Så använder vi våra skärmar

Läs artikeln för att hitta svaret på en frågorna i Primetimes Familjesöndag

 

Våra skärmar är en stor del av våra liv och är det första och det sista många av oss ser varje dag. Men att vi har mycket skärmtid och har ett nära band till våra mobiltelefoner behöver inte vara negativt.

– ­Många anser att uppkopplingen lett till ett rikare socialt liv med fler vänner. Den gör också att många människor utvecklar helt nya färdigheter och gör sin röst hörd i viktiga samhällsfrågor. De allra flesta känner att de har ett bra förhållande till skärmtiden, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.

41 procent av alla svenskar tar upp sin mobil första gången vid frukosten. Men 33 procent tar upp den innan de gått ur sängen. Och det är bara 11 procent som klarar av att vänta till de kommit fram till jobbet innan de tar upp telefonen. 

Bland de lite yngre svenskarna är det inte många som väntar ända till frukosten. Utan 54 procent av de som är 18-39 år gamla tar upp telefonen innan de stiger upp från sängen. 

– Skämtiden är idag helt oumbärlig för de flesta. Vi, håller kontakt med familj och vänner, lär oss nya saker, löser problem, söker nytt jobb och ny partner – uppgifter som innan skärmen var mer tidskrävande och svåra. Slösurfandet fyller även det en funktion. Det är underhållande, avslappande, informativt och ett sätt att coola ned sig från alla krav i vardagen. Ska vi skämmas över det? Säger psykologen Anne Grefberg.

Men hon menar också att det viktigaste är att man själv har kontrollen över sin skärmtid. Vill du veta mer om hur du ska ta kontroll över din skärmtid?
Läs experterns tips här >

 

Relaterade artiklar: 

Maxa din skärmtid

Trots att vi lever livet uppkopplat har skärmtid blivit något fult. Därför vill vi inspirera till att fånga kraften i det digitala och maxa den goda skärmtiden.

Nätet gör oss modiga

Skärmtiden ger oss möjlighet att engagera oss i frågor vi brinner för. Och många väljer att göra sin röst hörd på nätet.