Så använder vi sociala medier 2020

Förtroendet för Facebook och Twitter nästan halverats i åldersgruppen 16-29 år enligt siffror från Medieakademien. Betyder det att vi är på väg att överge sociala medier eller har vi bara hittat andra plattformar och ett nytt sätt att nyttja dem på?

Digitaliseringsexperten Paulina Modlitba, som medverkar i podden Världen har förändrats, tror inte att vi är mindre sociala, men däremot använder vi sociala medier på ett annat sätt.

– Statistiken visar att vi är mer sociala än någonsin - men vi är mer eftertänksamt sociala. Kanske är vi mer medvetna om när och var det passar att posta saker, och har multipla konton och styr vilka som följer vilka, säger Paulina Modlitba.

Men för Paulina har det också varit en tillgång att hon är personlig i sociala medier.

– Jag har alltid varit väldigt genomtänkt personlig. Och känner att det är det enda sättet för mig att existera i sociala medier. Jag delar med mig av vad jag känner och går igenom och får väldigt mycket gensvar från både nära vänner och bekanta. Det berikar mitt liv. 

Men även om vi kan vara personliga så publicerar vi färre Facebookinlägg samtidigt som vi är mer selektiva och inte lika utelämnande.

– Jag tror att det är en naturlig utveckling. När tjänster blir för mycket, det är för många olika funktioner i samma tjänst, då kommer en naturlig längtan till mer nischade tjänster där man känner sig lite mer omhändertagen och speciell, säger Paulina Modlitba.

Och allt fler börjar också söka sig till mer nischade tjänster. Bland annat har flera kända personer lämnat Twitter till förmån för den nya och fortfarande ganska okända appen Community. 

– Det är alltså en textbaserad app som tillåter kändisar att ha direktkontakt med sina fans på ett mer privat och intimt sätt. Ashton Kutcher var först med att hoppa på det här och sen har Paul McCartney, Jennifer Lopez och Jonas Brothers följt efter, säger Kirsty Armstrong.

Hur ser då framtidens sociala medieanvändande ut enligt digitaliseringsexperten?

– Allt mer av våra liv kommer att tillbringas i olika former av virtuella miljöer, så online helt enkelt. Vi kommer inte bara logga in på Facebook och lägga upp ett klipp utan vi kommer, som jag ser mina barn göra i Fortnite till exempel, att både spela, prata med kompisar, umgås och gå på virtuella konserter.

Så ska du bete dig på sociala medier

Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mer eller mindre sociala? Nej menar professorn och författaren Micael Dahlen. Istället ger det alla en chans att bygga vänskaper och ha ett socialt liv.