Så ska du bete dig på sociala medier

I olika sociala sammanhang finns olika regler att följa. Men hur ska vi egentligen bete oss online? 6 av 10 svenskar känner sig osäkra på hur de ska bete sig online och det finns inga handböcker som kan hjälpa. Men här har vi samlat våra bästa tips.

Lyssna på podden Världen har förändrats  där Elinor Svensson med gäster och experter pratar om mobilförbud, uppläxande mobilkorgar och vänförfrågningar från chefen.

När ska man använda emojis?

När vi skriver meddelanden kan det lätt bli missförstånd, ett sätt att undvika det är att använda emojis menar Elinor Svensson.

– Jag känner ofta att jag får slänga in emoji för annars så verkar jag sur, berättar Elinor Svensson, komiker och programledare i podden Världen har förändrats.

Men tänk också på sammanhanget. En tumme upp tolkas inte alltid som något positivt.

-Facebook-tummen är en lätt grej. ”Ska vi ses där, jag är där om 5 minuter” och så får man en tumme till svar. Då är det ok, jag har läst. Men den kan också användas som ett rent spott i ansiktet.  Kanske om man dejtat någonn och man skriver vad kul att ses, ses gärna igen. Och så får man en tumme upp, berättar Elinor Svensson.

 

Måste man likea alla bilder?

Det enkla svaret är såklart nej vi måste inte likea allas bilder. Men det kan också vara olika i olika vänskapskretsar.

– En kompis sa till mig mitt i sändning av vår podd att du Fritte, du likear aldrig mina grejer. Jag såg ett mönster, jag är väldigt snål med att gilla andras grejer. De ska inte tro att ska få ett like såhär enkelt. Man kanske tar det som självklart och bara scrollar genom ett flöde. Jag är lite mer generös nu, vad kostar en like, det är gratis liksom, säger Fritte Fritzson, komiker och gäst i podden Världen har förändrats.

Och chansen är att familj och vänner tar åt sig om du inte ger deras bild en tumme upp.

– Det finns de som inte alls bryr sig, en like är en like. Men sen är det andra som skapar förklaringar. Folk är på semester och har inget wifi, men de kommer gilla min bild när de kommer tillbaka till hotellet. Folk har ganska avancerade förklaringar till vad en like eller en uteblivna like kan innebära, förklarar internet vett- och etikettexperten Beata Jungselius.

 

Vad gör man om chefen skickar en vänförfrågan?

Det här råder det helt klart delade meningar om men det har ofta att göra med vad för typ av arbetsplats det är.

– Det beror helt på vad det är för arbetsplats, om man jobbar på ett designkontor med sju personer och man är ett litet gäng. Det är en sak. Men om man jobbar på en större arbetsplats och det är lite mer formaliserat då kanske umgänget i sociala medier också är lite mer formaliserat, säger Fritte Fritzson

 Men om man inte vill ha chefen på Facebook då?

Jag har varit med om det och då har jag bara låtit den ligga där. Inte tackat ja eller nej. Så om hon skulle fråga varför jag inte lagt till henne på Facebook då skulle jag kunna svara att jag inte sett den, berättar Elinor Svensson.


Regeln-djungel för sociala medier

Det är inte lätt att veta hur vi ska bete oss. Men precis som andra sociala situationer så variera det helt enkelt menar Beata Jungselius.

– Det finns få handböcker för socialt beteende. Det varierar från situation till situation, inom olika kulturer, olika subkulturer och olika vänskapskretsar. Precis som vi socialiseras in i skolan av de äldre så socialiseras vi in i sociala medier, förklarar hon.

 

 

Relaterade artiklar:

"Bort med mobillådan – jag är faktiskt vuxen"

Mobillådan blev årets julklapp. Men det är inte rätt väg att gå tycker många.

Därför är sociala medier introvertas väg till lycka

Gör sociala medier oss mer eller mindre sociala?