Fortsätt jobba säkert hemifrån

Den pågående situationen med coronaviruset påverkar hela samhället. Tyvärr finns det brottslingar som inte drar sig för att utnyttja människors oro. Vi har redan sett exempel på när någon har låtsas vara från WHO eller myndigheter för att till exempel sprida falsk information eller begå bedrägerier. Europol har till och med gått ut och varnat om detta på Twitter.

Men som tur är har grunderna för hur cyberskurkarna agerar inte ändrats, och med lite sund misstänksamhet och ett kritiskt öga bör du vara på den säkra sidan. 

7 sätt att jobba cybersäkert hemifrån

  1. Om du får information som handlar om hur ditt företag hanterar coronaviruset där man vill att du ska klicka, var då extra noga med att du kan verifiera källan. Tänk på att du kan få information från lite ovanliga håll just nu, kanske företagets resebyrå eller försäkringsbolag.
  2. Överlag är det viktigt att se till att avsändaren är den de påstår sig vara. Detta kan du göra genom att dubbelkolla om e-postadressen är samma som du har lagrat på datorn, eller via det företag som kontaktar. Du kan också be den som skickar att skicka igen, kanske via sms eller någon annan väg.
  3. Verifiera alla länkar i e-post innan du klickar på dem. Om du ställer muspekaren på länken dyker den adress som den pekar mot upp.    En av de viktigaste sakerna är att hålla koll på mejlen

  4. Se upp för okända meddelande som ber dig öppna bilagor. Återigen är det viktigt att verifiera att de kommer från en känd avsändare. Om du är osäker är det alltid bäst att kontakta säkerhetsavdelningen, då skadorna kan bli stora.
  5. Var skeptisk mot alla meddelanden som ber dig att lämna ifrån dig känslig information. Det kan röra sig om till exempel användarnamn, lösenord, kreditkortsuppgifter eller liknande. Seriösa företag ber aldrig om denna typ av info via mejl eller hemsidor.
  6. Vid minsta osäkerhet, prata med någon på ditt företag. Börja med att stämma av med en kollega, sedan kan du gå vidare till högre ort.
  7. Fråga gärna om din organisation har någon form av utbildning inom cybersäkerhet. Många har tagit fram online-kurser som inte tar så lång tid att genomföra. Och om det inte finns, kanske dags att föreslå det.

Vill du läsa mer om cybersäkerhet och få tips från vår säkerhetsexpert på hur du håller cyberbrottslingarna borta? 

Här hittar du allt du behöver för att vara säker när du surfar >