Id-kaparen berättar

2019 dömdes den här mannen för bedrägeri när han kapade den riktiga Kerstins identitet. Nu har vi intervjuat honom och fått hans bästa tips på hur du kan undvika att gå i onlinebedragares fällor.

Vilka 5 tips skulle du ge till de som vill surfa säkrare online?

  1. Var uppmärksam på mejl från okända och använd sunt förnuft. Känner du inte igen mejladressen eller namnet: Öppna inte mejlet! Risken finns att det är ett bedrägeri.
  2. Tänk på ­att banker inte hör av sig för att be dig att logga in på ditt konto. Det är bedragare som jobbar så, så var försiktig.
  3. Gå inte in på vuxensidor på din dator för till slut kommer du att få ett virus. Det bara är så. Det kan t.ex. installeras program på din dator som registrerar alla dina tangenttryck. På så sätt kan någon få tillgång till dina lösenord. Det finns även en risk för att du kommer att hängas ut på nätet.
  4. Om du har en mejladress som är ditt för- och efternamn, var försiktig med var du är öppen med den på nätet. Tänk på din integritet även online och fundera på hur mycket information om dig själv du verkligen vill dela.
  5. Använd virusskydd, VPN och spamfilter som hjälper dig att filtrera bort mejl med skumma länkar. Det är en liten grej som kan göra stor skillnad när det kommer till din säkerhet.

 

Är folk generellt sett för oförsiktiga på nätet?

Ja, i Sverige har vi ju ett väldigt stort förtroende förmyndigheter och det lever kvar när det kommer till bedrägerier där folk låtsas vara någon annan än den de är. En banktjänsteman ringer ju t.ex. inte personligen och ber dig att logga in på ditt bankkonto, utan då är det något lurt på gång. Sånt där behöver man tänka på.

Varför tror du att det blir vanligare med nätbedrägerier?

Det är väl ett resultat av en konstant utveckling av teknologin och digitaliseringen. Den organiserade brottsligheten finns nu på nätet. Det är väl helt enkelt ett resultat av den tid vi lever i. Det kommer nog inte avta utan istället eskalera.

Tror du att du själv skulle kunna råka ut för att bli utsatt för ett nätbedrägeri?

Man ska aldrig säga aldrig. Även om man är försiktig kan man åka dit om man har otur.

Hur skyddar du dig mot nätbedrägerier som t.ex. id-stöld?

För att undvika id-kapning är jag uppmärksam på konstiga samtal och mejl. Jag har hållit på med datorer så pass länge att jag känner mig trygg med att jag kan sålla bort bluffmejl.

Vad gör du idag?

Jag har sedan länge lämnat brottets bana. Idag är det familjeliv som gäller och idrott är ett stort intresse.

Surfa på. Säkert såklart!

Med vårt säkerhetspaket Surfa Säkert skyddas du mot id-stöld, virus och intrång på ditt bankkonto.