Tips och tricks om digital säkerhet

Här har vi samlat tips om hur du hanterar din mobil, mejl, lösenord och betalkort. Helt enkelt hur du får ett säkrare och tryggare uppkopplat liv.

Läs om hur du enkelt säkrar din digitala trygghet så att du fritt kan utforska nätets möjligheter.

 

Kånstigt skrivet?

Om du undrar om ett mejl eller sms är falskt, kolla efter stavfel (även i mejladressen) och konstig grammatik.

Uppdatera mobilen

Se till att din mobil har ett uppdaterat operativsystem, alltså iOS eller Android. Med varje ny version följer oftast stöd för bland annat nya funktioner samt bättre prestanda och säkerhet. Se också till att appar som BankID är uppdaterade med senaste versionen.

Lösenord och koder ska vara långa och bytas ofta

Att du inte ska ha samma lösenord på flera ställen vet nog de flesta. Men dessutom är det viktigt att lösenorden är långa. Ett tips är att sätta ihop några ord, vilket både är säkert och lätt att komma ihåg. Och glöm inte de sifferkoder du har, till exempel till din röstbrevlåda eller för att låsa upp mobilen. För dessa gäller det också att ha flera siffror och inte i något mönster/sekvens.

Det är också bra att byta lösenord och koder regelbundet. Och har du minsta misstanke om att lösenordet eller koden kommit i orätta händer ska du byta direkt.

Aldrig, aldrig, aldrig!

Lämna aldrig ifrån dig kort-, kontonummer eller lösenord.

Verkar det för bra för att vara sant, är det förmodligen inte det

Låt bli att klicka på länkar som sägs leda till lite väl bra erbjudanden.

Var wifi-smart

Säkerheten kan vara lite sisådär i offentliga wifi-nätverk, som finns i till exempel köpcentrum, i kollektivtrafiken och på flygplatser. Tänk på var och när du kopplar upp dig.

Mer tips om säkerhet på nätet >

Relaterade artiklar:

Vad är id-kapning egentligen?

När någon använder dina personuppgifter utan att du vet om det och till exempel ansöker om lån, tecknar avtal eller köper produkter i ditt namn. Eller att någon kapar din profil i sociala medier.

Varning för virus via falska SMS

Har du fått ett sms som ser lite skumt ut och som innehåller en länk? Det kan vara ett falskt sms som sprider virus. Här lär du dig mer om falska sms, virus i mobilen och hur du kan undvika att drabbas.

Skydda hela familjen från 59kr i månaden

Med vårt säkerhetspaket Surfa Säkert behöver du inte oroa dig. Surfa på, utan att bekymra dig för onlinebedrägerier, id-stöld, virus eller andra fula fiskar. 

 5 licenser för hela familjen, som funkar på dator, platta och mobil

 Få två månader utan bindningstid