En framtid utan språkbarriärer

Tänk dig att du är ute och reser, när vi kan göra det igen alltså, och du ska beställa mat på restaurang. Och språket är inte längre ett problem, för allt direktöversätts. Visst låter det som en cool framtidsgrej? Det är faktiskt inte så långt fram i tiden, tekniken finns redan utvecklad. Det vi saknat är 5G-nätet.

Idag finns det flera företag som tagit fram hörlurar och mjukvaror som tillåter oss att få allt översatt blixtsnabbt. Problemet är att det tar lite för lång tid med dagens 4G-nät.

Laggen och tidsfördröjningen i översättningen låter inte det bli det supersnabba effektiva verktyg det kan vara. Men när vi kan nyttja det supersnabba 5G-nätet så kommer laggen förbättras och då snackar vi översättning på direkten. Så att vi faktiskt kan ha samtal med andra på vitt skilda språk. Och översättningen kommer bara att flyta på.

Redan i historien ”Liftarens guide till galaxen” från 1978 kunde vi se hur översättning gick blixtsnabbt. Idag hör det inte längre hemma i en fantasivärld. Det är verklighet, eller snart i alla fall.

Tänk när språk inte längre kommer vara ett hinder i allt från affärsmöten till att beställa en öl på resan. Kanske kommer vi alla gå runt med en hörlur i örat i framtiden? Ja, det gör vi i och för sig redan nu, men det är ju inte lika coolt som en översättande hörlur.

Relaterade artiklar:

Hoppa in i den virtuella 5G-världen

Det svåra med att dejta online har ju egentligen alltid varit att det blir lite stelt och tråkigt att skriva massa meddelanden fram och tillbaka. Men möjligheten att dejta i ett virtuellt chattrum med hjälp av VR finns faktiskt redan. 

5G kommer ge oss en spejsad verklighet

Vill du käka lunch med en hollywoodstjärna? Eller kanske zooma in på en vacker vy? Eller varför inte jämföra priset mellan olika butiker. Inom bara några år kan det vara möjligt med hjälp av ett par glasögon. .