Rätt placering av routern viktig

Storlek på lägenhet, placering av router och antal våningsplan. Alla dessa saker påverkar hur bra ditt wifi är. Här kommer lite tips på hur du bäst placerar din router och eventuella wifi-förstärkare.

tnse-wifi-placering-716x442.jpg

Om du bor i lägenhet eller i en enplansvilla

Steg ett är att använda en modern router som du placerar så centralt det går i hemmet. Gärna i bänkhöjd eller högre. Det är ingen jättebra idé att ställa den i ett hörn på golvet eller bakom en soffa. Då når inte wifi-signalerna ut till hela hemmet.

Signalerna från en router blir sämre om den står för nära andra tekniska prylar. Ingen router precis bredvid tv:n eller spelkonsolen alltså. Ett annat tips är att rikta routern åt det håll där du sitter och ser på film eller jobbar.

Om ditt hem har väldigt tjocka väggar behöver du kanske använda dig av en wifi-förstärkare, även kallad extender eller repeater. Den har en inbyggd repeater-funktion som plockar upp radiovågorna från routern och helt enkelt förlänger ditt trådlösa nätverk.

 

Om du bor på riktigt stor yta eller på två våningsplan

Vad härligt med gott om plats. Med våra tips kan du hålla ditt trådlösa bredband så snabbt som möjligt överallt i hemmet. Eller kanske i trädgården under sommaren?

Det bästa är om du har en ny router, då har du ett bra utgångsläge. Ställ routern en bit upp från golvet, till exempel på en byrå eller en hylla.

Routern fungerar inte så bra nära andra tekniska prylar. Låt den gärna få en egen plats så signalerna inte störs redan i utgångsläget.

För att ditt wifinätverk effektivt ska kunna nå till andra våningen eller till källaren kan du behöva en wifi-förstärkare, som också kallas repeater eller extender. Wifi-förstärkaren repeterar wifi-signalerna så ditt trådlösa nätverk förlängs i hemmet.

Tänk på att en wifi-förstärkare ska stå lite mitt emellan routern och det ställe där du vill kunna få bättre surf. Inte för nära själva routern eftersom förlängningen då inte fyller någon funktion. Och inte så långt bort att själva förstärkaren hamnar där det är dålig täckning. Prova dig fram och se var det funkar bäst!