-anmälan. Om det exempelvis finns en koppling till skolan kan man anmäla skolan då den enligt skollagen har ansvar att motverka nätmobbning.

 

 

Vi hjälper dig med nätfriden
Nätfrid för oss handlar om att ingen ska behöva vara rädd när man är ute på nätet. Ett visst mått av sunt ifrågasättande är naturligtvis aldrig fel, men ingen ska behöva se sina privata foton eller personuppgifter publicerade på fel plats bara för att man råkat surfa in på en osäker webbsida eller svarat på ett bedragarmail. Därför erbjuder vi nu en tjänst som bl.a. hjälper dig att ta bort oönskat material på nätet, hantera personliga uppgifter som använts på fel sätt eller anmäla mobbning och trakasserier. Vi kallar den för Nätfrid. Du som är kund hos Telenor kan ringa eller mejla till Nätfrid om du har frågor kring hur du kan förebygga och hantera situationer som dessa, oavsett om det gäller dig, ditt barn eller någon annan familjemedlem. Tanken är helt enkelt att Nätfrid ska fungera som en hjälpande hand och främja ett tryggare, roligare och mer fridfullt internet.