Här är de nya digitala fenomenen

Medan corona sprids och vi håller oss hemma har det uppstått en hel del nya digitala fenomen i samhället. Som att göra Tiktoks med mormor eller nya sätt att ta del av kultur. Vi måste helt enkelt sadla om så vi kan underhålla vår publik, berättar sångerskan och mediaprofilen Arantxa Alvarez i podden Världen har förändrats.

Konserter och event har ställts in och artister måste hitta nya sätt att underhålla sin hemmasittande publik. Och fenomenet med att livestreama konserter har vuxit fram.  

– Vi måste sadla om och tänka hur kan vi få ut underhållning till folket. Som inte kan lämna sina lägenheter, säger Arantxa Alvarez som gästar podden Världen har förändrats.

Och att ha livestreamade konserter är något som lockar storpublik. När artisten Travis Scott hade en livekonsert i spelet Fortnite så slogs rekord med hela 12 miljoner i publiken.  

Poddens programledare Kirsty Armstrong menar att det hade sett väldigt annorlunda ut utan våra digitala möjligheter.

 – Det har aldrig någonsin varit så tydligt hur viktig tillgången till internet faktiskt är. Vad uttråkade och vilsna vi hade känt oss utan det. För många är ju internet den lilla kontaktyta vi har kvar, säger Kirsty Armstrong

Även annars medieskygga världsstjärnor som Robyn använder digitala verktyg för att nå ut till sin publik.

 –  Jag tycker att Robyn brukar vara skygg i media. Men nu har hon startat ett eget Tiktok-konto. Det tackar vi för. Och har startat sin egen hashtagg #Dancingonmyown. Man ska kort och gott spela in sig själv när man dansar till den låten, berättar Arantxa.

Många sociala medier har tidigare lockat en yngre publik. Men sedan corona fått oss att hålla oss hemma har många korsat generationsgränserna och äldre har blivit inkluderade på ett helt nytt sätt.

– Det finns massa challenges på TikTok där barn och unga gör videos med mormor eller morfar så att de blir inkluderade. Det är ganska vackert, berättar komikern Elinor Svensson som gästar podcasten.

– Jag såg en mormor ifrån Ryssland som skaffat en green screen och gör videos när hon är på flygande mattor. Hon kallas ”Green Screen Granny”, berättar Kirsty Armstrong.

 

 

Här är nya digitala fenomen som dykt upp under corona:

Livekonserter på sociala medier

Klubbkoncept som Mosquito gör fester på Instagram

Utmaningar med mor- och farföräldrar på TikTok

Zoom-party

Resa digitalt med dejtingappen Tinder

 

Relaterade artiklar:

Det här är vår digitala framtid

Tekniken har, mycket på grund av coronaeffekten, fått lägga in en extra växel för att hänga med i digitaliseringstempot. Men hur ser framtiden egentligen ut?

Så för videosamtal oss närmare varandra

Corona har fått oss att hålla avstånd och stanna hemma. Men betyder det att vi umgås mindre med varandra?