Id-kapningarna ökar - men det finns sätt att skydda sig

Det blir alltmer vanligt med id-kapning, och de som genomför attackerna använder allt fler tillvägagångssätt. Men det finns skydd och hjälp att få. Vi på Telenor skyddar dig och dina nära om ni råkar ut för id-kapning.

Enligt statistik från Brottförebyggande rådet, BRÅ, har nätbedrägerier ökat under pandemin, främst vad gäller id-kapningar och romansbedrägerier.


Vad är id-kapning?

Id-kapning innebär att en annan person köper något i ditt namn, utger sig för att vara dig i exempelvis sociala medier, för att kunna ta lån från bank, eller betala på kredit. Personen som genomför id-kapningen använder oftast ditt namn, din hemadress eller ditt personnummer.

Med Nätskydd blockerar vi skadliga webbsidor åt dig.


Hackat konto på sociala medier

Både företag och privatpersoner kan bli utsatta för hackade konton på sociala medier. En vanlig följd av ett hackat konto på sociala medier är att hackaren skickar en länk till dina vänner i hopp om att de ska klicka på den.


Id-skydd

Enligt vår egen kundundersökning är 6 av 10 oroliga för att utsättas för id-kapning och en majoritet vill lära sig mer om hur de kan skydda sig mot nätbedrägerier. De allra flesta, 9 av 10, uppger att de skulle anmäla till polisen om de blir utsatta, men av de som har råkat ut för bedrägeri är det är det bara 46 procent som har gått till polisen. Det är viktigt att vara försiktig med vad vi gör online och vilka uppgifter vi lämnar om oss. I dag finns det också bra id-skydd att ta hjälp av för att undvika id-stöld.


Id-skydd via Telenor

Säkerhet är en prioriterad fråga för oss. Med vår tjänst Surfa Säkert får du skydd vid id-kapning samt en mer säker surfupplevelse. Surfa säkert innehåller bland annat blockering av skadliga webbsidor, arbetar för att stoppa virus och VPN som skyddar din identitet på både dator och mobil. Dessutom hjälper vi dig med polisanmälan om du utsätts för id-stöld och nätkränkning och erbjuder ersättning för ekonomisk förlust vid id-stöld, för upp till 100.000 kronor.

– När det gäller angrepp mot kundernas uppgifter som finns hos oss samarbetar vi med etiska hackare. Vi utsätter oss själva för att kunna täppa till eventuella luckor. Parallellt vill vi informera och skydda våra kunder mot det som kan drabba dem mer direkt och som kan påverkas av deras eget beteende och vi erbjuder försäkring om det ändå skulle ske, säger Vendela Normark Granetoft, säkerhetsledare på Telenor.


Om du råkat ut för id-kapning

Misstänker du att någon handlat varor i ditt namn eller uppger sig för att vara dig på sociala medier? Anmäl händelsen genom att ringa polisen på telefonnummer 114 14.

Efter att du anmält id-stölden är det också viktigt att du bestrider den eller de eventuella fakturorna, samt spärrar dina bankomatkort. Du bör också kontrollera dina uppgifter hos Skatteverket och Svensk adressändring.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal. Det är viktigt att alla som blir utsatta för nätbrott anmäler till polisen. Det är också viktigt att vi pratar mer om det så att vi kan skydda oss och hjälpas åt att sätta stopp för den här typen av kränkande kriminalitet, säger Vendela Normark Granetoft.


Id-kapning – Visste du detta?

  • 3 av 10 uppger att de själva har blivit utsatta för id-kapning, eller har en familjemedlem som blivit det

  • 6 av 10 säger att de oroliga över att få sin eller någon familjemedlems identitet kapad online

  • 7 av 10 säger att de är oroliga över att någon olovligen ska använda deras eller familjemedlems kontouppgifter

  • 8 av 10 tycker det är viktigt att ha skydd mot nätbedrägeri men endast 4 av 10 har det i dag 

Relaterade artiklar:

Undrar du vad id-stöld är?

Id-stöld innebär att någon utger sig för att vara dig. Id-stöld kan bland annat ske på sociala medier, att någon ansöker om lån i ditt namn samt använder din identitet för att köpa något med kredit.

Surfa fritt utan id-stölder

Vi vill att ditt uppkopplade liv ska kännas säkert och vara tryggt. Därför har vi listat några enkla tips för att du ska kunna surfa lugnt utan id-stölder.

Skydda hela familjen från 59 kr i månaden

Med vårt säkerhetspaket Surfa Säkert behöver du inte oroa dig. Surfa på, utan att bekymra dig för onlinebedrägerier, id-stöld, virus eller andra fula fiskar. 

 5 licenser för hela familjen, som funkar på dator, platta och mobil

 Få två månader utan bindningstid