Så fungerar spoofing och så undviker du det

Spoofing är en typ av bedrägeri där bedragarna lurar till sig känslig information från privatpersoner. Men det finns hjälp att få.

Vad är spoofing?

Spoofing innebär att någon utnyttjar en annan persons eller företags identitet för att genom exempelvis spioneri eller manipulation bedra någon annan och få tillgång till känslig information. Spoofing görs online och metoderna utvecklas med tiden. Exempelvis kan bedragare utge sig för att vara ett företag och skicka ett mejl med länkar till en falsk hemsida.

Med Nätsäker Plus får du hjälp om du utsatts för spoofing eller annan kränkning online.

Olika typer av spoofing

Internetstiftelsen förklarar att Spoofing är en vanlig form av bedrägeri. Enligt dem finns det flera olika former av vanligt förekommande spooing:

  1. Det är vanligt att bedragaren manipulerar telefonnummer för att få det att se ut som att det är en pålitlig aktör som kontaktar dig. Här kan du läsa mer om åtgärder för att motverka spoofing av nummer.

  2. Bedragare kan också skicka ut sms som ser ut att komma från pålitliga aktörer, exempelvis Polisen eller Skatteverket. I smset finns en länk bedragaren vill att du ska klicka på. Ibland är syftet att få dig att uppge känslig information medan det ibland kan vara att sprida ett virus i din telefon.

  3. Bluffmejl skickas ut i samma syfte som sms. Bedragaren vill att du ska klicka på en länk eller ladda ned en fil.

  4. Vissa bedrägerier sker också via falska webbplatser. Bedragaren bygger då en webbplats i syfte att göra den identisk med ett företags eller en myndighets webbplats. Där uppmanas du uppge inloggningsuppgifter eller kontoinformation.


Så undviker du spoofing

Det finns flera sätt att försöka undvika spoofing. Likt lösningar för andra bedrägeriproblem på nätet gäller det att vara försiktig för att förhindra attacken. Här nedan ger vi några tips på åtgärder att vidta.


Antivirusprogram

Genom att skaffa ett antivirusprogram skyddar du dig mot eventuella skadliga filer och länkar. Många program hindrar dig från att klicka på länkar eller filer genom att skicka en varning om skadligt innehåll. Även om du har ett virusprogram installerat är det viktigt att välja var du klickar med omsorg.


Var försiktig med vilka länkar du klickar på

Var vaksam gällande vilka filer du öppnar samt länkar eller bilder du klickar på om du inte är säker på att avsändaren är en trygg källa.


Installera VPN

Genom att installera VPN kan du stärka den anonymitet på nätet ytterligare. CPN krypterar anslutningen till servern din internettrafik passerar genom. Det gör det svårare för bedragare att komma åt din information.


Surfa säkert med Telenor

Vårt säkerhetspaket Surfa Säkert består av två delar. Förutom ett säkerhetsprogram innehållande antivirus och bankskydd får du också en försäkring vid id-stöld. Surfa Säkert har 0 kronor i självrisk och du får bland annat

  • Antivirus och bankskydd
  • Id-försäkring för hela familjen
  • Skydd vid nätkränkning
  • 3 miljoner kronor i ersättning vid rättegångar
  • Föräldrakontroll
Erbjudande

Lägg till Surfa Säkert

Är du redan kund och vill lägga till Surfa Säkert?
Det gör du enklast på Mitt Telenor eller i appen

Självklart kan du också ringa 020-222 222 mån-fre: 08.00 - 18.00, vända dig till närmaste butik eller chatta med oss. Chatten är öppen mån-tors: 08.30 - 21.00, fre: 08.30-17.00, lör-sön: 09.00 - 17.30.

Inte kund än? Skaffa ett mobil-, tv- eller bredbandsabonnemang hos oss för att ta del av Surfa Säkert.

*Gäller för ett hushåll med två vuxna och barn under 20 år