7 tips: Så skyddar du innehållet i din mobil

Din mobiltelefon innehåller foton, lagrade lösenord, kortuppgifter, mejlkonton och annan information som inte bara är ovärderlig för dig – utan även för en potentiell tjuv. Men hur bra är du på att skydda den? Här berättar vi vad du bör göra i förebyggande syfte.

1. Använd alltid skärmlås

Det absolut viktigaste för att skydda innehållet i din telefon – se till att det krävs kod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning för att kunna använda den. Annars har tjuven fritt fram. Du väljer skärmlåstyp i mobilens Inställningar.

2. Aktivera "Hitta min iPhone" eller "Hitta min enhet"

Om din mobil blir stulen, eller du tappar bort den, kan du hitta mobilen med hjälp av funktionen ”Hitta min iPhone” eller ”Hitta min enhet”. Du kan se din mobil på en karta, låsa den på distans eller få den att ringa på högsta volym i fem minuter – även om den är inställd på tyst läge.

Android:

1. Gå till Inställningar på mobilen.
  2. Tryck på Säkerhet (eller liknande) > Hitta min enhetAktivera.

iPhone:

1. Gå till Inställningar på mobilen.
  2. Klicka på ditt namn högst upp.
  3. Gå till Hitta min > iPhoneAktivera.

3. Byt PIN-kod till sim-kortet

Pinkod är den kod som skyddar själva sim-kortet mot att andra personer kan använda ditt abonnemang. Om simkortet flyttas över till en annan telefon gäller samma pinkod.

När du får ditt nya simkort är koden troligen inställd på 0000. Denna bör du såklart ändra.

Android:

1. Gå till Inställningar på mobilen.
  2. Välj Låsskärm > Skärmlåstyp och följ sedan instruktionerna.

iPhone:

1. Gå till Inställningar på mobilen.
  2. Välj Mobilnät och därefter SIM-PIN.
  3. Välj reglaget direkt till höger om SIM-PIN och följ sedan instruktionerna.

4. Automatisk backup på din foton

Förvarar du också tusentals bilder i mobilen? Oersättliga minnen på barnen, semestrarna och viktiga högtider. Med lagringstjänster som Google Foto, iCloud, OneDrive och Dropbox kopieras dina bilder och videor automatiskt till en så kallad molnlagring. Det innebär att du hyr lagringsutrymme på leverantörens servrar. Då behöver inte dina bilder ta upp plats i mobilen, och du har kvar dem även om din telefonen försvinner.

Google Foto (Android) och iCloud (iPhone) finns redo att aktiveras i din mobil. Andra lagringstjänster – med olika funktioner och i olika prisklasser – laddar du enkelt ner som en app i mobilen. Oftast erbjuds du gratis lagring upp till en viss gräns, sedan får du köpa till mer utrymme.

Google Foto:

1. Öppna Google Foto-appen på din telefon med Android.
  2. Logga in på Google-kontot.
  3. Tryck på din profilbild eller initial uppe till höger.
  4. Tryck på Inställningar för Foto Säkerhetskopiering.
  5. Aktivera.

iCloud:

1. Tryck på Inställningar > [ditt namn] > iCloud > Bilder.
  2. Slå på iCloud-bilder.

5. Aktivera säkerhetskopiering

Förutom foton och videofiler, bör du även säkerhetskopiera annan viktig data från mobilen – exempelvis inställningar, kontakter, sms, appdata och dokument. Då kan du enkelt överföra allt innehåll till en ny mobil.

Android:

1. Gå till InställningarGoogle > Säkerhetskopia.
  2. Aktivera Säkerhetskopiering i Google One/Drive. Därunder ser du vilken data som kommer att säkerhetskopieras.

iPhone:

1. Gå till Inställningar > [ditt namn] > iCloud.
  2. Välj iCloud-säkerhetskopia > Aktivera.

6. Skriv upp ditt IMEI-nummer

Alla mobiler har ett unikt 15-siffrigt så kallat IMEI-nummer, som används för att identifiera mobiler i mobilnätet. IMEI-numret fungerar även som ett stöldskydd, så att stulna telefoner inte kan användas. Du uppger numret vid polisanmälan och när du vill spärra ditt abonnemang.

Ditt IMEI-nummer hittar du enklast genom att knappa in *#06# på mobilen så visas det i displayen. Du finner även IMEI-numret i Mitt Telenor – antingen på webben eller i vår app. Och på kartongen som mobilen kom i.

7. Skriv kontaktinformation på låsskärmen

Du kan lägga till ett meddelande eller telefonnummer på låsskärmen så att någon som hittar telefonen kan kontakta dig, eller någon du känner, trots att knapplåset är aktiverat.

Ett annat tips är att ladda ner appen ICE – In Case of Emergency (Android). Den skapar ett meddelande på låsskärmen som innehåller nödvändig (men inte känslig) information om dig och dina kontakter i en nödsituation. Då kan även räddningspersonal snabbt få tag i rätt anhörig. Motsvarande app för iPhone heter Hälsa och finns redan installerad i din mobil.

Android:

1. Gå till Inställningar > Skärm.
  2. Tryck på Låsskärm > Lägg till text på låsskärmen eller Kontaktinformation.
  3. Skriv ditt meddelande och spara.

iPhone:

Med iPhone kan du endast lägga upp ett meddelande på låsskärmen efter att du förlorat mobilen. Då gör du så här:

1. Logga in (med ditt Apple ID) på Hitta enheter genom att gå till icloud.com/find.
  2. Klicka på Alla enheter > iPhone > Förlorat läge. Detta kräver att du aktiverat funktionen Hitta min iPhone innan den försvinner.
  3. Ange ett meddelande eller kontaktnummer som du vill ska visas på låsskärmen.