Dialog – den bästa medicinen mot nätmobbning

2017-06-15

Den 16:e juni uppmärksammar Telenor Stop Cyberbullying Day (#stopcyberbullying) på alla våra 13 marknader – ett initiativ som syftar till att uppmärksamma och ta ställning mot nätmobbning.

Som nätleverantör är vi stolta över att kunna bidra till att miljontals människor får tillgång till allt det fantastiska som finns på nätet – men med det kommer också ett stort ansvar. På Telenor driver vi flera projekt som syftar till att göra nätet till en trygg och rolig plats. 2015 lanserade vi initiativet Nätprat för att främja dialogen mellan vuxna och barn om livet online, i syfte att motverka mobbning och kränkningar på nätet. Tillsammans med våra partners har vi tagit fram konkreta verktyg som vi hoppas kan uppmuntra och underlätta för föräldrar att prata mer om livet på nätet med sina barn. Ett av dem kallas för Nätpratsläxan, ett kostnadsfritt, digitalt utbildningsmaterial för årskurs 4-9 som vi utvecklat tillsammans med Surfa Lugnt. Läxan består av två lektioner och ett digitalt quiz som barnen skapar om sin vardag på nätet och sedan ger till sina föräldrar.

 

Anna Johnsson på Birkaskolan är en av lärarna som testat Nätpratsläxan med sina elever. Här berättar hon om sina erfarenheter och delar med sig av tips och råd till föräldrar.

 

Hej Anna! Vilka är de vanligaste nätrelaterade problemen du stöter på i ditt jobb? – Det finns såklart flera problem, men det vanligaste är nog att det skrivs kommentarer om vad någon lagt upp på nätet eller att eleverna råkar gå in på ”fel” sidor än vad som var tänkt.

 

Tycker du att det är svårt att prata med dina elever om deras liv på nätet? – Nej, svårt är det inte. Däremot är det inte alltid så att eleverna själva vill prata om eller visa upp något – informationen brukar istället komma från någon av deras kamrater. I och med att jag själv har barn får jag också mycket information hemifrån som jag kan ta med mig i mitt jobb som lärare.

 

Hur kommer det sig att ni testade Nätpratsläxan på Birkaskolan? – Vi har ett lokalt tillval i skolan som kallas Livskunskap där vi hade planerat att ta upp den här typen av frågor under vårterminen. När vi fick nys om Nätpratsläxan via en person i vår styrelse föll det sig helt enkelt väldigt bra och naturligt.

 

Vad har ni fått för reaktioner? – Jag arbetar i årskurs 3-5 så det var lite blandade reaktioner från olika klasser. Men överlag var responsen positiv och barnen tyckte det var jättekul att föräldrarna var involverade!

 

Tror du att ni kommer att fortsätta använda Nätpratsläxan? – Absolut, men då skulle vi kanske anpassa materialet lite mer till olika åldrar och välja egna frågor till varje årskurs. Om det är något problem man behöver jobba extra med skulle vi också kunna trycka mer på vissa specifika frågor.

 

I ditt arbete möter du ju unga människor dagligen. Har du några tips till föräldrar kring hur man kan prata om nätet med sina barn? – För det första tror jag att det är viktigt att känna in sitt eget barn för att veta var gränserna går. I tonåren kanske ämnet kan vara lite mer känsligt, då är det viktigt att inte vara för ”på” utan fråga mer diskret – annars är risken att du inte får veta någonting alls. Ett bra tips är att prata generellt om vad ditt barn tycker om och till exempel be hen att visa upp sina favoritkonton på Youtube eller liknande. Sedan kan man gå vidare och prata om hur man beter sig online och vad som är okej och inte.