67-åriga Jenyfear blev känd gamer tack vare sitt barnbarn

Februari 2019 

Susanne "Jenyfear" Bergstedt hade fått sitt drömjobb men gick in i väggen. När hennes barnbarn bad henne om en tjänst förändrades hennes tillvaro. Nu är hon en välkänd World of Warcraft-streamare med över 17 000 följare.

För tio år sedan var Susanne Bergstedt sjukskriven. Hon jobbade tidigare som sjuksköterska på neonatala avdelningen, gick över till en tjänst som skolsköterska och rakt in i väggen.
– Jag hade alltid drömt om att bli skolsköterska, sedan klarade jag inte av det. Det var en hemsk smäll när det hände, när jag inte kunde jobba vidare blev jag deprimerad.
Susanne tillbringade mycket tid hemma, men stängde aldrig in sig.

”Världen är öppen med internet”

– Jag använde mig av internet, jag tyckte om det och hela världen var öppen. Jag gillar att läsa på nätet, inte populärkultur men forskning och fakta. Jag har alltid gillat att läsa, ända sedan jag var liten. Då låg jag framåtstupa på golvet med näsan i en bok, säger Susanne och skrattar.

En dag bad Susannes barnbarn, som då var sju år, henne om en tjänst. Han ville att hon skulle börja spela World of Warcraft.
– Han sa till mig ”mormor, kan inte du börja spela så får jag ett mount?”. Det är ett flygande djur som han fick för att han värvade en medlem. Aldrig i livet, tänkte jag. ”Men du får 10 dagar gratis” sa han då – och man säger ju inte nej till en så söt unge som står framför en.

Susanne gjorde som barnbarnet bad om, men tänkte aldrig att hon faktiskt skulle sätta sig ner för att spela. Men det gjorde hon.

”Jag började spela och man skulle prata med olika människor och döda en ko”

– När jag kom hem blev jag nyfiken, jag är född nyfiken. Jag började spela och man skulle prata med olika människor och döda en ko. Jag kommer ihåg det tydligt för jag tyckte det var så märkligt.


Umgicks med barnbarnen online

– Det är ganska spännande vad som hände sen. Tio dagar gick, så fick jag en månad gratis för att sedan börja prenumerera. Så har det plötsligt gått tio år.
I början spelade Susanne själv, ibland tillsammans med sina barnbarn och sin son. De träffades online för att spela och de första månaderna gick snabbt, sedan fick Susanne klara sig på egen hand – i alla fall i World of Warcraft.
– De tröttnade på mig, haha. Ungar är ju så snabba och duktiga och kopplar direkt, medan jag är lite långsam och hängde inte med. Jag ställde frågor hela tiden och till slut sa de bara ”mormor, googla!”.


Berättade inte för sina vänner

World of Warcraft är ett väldigt populärt spel, speciellt i den yngre målgruppen. Susanne, som är 67 år, har blivit uppmärksammad bland andra i spelvärlden för just sin ålder. Däremot valde hon att inte nämna sitt nya intresse för sina vänner.
– Vi äldre spelare sitter gärna i varsin stuga och håller tyst. Jag sa inte till mina vänner att jag spelade, det ansågs nämligen konstigt. Alla som hörde om det tyckte det var lite mystiskt. Jag brukar skämta att jag ”kom ut” med mitt spelande för några år sedan. Det har jag vunnit på.
– Jag har fått en helt annan förståelse från så många människor inom spelvärlden och fått mycket uppmärksamhet. Det är inte för att jag är någon deprimerad pensionär utan för att jag är en bra spelare. Jag har fått enormt mycket cred.


1,7 miljoner views och 1 400 barnbarn senare

Medan Susanne blev bättre och utvecklades som spelare med sin karaktär ”Jenyfear” ökade också följarantalet. Hon började streama, alltså direktsända sitt spel.

”Alla vill ha en mormor eller farmor som jag, som spelar. Jag har nästan 1 400 internet-barnbarn”

– I dag har jag 17 000 som följer mig. Över 1,7 miljoner har varit inne och tittat de senaste nio månaderna. Folk tycker att det är jättekul, säger Susanne och fortsätter:
– Alla vill ha en mormor eller farmor som jag, som spelar. Jag har fyra egna barnbarn men jag har också nästan 1 400 internet-barnbarn. De frågar om jag kan vara deras mormor eller farmor och jag säger ja – men jag brukar skämta om att de inte får några julklappar eller födelsedagspresenter.


Streamar flera timmar nästan varje dag

Hon streamar sitt spel upp till sex gånger i veckan, tre till fyra timmar varje gång. Där brukar Susanne prata med de som är inne och tittar, något som både hon och följarna uppskattar väldigt mycket.
– Vi pratar om någon är ledsen men skrattar också väldigt mycket. Man får faktiskt vänner och lär känna folk från insidan, för ingen går på utsidan.
– I början var det inte så populärt när jag gick in som skolsköterska i en dungeon för att ta en boss och sa till när folk sa fuck hit och fuck dit. Men i min kanal är det lugnt och skönt, jag tillåter ingen skit.


”Min man köper blommor till mig när det går bra”

Trots att Susanne tillbringar mycket tid med onlinespelet hinner hon även med både operaföreställningar och dans. Hon låter aldrig spelandet ta tid från att umgås med sin familj.
– Jag är gift med en man som inte spelar, inte ens Fia med knuff. Men han stöttar mig stenhårt. Han köper blommor till mig när det går bra och brukar kasta in en påse godis genom dörröppningen ibland, haha. Han vill nämligen inte vara med på bild. Han har sitt bibliotek, jag har min spelhörna och så möts vi på mitten.
Susanne vet att hennes liv inte är som andra 67-åringars – och hon trivs med det. Hon spekulerar om hur vardagen skulle se ut om hon inte hade börjat spela:
– Jag antar att jag hade suttit i soffan och tittat på dokusåpor, som så många andra. Kanske sticka eller virka. Vi har alla våra läggningar – och jag har min antar jag.