Nätmobbning handlar om att någon vid upprepade tillfällen trakasserar, kränker eller är elak mot någon annan på nätet. Ofta sker det genom kommentarer, meddelanden eller bilder. Många gånger utsätts man av en person man känner, och nätmobbning går ofta hand i hand med mobbning utanför nätet.
Det är vanligare att barn utsätts för nätmobbning än mobbning i andra sammanhang. En av anledningarna är att det kan kännas lättare att fälla en elak kommentar om någon på nästet eftersom man inte ser hur den andra personen reagerar i stunden. Det spelar ingen roll om man är anonym eller inte – det är ändå lätt att trycka iväg en kommentar utan att tänka efter.
Men nätmobbning handlar inte bara om direkta elakheter. Det kan också handla om att någon aktivt utesluts – till exempel genom att aldrig få några likes eller kommentarer på sina inlägg, medan andra får massor. Det kan skapa en känsla av att vara utanför och osynlig.
Hjälp barnet som blir utsatt
Om ett barn berättar för dig att det blir nätmobbat – ta det på allvar! Det kan vara svårt för barnet att prata om mobbningen, så var lyhörd och stötta.
Här är några saker du kan göra:
- Ställ frågor. Vem har skrivit eller gjort något elakt? Har det hänt flera gånger? Känner barnet personen? Sker det även utanför nätet?
- Spara bevis men svara inte. Uppmana barnet att inte svara på elaka meddelanden men radera inga meddelanden eller kommentarer. De kan vara viktiga att ha kvar om situationen behöver tas vidare.
- Blockera och rapportera. Kolla om det finns möjligheter att blockera eller anmäla personen på den plattform där mobbningen sker.
- Låt barnet vara delaktigt. Fråga hur barnet vill att ni ska hantera situationen och kom överens om en plan.
- Prata med skolan. Om barnet kränks av en annan elev och det påverkar tryggheten i skolan så har skolan ansvar att agera även om själva kränkningen sker utanför skolmiljön..
- Kontakta föräldrarna. Om det känns rätt, prata med mobbarens föräldrar och försök hitta en lösning tillsammans.
Hjälp barnet som utsätter andra
Precis som i andra sammanhang, som i skolan eller i kompisgänget, kan barn ibland bete sig illa mot andra på nätet. Ofta utan att förstå konsekvenserna. Här är några saker du kan göra för att förebygga och hantera det:
- Prata om vikten av att vara snäll på nätet. Förklara att ord och handlingar online kan såra lika mycket som om de sägs eller görs öga mot öga.
- Diskutera ansvaret att säga ifrån. Om någon skriver elaka saker i en gruppchatt, har alla i gruppen ett ansvar att säga stopp eller berätta för en vuxen. Oavsett om den utsatta är med i gruppen eller inte.
- Lyft varför det är viktigt att tänka efter lite extra. Det man skriver kan lätt missuppfattas och tolkas som kränkande eller elakt. Be barnet fundera: "Hur skulle jag känna om någon skrev det här till mig?" Samma sak gäller om en bild delas. Uppmana barnet att tänka efter om personen på bilden verkligen vill att bilden delas vidare. Hur skulle den personen må?
Häng med i barnens liv på nätet
Tänk på att nätmobbning ofta uppstår i en miljö där vuxna inte är närvarande och kan ingripa. Det kan pågå under en längre tid utan att någon märker det, därför är det extra viktigt att vara engagerad och fråga barn om deras liv på nätet.
Fråga vad de gör online, vilka de pratar med och hur de mår. Att skapa en öppen dialog gör det lättare för dem att komma till dig om något händer. Och framför allt – visa att du bryr dig!
Känns det svårt att komma igång med snacket? Här kan du läsa mer om nätprat och varför det är viktigt, samt få smarta tips om hur ni kommer igång.