"Om vi släpper vår rädsla blir vi mindre ensamma"

Att dejta på nätet är det vanligaste sättet att träffa någon.  Men det finns också många fördomar och attityder kring det som hindrar många från att testa. Att våra fördomar hindrar oss från att till exempel nätdejta är det som gör det viktigt att trotsa dem, menar psykologen Anne Grefberg.

– Fördomar håller oss ifrån att testa nya saker. Fördomarna är ett bra sätt för oss att försvara oss och för att undvika risker och faror. Men de gör också att vi överdriver faror och styrs av rädsla, därför måste vi våga gå emot normer och attityder, förklarar Anne Grefberg.

När Elin Molimenti blev singel efter ett långt förhållande visste hon inte riktigt hur hon skulle ge sig ut i dejtandet igen. Och hennes egna fördomar höll henne borta från att träffa någon på nätet.  

– När mitt femåriga förhållande tog slut var jag tjugosex år och frågade mig själv ”Hur och var ska jag träffa någon ny?”. Nätdejting var ju något ytligt och oseriöst, säger Elin.

 Elin är långt ifrån ensam om att känna så. Var femte svensk väljer att inte dejta online på grund av sina fördomar. Enlig Anne Grefberg är fördomarna ofta så integrerade i den vi är att vi inte ens reflekterar över det.

– Att bryta dem börjar med att reflektera över vad som är fakta och vad som är antaganden runt en viss fråga. Är det sant att nätdejting är ett riskbeteende? Nej, flertalet människor hittar sin partner på nätet. Det är farligare att vara ensam, det är forskningen helt överens om. Där har du fakta, och då kan man döda fördomen, säger Anne Grefberg.

 

Att bryta med sina fördomar var något som Elin Molimenti tillslut klarade av att göra. Och då träffade hon mannen i sitt liv.

Jag tror man går miste om så många intressanta människor om man inte vågar. Jag och min man hade aldrig stött på varandra om det inte vore för nätdejting. Vi levde helt olika liv och umgicks med helt olika personer. Men vi var den perfekta matchen för varandra och hade inte vi matchat med varandra just den kvällen, då hade jag missat mitt livs kärlek, berättar Elin.

För såväl Elin som Anne Grefberg är det tydligt. Att gå emot attityder och fördomar får oss att må bättre.

– Om man bryter fördomar, sätter man i gång en utvecklingsprocess som gör oss mer tillåtande och begränsningarna i hur man tycker och tänker reduceras - frihetsgraderna ökar, berättar Anne Grefberg.

– Stockholm är en singeltät stad med massor med ensamhushåll. Om en liten del av dessa personer släpper sin rädsla, vågar chansa och utforska nya vägar för att dejta kommer Stockholm bli en mindre ensam stad, säger Elin.

Relaterade artiklar:

Cajsa Wessberg: Jag skäms

Cajsa Wessberg är en välkänd influencer med över 140 000 följare. Men hon presenterar sig inte som influencer, hon skäms över att säga det.

Är man lat om man jobbar hemma?

Att jobba hemifrån eller på distans är något som allt fler vill göra. Men oron för att ses som oseriös eller lat gör att många inte vågar.