5G gör allt möjligt

Utvecklingen de senaste tio åren har möjliggjort våra mobila liv. Nu är framtidens 5G-nät snart här och det kommer ge dig oändliga möjligheter att leva ett uppkopplat liv.

Det här är 5G

Snabbare hastighet
Topphastigheterna kommer vara upp emot 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt att ladda ned i en hastighet av 10 Gbit/sekund.

Snabbare svarstid
5G möjliggör realtidskommunikation. Det innebär att svarstiden, det vill säga fördröjningen som uppstår när olika enheter kommunicerar med varandra, kommer gå från dagens 25–35 millisekunder till bara några få millisekunder.

Större kapacitet
5G kan hantera en större mängd data från fler enheter - samtidigt. Det här är viktigt då vi idag skickar lika mycket data under en halv dag som vi för fem år sedan skickade under en hel vecka.

Mer klimatsmart
5G kräver enbart 0,2 watt energi för att överföra en megabyte data. På sikt är målet att 5G-uppkopplingen ska vara tio gånger mer energieffektivt än dagens 4G. Det kommer också att göra det möjligt att skapa ett mer klimatsmart samhälle

Närmre molnen
5G gör att molnet kommer att kunna flyttas längre ut i nätet, närmare användarna och applikationerna. Det ger kortare svarstider och möjlighet att lägga mer av processorkraften i nätet.

Skräddarsydda virtuella nät
5G har unika egenskaper som gör det möjligt att skapa virtuella nät i nätet – där varje virtuellt nät kan skräddarsys i termer av kapacitet, hastighet, svarstid eller räckvidd utefter de applikationer de ska serva.

Det här kan 5G ge dig i framtiden

Verkligheten kommer att förstärkas med AR, Argumented reality
Dansa med en digital kopia av din favoritartist, blixtsnabb översättning av främmande språk direkt i örat, eller diskreta men tydliga väganvisningar direkt på bilrutan.

Prylarna kommer att prata med varandra
Exempelvis så skulle din eldrivna bil kunna prata med sensorer på vägen och säga åt dig att sakta ned när du närmar dig en hal högersväng, eller köra sig själv medan du godkänner inköpslistan från ditt smarta kylskåp.

Smartare trafik
Trafikstockningar kommer att kunna minskas med smarta trafikljus och i förlängningen kommer trafiken att möjliggöra för självkörande bilar att automatiskt välja den mest effektiva vägen från a till b.

Vanliga frågor

  • 5G handlar till den största delen om det uppkopplade samhället, alltså långt ifrån om bara mobiltelefoner. Superhastigheterna i 5G-nätet kommer att ge oändliga möjligheter. Vi kommer att kunna koppla ihop saker, företag och samhällsfunktioner. Allt du hört om självkörande fordon, smarta hem och uppkopplade städer kommer att bli verklighet – inom bara några år. Men till en början handlar 5G om snabbare, stabilare och säkrare uppkoppling. Läs mer om 5G 

  • Under 2020 börjar vi bygga ut 5G-nätet och i slutet av året vill vi kunna lansera de första tjänsterna. Sedan fortsätter vi utbyggnaden under kommande år, med start i de stora städerna följt av resten av landet. Enligt vår plan kommer vi att jobba med utbyggnaden av 5G-nätet fram till 2023.

  • 5G i Sverige är verkligen på gång. Flera mobiloperatörer har satt igång 5G-arbetet, och Telenor räknar med att lansera sina första 5G-tjänster i slutet av 2020.

  • 5G är supersnabbt. Topphastigheterna är 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt med hastigheter på upp till 10 Gbit/sekund. Alltså snabbare än supersnabbt.

  • 5G betyder bland annat att den mobila uppkopplingen blir snabbare, stabilare och säkrare. Med andra ord en helt annan upplevelse.

  • Vill du kunna använda vårt framtida 5G-nät måste mobilen ha stöd för 5G och inom kort kommer de flesta nya mobiler på marknaden ha stöd för 5G. Din gamla mobil kommer givetvis fortsätta fungera i vårt nät precis som idag.