Därför skäms vi för att dejta online

Baren har bytts mot Tinder och nästan häften finner kärleken på nätet. Trots det menar över 50 procent att det fortfarande finns ett tabu kring nätdejting. Så varför skäms så många?

Lyssna på podden Världen har förändrats där Elinor Svensson med gäster och experter pratar om nätdejting, mobilförbud och vänförfrågningar från chefen.

– Det finns många som skäms över att de träffat någon online istället för den lokala baren. Och det tänker jag kan bero på en fördom som funnits och fortfarande finns. Att man vänder sig till nätet för att man inte kan träffa någon i ”verkliga världen”, säger psykologen Siri Helle som medverkar i podden Världen har förändrats.

Daniella Gordon, samtalsterapeut och kärleksexpert från realityserien ”Gift vid första ögonkastet” som också är med i podden, menar att skammen kring nätdejting är starkt kopplat till våra romantiska föreställningar om hur vi ska träffa någon. 

– Det som gör att vi skäms för att dejta online är att det känns lite instrumentellt. På djupet är vi jätteromantiska och vi har en slags bild av att vi ska träffa den där personen genom våra vänner, på jobbet eller på en fest och att det ska bara säga klick. Det där åh, kärlek vid första ögonkastet. Vi har någonstans den romantiska drömmen och när vi då sitter med en skärm och tittar på människor och swajpar och säger det här är inte tillräckligt bra, not good enough, inte tillräcklig snygg, inte tillräckligt bra text och så vidare. Då tycker vi att det inte är så romantiskt, säger hon.

Men kan vi bara släppa föreställningen om hur vi träffar någon på ”rätt” sätt, så finns det många fördelar med att söka sin framtida partner på nätet. Komikern Robin Berglund menar att nätdejting gör oss modigare och att vi vågar ta fler chanser.

– Om jag skulle se världens snyggaste tjej då jag var singel på krogen då skulle jag ju inte våga gå fram men ingen vågar ju inte swajpa ja, säger han i podden.

Daniella Gordon tycker också vi ska släppa skammen med nätdejting och lyfter istället fram möjligheterna.

– Det är ju så att naturligtvis så har vi mycket större chans att träffa mer människor på nätet och med större mångfald än när vi bara är utelämnade till våra kompisars kompisar eller familjens bekanta eller våra jobbkompisar så klart, berättar Daniella Gordon.

Ellinor Svensson är inne på samma spår och konstaterar att alla inte har samma utbud som i större städer och då öppnar nätdejting fler dörrar än de som bara går till den lokala puben.

– Faktum är att nätdejting är en superpositiv grej som för människor samman och skapar nya sociala band som annars troligtvis aldrig uppstått, säger Elinor Svensson, komiker och programledare för podden Världen har förändrats.

Relaterade artiklar:

Därför är våra liv online på riktigt

Att vi tillbringar en stor del av vår tid online är idag ett faktum. Men är vi osociala när vi sitter med mobilen i hand?

Så kan sociala medier göra oss lyckligare

Gör sociala medier oss mindre sociala? Nej menar professorn och författaren Micael Dahlen. Det ger alla en chans att ha ett socialt liv.