8 filmer som höjer din träningsmotivation

Ibland dyker det upp biofilmer med förmågan att förändra ditt liv. Du känner dig pånyttfödd, full av energi och redo att uträtta stordåd. Här presenterar vi 8 filmer som får dig att längta till gymmet, eller åtminstone inspirerar dig till en mer hälsosam livsstil.

1. Pumping Iron (1977)

Dramadokumentär som blev Arnold Schwarzeneggers genombrott, och startskottet för den folkliga träningskultur vi har idag. Vi följer Arnolds jakt på sin sjätte Mr Olympia-titel, där hans bokstavligen största rival är Lou Ferrigno som senare fick huvudrollen i TV-serien ”Hulken” 1977.

Budskap: Om du tränar hårt kan du bli Mr Olympia, Hollywood-skådis och guvernör i Kalifornien.

2. Kung Fu Panda (2008)

Den glupske och klumpige pandan Po jobbar i sin pappas nudelrestaurang, men en dag förändras allt när ödet oväntat utser honom att försvara sin by mot den ondsinte snöleoparden Tai Lung. Utan erfarenhet eller synbar talang tränas han att bli en mäktig kung fu-krigare.

Budskap: Alla är inte stöpta i samma mall. Hitta en motionsform som du tycker är rolig och anpassa träningen efter dina förutsättningar.

3. Karate Kid (1984)

I denna 80-talsklassiker flyttar tonåringen Daniel till en ny stad och blir måltavla för skolans mobbare – karategänget Cobra Cai. Han får hjälp från oväntat håll när hans fastighetsskötare (tillika karatemästare), Mr Miyagi, tar Daniel under sina vingar och lär honom att karate handlar om mer än att bara slåss. Snart får Daniel göra upp med sina plågoandar i en stor karateturnering.

Budskap: “Strike first, strike hard, no mercy”. Eller var det “Man who catch fly with chopstick, accomplish anything”? Oavsett vilket är filmen sjukt inspirerande.

4. Dodgeball (2004)

För att rädda sitt gym från konkurs ställer ägaren Peter La Fleur upp i en spökbollsturnering där prispotten är 50 000 dollar. Han skramlar ihop ett otränat och minst sagt udda lag. Snart står de öga mot öga med konkurrenten, den maniske gymkungen White Goodman och hans lag. En riktigt underdog-komedi där Ben Stiller (Goodman) gör sin tveklöst roligaste (läs: slemmigaste) roll.

Budskap: Du behöver inte vara proffs för att träna. Inte ens en smula talangfull. Allt som behövs är rätt motivation – som att rädda dig själv från undergång till exempel.

5. Dirty Dancing (1987)

Det är 1963 och den 17-åriga överklasstjejen Baby tillbringar sommaren med sin familj på en semesterresort. Där faller hon pladask för den karismatiske dansläraren Johnny, som visar sig kunna betydligt mer än att dansa vals med societetsdamer. En förbjuden kärlekshistoria inleds mellan de två när Baby blir Johnnys partner både på och utanför dansgolvet.

Budskap: Sällskapsdans är en trevlig och social träningsform som uppskattas av alla samhällsklasser.

6. Rocky (1976)

Rocky Balboa är en andra klassens amatörboxare som livnär sig som indrivare åt en lokal gangster. Plötsligt får han chansen att boxas om VM-titeln i tungvikt mot den regerande mästaren Apollo Creed. ”Rocky” fick en Oscar för bästa film och gjorde Sylvester Stallone till stjärna över en natt. Scenen när han tränar sig i form och springer uppför trappan till Philadelphia Museum of Art är legendarisk.

Budskap 1: Allt du behöver för att komma i form är 2 min och 43 sek, ett schysst soundtrack, ett par Converse-skor och en slaktad gris. Du ska inte krångla till det i onödan. Budskap 2: Ge. Aldrig. Upp.

7. Super Size Me (2004)

Dokumentärfilm om snabbmatsindustrin där filmmakaren Morgan Spurlock enbart äter mat från McDonald’s under 30 dagar.

Budskap: Kosten är en viktig del av din hälsa. Men det viktigaste är inte vad du äter, utan vad du inte äter. Med andra ord – om du äter två chipspåsar till lunch, så spelar det ingen roll hur mycket broccoli du äter till middag.

8. Hälsoresan (1999)

Stig-Helmer är nyskild och överviktig. Hans alltid lika överoptimistiske vän Ole har hjärt- och stressproblem. Tillsammans tar de in på ett hälsohem och får prova på det allra senaste inom hälsobranschen.

Budskap: Lär dig att sluta i tid (syftar på antalet uppföljare till Sällskapsresan). Du blir inte piggare med åren (fortfarande Sällskapsresan). Hälsa och välmående handlar om mer än bara motion. Du måste ta hand om hela din kropp och skämma bort dig själv emellanåt.

 

Relaterade artiklar

Alla våra sportkanaler

Fotboll, ishockey eller Formel 1? Hitta dina nya favoritkanaler och tv-paketen med den bästa sporten. Sen är det bara att börja titta!

Hyrbutiken

I Hyrbutiken kan du som är eller blir tv-kund hyra film från SF Anytime och Nordisk Film. Antingen med din fjärrkontroll eller via Telenor Stream. Vi fyller på med nytt hela tiden – filmpremiärer, klassiker, barnunderhållning och mycket annat! 

Samla och få rabatt

Samla dina abonnemang hos oss och bli helhetskund. När du samlar mobil, bredband och tv får du upp till 100 kr rabatt – varje månad. Ju fler abonnemang du samlar, desto mer rabatt får du!