På monsterjakt med Pokémon Go

Pokémon Go är ett appspel där du letar efter och fångar japanska fantasidjur, så kallade Pokémon, med hjälp av din telefon.

Appen är sammankopplad med din telefons GPS så via en virtuell karta kan du fysiskt gå runt och fånga Pokémon. Fantasidjuren kan befinna sig var som helst och som användare kan du utöka din samling på bussen, i mormors trädgård, utanför matbutiken eller på semesterresan till Grekland.

Djuren dyker ofta upp på platser utifrån deras egenskaper; Pokémon med vattenegenskaper kan fångas nära vatten, teknik-Pokémon finns inne i storstäder, och så vidare. Det gör att användarna rör på sig mycket då de utforskar både den riktiga och den virtuella världen.

Vid olika landmärken finns så kallade Pokémon-gym, där du kan träna dina Pokémon och tävla mot andra spelare; varje spelare tillhör något av tre lag – Valor (röd), Mystic (blå) eller Instinct (gul). Varje gym har en ledare och som användare kan det bli du, om dina Pokémon slår ut den nuvarande ledarens vaktande Pokémon. Vid landmärken kan det även finnas så kallade Poké-stops, som spelare kan aktivera för att få bonusar, t.ex. fler Poké-bollar att fånga monster med. De flesta av dessa bonusar kan även köpas för riktiga pengar i appen.

Spelet går ut på att fånga så många Pokémon som möjligt, att bli så stark du bara kan och att ta över Pokémon-gym. Pokémon Go lanserades i juli 2016 och fick då stor uppmärksamhet i media världen över.