Nätpratsnytt #2

I det här numret av Nätpratsnytt pratar vi om hur vi kan hjälpa dig med nätfriden om du haft oturen att stöta på nätets baksida. Dessutom tipsar lag och rätt-experten Mårten Schultz om vad du kan göra om du eller ditt barn utsatts för kränkningar eller hot på nätet.

Experten guidar

Lagen på nätet – vad gäller?
Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och en av grundarna för institutet Juridik och Internet, som jobbar med frågor om lagstiftning gällande kränkningar. Här ger han tre tips om vad du som föräldrar kan göra om ditt barn drabbas av hot på internet.

  1. Polisanmälan är ett första steg, samt att dokumentera det som har hänt. Ta skärmdumpar, länkar eller vittnesmål som kan intyga att dokumentationen är äkta. Många polisanmälningar leder inte till förundersökning enligt statistiken, men rättsväsendet har börjat ta detta på större allvar.
  2. Stäm den som kränker! Det går under civilrätten och inte under brottsrätten vilket innebär att man kan utkräva ansvar av personer under 15 år. Barn har ett juridiskt ansvar, även om de inte kan bestraffas.
  3. Man kan anmäla på de flesta sidor, leta efter en så kallad abuse-anmälan. Om det exempelvis finns en koppling till skolan kan man anmäla skolan då den enligt skollagen har ansvar att motverka nätmobbning.