Wifi-ordlista

Går du vilse bland alla krångliga ord? Här reder vi ut wifi-begreppen.

Wifi

Kommer från engelskans Wireless Fidelity. Det är en teknik för trådlös kommunikation som oftast används för att surfa i hemmet eller på arbetsplatsen. Till detta behöver man en router.

Bredband

Ett vanligt samlingsnamn för en mängd olika tekniker som gör det möjligt att ansluta till internet med hög överföringshastighet. Se vårt bredbandsutbud

Router

En apparat inkopplad i bredbandsuttaget som gör att man kan surfa på olika enheter samtidigt med samma nätabonnemang. Detta går eftersom routern delar ut unika ip-adresser till de olika enheterna. De flesta routrarna i dag har stöd för trådlöst internet. En AC-router stödjer den senaste standarden och är att föredra framför en N-router. Läs om vår bästa router

Ip-adress

Ett unikt id-nummer som gör att informationen skickas rätt när man exempelvis går in på en sajt.

Frekvens

Antal svängningar per sekund, mäts i Hertz. De flesta nya routrar klarar både 2,4 och 5 GHz. Om du har dålig täckning kan du testa att byta frekvens. Detta gör du i din mobils respektive dators wifi-inställningar, de är oftast namngivna med 2,4 och 5 mitt i namnet. 2,4 GHz har bättre räckvidd. Den har dock lägre hastighet och är mer störningsbenägen då flera hushållsmaskiner delar på samma frekvens. Exempel på detta är mikrovågsugn, babymonitor och trådlösa högtalare. 5,0 GHz-bandet har kortare räckvidd men högre hastighet. Och, för det mesta, mindre konkurrens om utrymmet.

Band

Används när man pratar om frekvens.

Dual band

Betyder att det finns två frekvensband att välja mellan på routern. Om man har denna inställning kan man dela upp användningen av frekvensen mellan olika enheter.

Kanal

Varje frekvens (2,4 och 5,0 GHz) har 13 kanaler som din router teoretiskt kan välja mellan. I verkligheten blir det snarare tre. Starta om routern ibland så letar den automatiskt upp den kanal som har minst trafik.

Wifi-förstärkare

En wifi-förstärkare förlänger räckvidden på ditt wifi. Behövs i större lägenheter eller hus för att få optimal trådlös uppkoppling överallt. Lär dig mer om wifi-förstärkare

Extender

Se wifi-förstärkare.

Repeater

Se wifi-förstärkare.

Booster

Se wifi-förstärkare.

Accesspunkt

En accesspunkt är den enhet som mobilen eller datorn är uppkopplad mot i det trådlösa nätverket. Accesspunkten kan vara en router eller wifi-brygga.

Mbit/s

Överföringshastighet. Brukar betecknas i Mbit/s, megabit per sekund.

Uppladdningshastighet

Bestämmer hur snabbt du kan skicka filer, till exempel bilder via mejl.

Nedladdningshastighet

Bestämmer hur snabbt du kan surfa, ladda ned filer och titta på streamade filmer.

LAN-port

I LAN-portarna på din router kopplar du in utrustning som till exempel dator och skrivare. På routern från Telenor är dessa portar gula.

Brandvägg

En hård- eller mjukvara som skyddar din dator eller ditt trådlösa nätverk mot intrång.

Kryptering

Ett sätt att skydda data som skickas mellan datorer, via nätverk och över internet.

Beamforming

En teknik som gör att de trådlösa signalerna från routern kan rikta in sig direkt mot de enheter som använder nätverket. Det ger ett snabbare och stabilare wifi.

Antenner

En router har antenner för att både sända och ta emot trådlösa signaler. Routern från Telenor har beteckningen ”4X4”, det vill säga fyra sändande och fyra mottagande antenner.

SSID

Betyder Service Set Identifier och är namnet på ett trådlöst nätverk. På undersidan av routern från Telenor står namnet. Alla nätverksnamn från Telenor börjar med ”TN_private_”.

Gästnätverk

Du kan låta andra använda ditt wifi genom att skapa ett gästnätverk. Gästnätverket får ett eget lösenord, helt skilt från det du normalt använder.

Wifi-standard

En wifi-standard anger bland annat hur fort man kan surfa eller skicka filer i ett trådlöst nätverk. Den senaste wifi-standarden heter 802.11ac. En annan vanlig standard är 802.11n.