Lina Dahlander 
Business Developer, Channels
CEO Trainee 2017-2018

Vad fick dig att söka till Telenors traineeprogram?
Jag sökte till Telenors traineeprogram eftersom min ambition var att få lära mig så mycket som möjligt och utmanas, på så kort tid som möjligt. Jag ville gärna in på ett internationellt företag, i en spännande digital och snabbrörlig bransch. Telenor var det företag som stämde in på alla dessa kriterier, och mycket mer därtill.

Berätta kort om din roll som trainee – vad innebär rollen?
Min roll som CEO trainee innebär att varje dag betyder nya erfarenheter och kunskaper. Tempot är oftast högt och mina uppgifter varierar från högt till lågt. Jag följer i dagsläget både Patrik Hofbauer, vår CEO, och stundtals även Hanne Resch Brakken, CFO, eftersom de arbetar så tätt ihop. Det innebär att jag dagligen blir involverad i strategiska utmaningar och spännande diskussioner.

Vilka är de största utmaningarna som trainee?
En av mina största utmaningar är att jag kontinuerligt behöver gå utanför min ”comfort zone”. Som CEO trainee arbetar jag med många olika divisioner. Ena veckan kanske jag arbetar med något projekt inom HR-avdelningen eller med personer inom Legal med en juridisk fråga, en annan vecka kan jag diskutera med Networks hur vi optimerar vårt nät eller med IT om utmaningar i våra system. Det är många områden som jag inte har kunskap om sedan tidigare, vilken innebär en stor utmaning men en givande sådan.

Vad är det bästa med att vara trainee på just Telenor?
Det bästa med att vara trainee skulle jag säga är just hur mycket och snabbt man blir involverad i företagets strategiska arbete. Det är mycket ”learning by doing”, vilket innebär en extremt skarp inlärningskurva! Det är otroligt vad fort man lär sig alla förkortningar, vilka utmaningar som finns i de olika divisionerna, alla personers namn du träffar och hur en senior ledare i ett stort företag arbetar. Jag måste också nämna en av de roligaste sakerna med att vara trainee på just Telenor– och det är nätverket man får. Till exempel arbetar jag med Telenor Sveriges ledningsgrupp, har kontinuerlig kontakt med nuvarande och tidigare trainees och även alla andra fantastiska kollegor man har. Telenor har infriat alla höga förväntningar jag hade, men jag blev ändå positivt överraskad över viljan från alla att hjälpa till. Du har alltid någon att bolla med och genom ditt nätverk får du möjlighet att bli involverad i många spännande projekt, både under ditt traineeår och efter.

Vilka möjligheter, på både kort och lång sikt, ser du att traineeprogrammet kan ge dig?
Som ni kanske förstår finns otroliga möjligheter för den som vill. Genom att ha möjlighet att följa Patrik har jag som trainee börjat få förståelse för business på en strategisk nivå. På lång sikt kommer förmodligen denna kunskap ge mig en förståelse för Telenor som helhet som jag kommer att ha nytta av många år framöver, och hjälpa mig i vilken roll jag än tar mig an.

Vad skulle du säga till den som i år funderar att söka till traineeprogrammet?
Så om du älskar utmaningar, att ha roligt på jobbet och få möjlighet att följa enormt kompetenta personer skulle jag nog säga att du skulle trivas som trainee på Telenor. Mitt bästa tips till alla som fortfarande funderar: sök!