Alla har rätt att 
känna sig trygga och ha roligt på nätet. Därför samarbetar Telenor med flera organisationer i frågor som rör trygghet online, både för stora och små. Här kan du läsa med om våra partners och samarbeten.

Surfa Lugnt är en nätverksorganisation och har funnits sedan 2005. Telenor blev medlem 2010. Organisationen samordnar ett nationellt initiativ för att höja vuxnas och skolans kunskaper kring ungas vardag på internet och inspirera dem att engagera sig i ungas nätvardag, ett initiativ som också stöds av Sveriges regering.

Surfa Lugnt samlar myndigheter, företag och ideella organisationer och erbjuder experter inom internetsäkerhet i barn- och ungdomsfrågor samt en plattform för utbildningsinsatser mot föräldrar, lärare, pedagoger och andra viktiga vuxna.

Syftet är att bejaka det positiva som finns i ungas liv på nätet, som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte, och samtidigt ge föräldrar och andra vuxna mer kunskap att hantera fallgroparna på internet, som till exempel nätmobbning och integritetsfrågor.

 

Sedan 2017 samarbetar Telenor med Ungdomar.se, en av Sveriges största digitala plattformar för unga människor.

Sajten lanserades 2003 och slogs senare ihop med ungdomsmottagningen.se.

På webbplatsen finns bland annat en stödpanel med experter inom olika områden, ett forum och en uppsjö av artiklar, intervjuer och blogginlägg. Tanken är att fungera som en mötesplats för ungdomar där man kan ventilera både små och stora frågor samtidigt som man inspireras och blir underhållen.

Ungdomar.se driver även We_change, Sveriges största hållbarhetssatsning för unga. Under våren 2017 kommer de tillsammans med samarbetspartners och inspiratörer åka runt på gymnasieskolor runt om i landet för att diskutera hållbarhet utifrån FN:s 17 globala mål.

 

Majoriteten av alla barn och unga i dag spelar någon form av spel via internet och e-sport har blivit en världssport. Men spelvärlden har också en baksida med hård jargong och sexism.

Sedan 2015 samarbetar Telenor med Sverok inom initiativet Nätprat för att få föräldrar att prata mer med sina barn om spel- och gamingvärlden. Sverok är ett spelhobbyförbund och Sveriges största ungdomsförbund som samlar 1 300 föreningar. Totalt har Sverok 83 000 barn och unga som medlemmar över hela landet, varav 50 000 inom e-sport. I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar på egna villkor och skapar verksamhet tillsammans. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör de huvudsakliga verksamheterna. Sverok arrangerar även läger och turneringar för barn och unga inom bland annat e-sport och LAN. Tillsammans med några av branschens största aktörer har Sverok lanserat svensk e-sports egen code of conduct. Läs intervjun med Jesper Eglin, utbildare på Sverok om varför det behövs.