Id-brotten ökar - men det finns sätt att skydda sig

Att vara trygg och säker på nätet är viktigt för de allra flesta. Enligt vår undersökning anser 8 av 10 att det är viktigt att ha skydd mot nätbedrägeri men endast 4 av 10 har det idag. Läs mer om nätbedrägerier och hur du kan skydda dig.

Enligt statistik från Brottförebyggande rådet, BRÅ, har nätbedrägerier ökat under pandemin, främst vad gäller id-kapningar och romansbedrägerier.

– Säkerhet är en prioriterad fråga för oss på Telenor. När det gäller angrepp mot kundernas uppgifter som finns hos oss samarbetar vi med etiska hackare. Vi utsätter oss själva för att kunna täppa till eventuella luckor. Parallellt vill vi informera och skydda våra kunder mot det som kan drabba dem mer direkt och som kan påverkas av deras eget beteende och vi erbjuder försäkring om det ändå skulle ske, säger Vendela Normark Granetoft, säkerhetsledare på Telenor.

Enligt vår egen kundundersökning är 6 av 10 oroliga för att få sin identitet kapad och en majoritet vill lära sig mer om hur de kan skydda sig mot nätbedrägerier. De allra flesta, 9 av 10, uppger att de skulle anmäla till polisen om de blir utsatta, men av de som har råkat ut för bedrägeri är det är det bara 46 procent som har gått till polisen.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal. Det är viktigt att alla som blir utsatta för nätbrott anmäler till polisen. Det är också viktigt att vi pratar mer om det så att vi kan skydda oss och hjälpas åt att sätta stopp för den här typen av kränkande kriminalitet, säger Vendela Normark Granetoft.

Visste du att ...

 3 av 10 uppger att de själva har blivit utsatta eller har en familjemedlem som blivit det

 6 av 10 säger att de oroliga över att få sin eller någon familjemedlems identitet kapad online

 7 av 10 säger att de är oroliga över att någon olovligen ska använda deras eller familjemedlems kontouppgifter

 8 av 10 tycker det är viktigt att ha skydd mot nätbedrägeri men endast 4 av 10 har det idag

Läs mer om undersökningen här >

Relaterade artiklar:

Vad är id-kapning egentligen?

När någon använder dina personuppgifter utan att du vet om det och till exempel ansöker om lån, tecknar avtal eller köper produkter i ditt namn. Eller att någon kapar din profil i sociala medier.

Surfa fritt utan id-stölder

Självklart ska ditt uppkopplade liv vara tryggt och säkert. Med de här enkla tipsen kan du njuta av nätfriheten utan att den kapas av id-tjuvar.

Skydda hela familjen från 59 kr i månaden

Med vårt säkerhetspaket Surfa Säkert behöver du inte oroa dig. Surfa på, utan att bekymra dig för onlinebedrägerier, id-stöld, virus eller andra fula fiskar. 

 5 licenser för hela familjen, som funkar på dator, platta och mobil

 Få två månader utan bindningstid