Unga vill prata mer om livet på nätet

Ung tjej spelar i vardagsrummet med mamma och lillebror i bakgrunden.

Dags att ta det där samtalet om sociala medier? De flesta unga vill involvera föräldrarna mer i sina digitala liv. Det visar Telenors rapport om barns trygghet på nätet. Det främsta hindret för samtal är skam.

Internet är en stor del av ungas liv. Sociala medier, att spela spel, kolla filmklipp och umgås med kompisar online är en del av vardagen, och gränsen mellan det digitala och det ”vanliga” livet blir alltmer otydlig. Samtidigt som vi fascineras av alla möjligheter känner många vuxna ett behov att ha lite extra koll på vad barnen gör online.

Och barnen delar gärna med sig. Så många som 9 av 10 uppger att de skulle prata med en vuxen om något jobbigt eller läskigt hände dem på nätet.

– Barn och ungdomar har mycket att lära vuxna om livet på nätet och vill gärna prata om det. Att nätprata kan öka förståelsen för båda parter, säger Kent Lindblom, ansvarig för social hållbarhet på Telenor.

Nyckeln till att komma i gång? Med lyhördhet, nyfikenhet och genom att visa intresse kommer man långt.

– Prata om både för- och nackdelar med att vistas online. Att som vuxen komma med pekpinnar på ett område där barn och ungdomar är mer kunniga kan vara utmanande.

Skam hindrar oss att prata

Trots att många barn vill dela med sig av livet på nätet finns det omständigheter som skulle hindra dem. Vår undersökning visar att cirka 30 procent av de unga skulle undvika att prata med en vuxen om de kände skam över att ha gjort något fel. 24 procent angav rädslan för att vuxna skulle bli arga som ett annat skäl.

– Det är viktigt att vi visar intresse för ungas liv på nätet. Om unga är bekväma med att visa roliga klipp för vuxna, ökar sannolikheten att prata även om utmanande situationer, säger Kent Lindblom.

Tre tips: Så börjar du nätprata med ditt barn

  1. Var delaktig i barnens liv på nätet. Ställ frågor, testa deras spel och appar. Prata om både de bra sakerna och de risker som finns.
  2. Kom ihåg att du inte behöver ha alla svar. Det viktigaste är att barnen känner att vi vill prata, lyssna och hjälpa till.
  3. Livet på och utanför nätet hör ihop, så ta ditt barns relationer och erfarenheter på nätet på allvar.

Fler tips om hur du nätpratar

Vill du nätprata ännu bättre med ditt barn? Ta del av alla våra tips!

En hand spelkort.

Frågekortleken är tillbaka!

Varsågod – hämta vår populära frågekortlek helt kostnadsfritt i din Telenorbutik. Ett perfekt hjälpmedel för att få igång nätpratet. Långt till butiken? Ring oss så hjälper vi dig.

Om Nätprat

Nätprat är Telenors initiativ för att prata om det som händer på nätet. Därför har vi tagit fram guider och verktyg för att hjälpa dig som viktig vuxen att prata med barn om nätet.

– Med Nätprat vill vi få fler barn och vuxna att prata med varandra om vad de gör på nätet. Det här tror vi gör att barn blir bättre på att undvika och upptäcka risker och veta vad de ska göra om någonting händer, säger Kent Lindblom, ansvarig för social hållbarhet på Telenor.