Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mindre sociala? Nej menar professorn och författaren Micael Dahlen. Istället ger det alla en chans att bygga vänskaper och ha ett socialt liv. Men gränsen mellan för många och precis lagom många vänner kan vara hårfin.

Alla människor har inte lika lätt att få vänner men tack vare sociala medier har introverta som Micael Dahlen hittat nya vänskaper.

– Extroverta människor har en tendens att vara lite lyckligare än introverta. De har lättare att ta kontakt och att umgås med andra människor. Det gör det ju lite jobbigt att vara introvert och att höra det men då kan sociala medier vara väldigt bra. För det är ett sätt för introverta som jag själv att ändå kunna sträcka ut en hand och umgås med andra människor och känna att jag är en del av andras liv också, säger Micael Dahlen.

Det som för 20 år sedan kunde vara väldigt jobbigt för många har blivit enkelt i och med de sociala mediernas intåg.

– När jag växte upp fanns inga skärmar och inga sociala medier och då var jag ganska mycket själv. Sen när sociala medier kom så var det jättespännande för mig. Det blev så enkelt och konkret att göra vänner. Ibland när jag träffar en person som jag lärt känna i sociala medier att det är så häftigt för vi träffas inte för första gången, vi har aldrig skakat hand eller något sånt, vi kramas direkt för vi känner ju varandra, berättar Micael Dahlen.

Mohamed El Abed är podcastproducent och gäst i podden Världen har förändrats och han menar att vår värld blivit mycket större av att kunna ha en del av vårt sociala liv online.

– Internet kan vara vår förlängda arm. Man brukar säga att vi lever i en bubbla. Vår bubbla har helt enkelt blivit mycket större. Det har också gjort att det blivit mycket lättare att hålla kontakten med vänenr. Jag har en chattgrupp, som vi döpt till borgarblattar och där pratar vi om allt. Även känslor och det har gjort det lättare att öppna upp sig, berättar Mohamed El Abed.

Men det finns också en risk att man skaffar för många ytliga kontakter. Och det är inget som gör oss lyckligare.

– Det finns ganska mycket forskning som jag och andra har gjort om vänner i sociala medier som bland annat visar att det är ett u-format samband. Det betyder att ju mer vänner du gör i sociala medier så leder det till en början till att du mår bättre och blir lite lyckligare. Men när det här fortsätter öka och vi får väldigt många vänner så kan det här vända och istället minska ditt välmående. Risken blir att de här vänskaperna blir mera ytliga och att det kanske egentligen inte är en vänskap, säger Micael Dahlen.

 

 

Lyssna på första avsnittet av podden Världen har förändrats: 

Relaterade artiklar:

Är man lat om man jobbar hemma?

Att jobba hemifrån eller på distans är något som allt fler vill göra. Men oron för att ses som oseriös eller lat gör att många inte vågar.

Därför är våra liv online på riktigt

Att vi tillbringar en stor del av vår tid online är idag ett faktum. Men är vi osociala när vi sitter med mobilen i hand?