Säkerhetsordlistan

Vi har samlat vanliga begrepp och ord som du bör känna till för att öka din nätsäkerhet. Klicka på alfabetet nedan för att hitta rätt ord snabbare!

 
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R U W X Y Z Å Ä Ö

 

B

Black hat
En person som hackar företag eller individer olagligt för att orsaka skada eller tjäna pengar. Går även under andra benämningar som cracker eller skadlig hackare. Se även hackare, etisk hackare, white hat och grey hat.

Bluffsamtal
Bedrägerier som sker via telefon. Bedragarna uppger att de ringer från Microsoft eller något annat seriöst företag och fiskar efter dina personliga uppgifter. Se även Microsoftbedrägerier, telefonbedrägerier, vhishing och wangiri.

C

Catfishing
Ett bedrägeri där någon använder en fejkprofil för att inleda en relation med en person på nätet för att lura av dem på pengar eller känsliga information. Se även romansbedrägeri.

Cracker
En person som hackar företag eller individer olagligt för att orsaka skada eller tjäna pengar. Går även under andra benämningar som black hat eller hackare.

D

Darknet
Den del av internet som är krypterat, oreglerat och inte är avsett för offentlig visning. För att använda nätet krävs en särskild programvara. Begreppet är ofta förknippat med illegala aktiviteter som försäljning av stulna personuppgifter, vapen och droger. Även känt som Dark web och Deep web.

E

Etisk hackare
En person som hackar lagligt på uppdrag av systemägaren. En etisk hackare använder sin kunskap för att hitta sårbarheter och säkerhetshål i systemet i syfte att göra det mer motståndskraftigt mot skadliga hackare. Även känd som en white hat. Etisk hackning används också för utbildning, lärande och forskning.

F

FluBot
Ett program med skadlig kod som skickas via textmeddelanden som ser ut att gälla en paketleverans, påverkar Android-telefoner och enheter. När du klickar på länken kan angriparen stjäla lösenord och annan känslig information, men även komma åt dina kontakter och sprida viruset vidare.

G

Gisslanprogram
En typ av skadlig kod som låser eller kryptera din dator så att du blockeras från att använda den. Målet med viruset är att få offret att betala en lösensumma för att återställa tillgången. Programmet kan spridas via bilagor i e-postmeddelanden eller angripna webbsidor. Kallas även för ransomware, utpressningsprogram och utpressningsvirus.

Grey hat
En person som hackar sig in i "gråzonen". De är sällan ute efter att skada någon när de hackar, men de är engagerade i olaglig hackning. De kan hacka IT-system på eget initiativ och varna systemägaren för eventuella fel och svagheter som de hittar. Då erbjuder de ofta att korrigera fel och brister mot betalning. Se även white hat och black hat.

H

Hackare
En person med god teknisk kompetens som använder sina förmågor för att lösa problem, hitta genvägar och säkerhetsluckor inom ett område, ofta förknippat med datorprogrammering. Se även black hat, grey hat, white hat och etisk hackare.

Hacking
En metod där personer använder sina förmågor för att lösa problem, hitta genvägar och säkerhetsluckor inom ett område, ofta förknippat med datorprogrammering. 

Hacktivist
En person eller grupp som hackar organisationer, individer eller grupper, ofta för att främja politiska eller ideologiska agendor eller budskap. 

I

Id-stöld
En id-stöld innebär att dina personuppgifter används utan din tillåtelse för att exempelvis ansöka om lån, teckna avtal eller köpa produkter. Det kan också handla om att någon kapar din profil i sociala medier för att lura dina vänner att föra över pengar. Kallas även id-kapning.

Id-kapning
En id-kapning innebär att dina personuppgifter olovligen används för att exempelvis ansöka om lån, teckna avtal eller köpa produkter. Det kan också handla om att någon kapar din profil i sociala medier för att lura dina vänner att föra över pengar. Läs mer om id-stöld och id-kapning här

TNSE_rosaglasogon_800x500.jpg

Internetbedrägeri
Ett samlingsbegrepp för bedrägerier som sker på internet. Bedrägeriet kan ske via sms, e-post, webbsidor, appar eller sociala medier.

M

Microsoft-bedrägeri
En typ av telefonbedrägeri där någon utger sig ringa från Microsofts kundsupport. Personen kan påstå att du blivit angripen av ett datorvirus och behöver uppdatera eller installera ett nytt program. Om du följer rekommendation kan de ta kontroll över din enhet. De kan också försöka komma över personlig information som inloggningsuppgifter eller kreditkortsuppgifter.

N

Nätbedrägeri
Ett samlingsbegrepp för bedrägerier som sker på internet. Bedrägeriet kan ske via sms, e-post, webbsidor, appar eller sociala medier. Även kallat internetbedrägeri.

Nätfiske
Ett samlingsbegrepp för en typ av social manipulation med sms, telefonsamtal eller e-post. Nätfiske betyder att bedragare "fiskar" efter personlig information som inloggningsuppgifter och betalkortsinformation. De kan till exempel låtsas ringa från en bank eller annat legitimt företag. Bedragaren försöker få dig att dela personlig information för att få åtkomst till din internetbank eller liknande. Andra begrepp som förknippas med nätfiske är phishing, smishing, vishing och spear phishing.

Nättroll
En person eller grupp som medvetet manipulerar konversationen på ett internetforum. Ett nättroll använder provocerande kommentarer för att avsiktligt sprida desinformation, skapa oenighet eller missförstånd.

P

Phishing
Ett samlingsbegrepp för en typ av social manipulation med sms, telefonsamtal eller e-post. Phishing betyder att bedragare "fiskar" efter personlig information som inloggningsuppgifter och betalkortsinformation. Ett exempel på nätfiske är när en person låtsas ringa från en bank eller annat legitimt företag. Bedragaren försöker få dig att dela personlig information för att få åtkomst till din internetbank eller liknande. Andra bedrägerimetoder som faller under phishing är smishing, vishing och spear phishing. Även kallat nätfiske.

Porrbedrägeri
En typ av e-postbedrägeri där mottagaren luras att de har filmats medan de tittar på pornografiskt innehåll. Bedragaren hotar att sprida den påhittade inspelningen till familj eller arbetsgivare om mottagaren inte betalar en lösensumma. Oftast är meddelanden automatiskt genererade mejl som skickas till hundratusentals åt gången. Tonen i mejlet kan vara personligt och hotfullt och därför betalar många av rädsla för att den påstådda filmen ska offentliggöras.

R

Ransomware
En typ av skadlig kod som låser eller kryptera din dator så att du blockeras från att använda den. Målet med viruset är att få offret att betala en lösensumma (ransom) för att återställa tillgången till information eller programvaran – ett löfte som dock oftast inte hålls. Ransomware kan spridas via bilagor i e-postmeddelanden eller angripna webbsidor. Kallas även för utpressningsprogram, utpressningsvirus eller gisslanprogram.

Romansbedrägeri
En form av bedrägeri där en bedragare inleder en romantisk relation med en person på nätet för att lura av dem på pengar. Bedragaren skapar en fejkprofil för att attrahera och smickra en partner via sociala medier. Offren för kärleksbedrägerier luras ofta att ta ut konsumentlån för att finansiera den romantiska partnerns utgifter. Kallas även för catfishing eller kärleksbedrägeri.

S

Smishing
Smishing är samma sak som phishing, men det sker via en länk i ett sms som man vill lura dig att klicka på. Phishing handlar om att "fiska" efter personlig information som inloggningsuppgifter och betalkortsinformation och sen använda det för att få tag på dina pengar. 

tnse_mobiltivoli_b_800x500.jpg

Social manipulation
Social manipulation är det psykologiska motivet bakom alla typer av phishing-attacker och informationsbedrägerier. Social manipulation ger bedragare tillgång till personlig eller konfidentiell information som personuppgifter, affärshemligheter och information om IT-system. De flesta bedragare spelar på rädsla, tillit eller frestelse och drar nytta av våra känslor. Bedragarna påpekar ofta att du måste agera snabbt för att undvika negativa konsekvenser. Kända bedrägerier som spelar på rädsla är porrbedrägeri. Kända bedrägerimetoder som spelar på förtroende är Microsoft-bedrägerier, vd-bedrägerier och åldringsbrott. Vanliga bedrägerier som spelar på frestelser är romansbedrägerier.

Spoofing
En teknik som gör det möjligt för bedragare att ringa från förfalskade nummer eller skicka bluffmejl från till synes säkra ip-adresser. Bedragarna använder en programvara som maskerar det ursprungliga numret de ringer från. Samtalet kan därför misstas som ett svenskt nummer, vilket ofta väcker mer förtroende än utländska nummer. Bedragare använder både befintliga och falska telefonnummer för att kontakta dig.

Spear phishing
En personifierad och riktad typ av phising som riktar sig mot specifika individer, organisationer eller företag. Spear phishing kan ske via e-post, sms eller telefon. Informationen hämtas ofta från Darknet, där adresser, användarnamn, namn och lösenord är till salu. Om bedragaren har kommit över känslig information om dig kan meddelandena vara väldigt övertygande. Bedragarna försöker sedan att "fiska" efter ännu mer personliga uppgifter, till exempel din betalkortsinformation eller inloggningsuppgifter.

T

Telefonbedrägerier
Bedrägerier som sker via telefon, även känt som vhishing. Bedragarna utger sig ringa från till exempel Microsoft eller något annat seriöst företag och fiskar efter dina personliga uppgifter. Gemensamt för många telefonbedrägerier är att bedragaren anspelar på vårt förtroende för seriösa institutioner eller på rädsla för negativa konsekvenser som får dig att uppge personliga uppgifter. 

Trojan
En trojan är ett program som tar sig in via exempelvis en e-postbilaga och sen ligger dold i datorn. Den kan användas för att samla in uppgifter om datorns ägare eller som en del av ett botnät som går till angrepp mot tredje part.

V

Vd-bedrägeri
En typ av bedrägeri där avsändaren av ett sms eller e-postmeddelande utger sig för att vara en ledningsperson på ett företag. Syftet med bedrägeriet är att lura en anställd att flytta pengar eller betala en förfalskad faktura, som ofta går till utländska konton. 

Vishing
Bedrägerier som sker via telefon, även känt som vhishing. Bedragarna utger sig ringa från till exempel Microsoft eller något annat seriöst företag och fiskar efter dina personliga uppgifter. Se även Telefonbedrägeri och Microsoftbedrägeri.

VPN
Virtuellt privat nätverk. Tjänsten gör att du kan ansluta säkert och trådlöst till wifi-nätverk oavsett var du befinner dig, genom en krypterad anslutning.

W

Wangiri
En typ av telefonbedrägeri där uppringaren ringer en kort signal och sedan lägger på. Wangiri är i praktiken ett automatiserat bluffsamtal till ett stort antal telefonnummer. Syftet med att avbryta uppringningen är att få dig att ringa tillbaka och då till ett dyrt betalnummer som du debiteras för.

TNSE_Imagesize_800x500_5.jpg

White hat
En person som hackar lagligt på uppdrag av systemägaren. En etisk hackare använder sin kunskap för att hitta sårbarheter och säkerhetshål i systemet i syfte att göra det mer motståndskraftigt mot skadliga hackare. Även känt som etisk hackare.

Å

Åldringsbrott
En typ av telefonbedrägeri där bedragaren väljer ut äldre personer i tron att de saknar yngre målgruppers IT-kunskap och därför lättare kan manipuleras. Uppringaren låtsas representera en bank som ringer för att berätta att du fått ett lån utbetalat till ditt konto. När du svarar att du inte har ansökt om något lån erbjuder bedragaren sig att återföra pengarna om de får tillgång till BankID och andra personliga inloggningsuppgifter. När du gett bedragarna tillgång till din bank kan de flytta pengar till sig själva och tömma dina konton. 

TNSE_sakerhetspaketet_800x500.png

Tips! Skydda dig mot alla hackers, scammers och id-kapare med Surfa Säkert i samarbete med HELP Försäkring och F-Secure. Från 59 kr/mån, få de första två månaderna fritt. Till Surfa Säkert