Så blir vardagen med 5G

Vårt framtida 5G-nät kommer hjälpa dig att fånga teknikens fulla potential och ge dig en enklare vardag.

Så kommer 5G förändra din vardag

För tio år sedan var film något du hyrde på skiva, det fanns fortfarande smarta
telefoner med knappar, och semesterbilderna tog du med en kamera. Sen kom 4G. Internet blev mobilt på allvar och en helt ny värld av appar och tjänster öppnade sig. Nu står vi på tröskeln till ett nytt teknikskifte, tack vare 5G. 

Inom några år kommer vårt 5G-nät att vara rikstäckande och för dig innebär det att var du än bor i landet så kommer du ha tllgång till ett snabbt och stabilt internet. 

Tänk dig att din eldrivna bil pratar med sensorer på vägen och säger åt dig att sakta ned för du närmar dig en hal högersväng. Eller att din bil kör sig själv medan du godkänner inköpslistan från ditt smarta kylskåp. I ett första skede kommer 5G betyda snabbare, stabilare och säkrare uppkoppling. Men inom några år kommer vi att se helt nya lösningar för en enklare vardag när våra prylar pratar med varandra och digitala tjänster blir ett extra lager på verkligheten genom augmented reality.

Det här kan 5G ge dig i framtiden

Verkligheten kommer att förstärkas med AR, Augmented reality
Dansa med en digital kopia av din favoritartist, blixtsnabb översättning av främmande språk direkt i örat, eller diskreta men tydliga väganvisningar direkt på bilrutan.

Prylarna kommer att prata med varandra
Exempelvis så skulle din eldrivna bil kunna prata med sensorer på vägen och säga åt dig att sakta ned när du närmar dig en hal högersväng, eller köra sig själv medan du godkänner inköpslistan från ditt smarta kylskåp.

Smartare trafik
Trafikstockningar kommer att kunna minskas med smarta trafikljus och i förlängningen kommer trafiken att möjliggöra för självkörande bilar att automatiskt välja den mest effektiva vägen från a till b.

Vanliga frågor

 • Bra fråga! När det gäller 5G är det två saker som är intressanta, och för oss är det viktigt att vara tydliga med det.

  1. Var du kan surfa
  2. Vilken hastighet du kan surfa i

  I slutet av 2023 ska 90% av Sveriges befolkning kunna surfa på våra 5G-nät.

  Redan nu kan vi erbjuda 5G-surf i 1Gbit/s-hastighet i nästan överallt inom tullarna i Stockholm. Det är vi ensamma om.

  Dessutom bygger vi ut nätet i hela landet. Redan under utbyggnaden kommer du att kunna använda nätet men i begränsad form, vilket innebär att både täckning och hastighet kommer att variera.

  Mer om utbyggnaden av 5G-nätet

 • Nej, inte täckningen i sig. Poängen med 5G är att du kommer att kunna surfa mycket snabbare och stabilare vilket kommer att bli en helt annan upplevelse än nu.

  Vår ambition är att 99% av befolkningen ska ha tillgång till 5G 2024.

 • Ja, vill du kunna använda 5G måste mobilen ha stöd för det. Det har de flesta nya mobiler, till exempel iPhone 12 och Samsung Galaxy S20. Alla mobiler som har stöd för 5G

  Din gamla mobil kommer givetvis fortsätta fungera i vårt nät precis som idag.

 • Vi bygger ut 5G-nätet i snabb takt. Aktuell information om var det finns 5G hittar du i vår täckningskarta

 • En mobil kan ha tekniskt stöd för 5G men oftast krävs en uppdatering av mobilens mjukvara för att den ska fungera i operatörens nät. Vi testar – tillsammans med tillverkarna – olika mobiler i vårt 5G-nät. När testerna är klara så uppdaterar tillverkarna mjukvaran i mobilerna och de fungerar sedan i vårt 5G-nät.

 • Nej, du kan behålla ditt sim-kort (eller ditt e-sim).

 • Vi håller just nu på att modernisera vårt 4G-nät, samtidigt som vi bygger 5G-nät. Därför har vi tittat både på hur många som bor på en viss ort, samt vilken kapacitet som behövs, vilket har lett till beslutet att prioritera stora städer och populära turistorter. Där är nämligen kapacitetsbehovet som störst.


  Även andra platser som är i behov av förbättringar i nätet kan få 5G när vi är på plats.

 • Det kan bero på flera olika saker. Gör så här för att komma igång med 5G:

  Bra att veta: Det kan hända att din mobil ibland ansluter till 4G-nätet trots att du befinner dig i ett område där du har 5G-täckning. Det beror på att 4G- och 5G-näten arbetar tillsammans för att ge dig bästa möjliga uppkoppling där du befinner dig.

  Gäller det en iPad? För att använda Telenors 5G-nät på iPad behöver du uppdatera till iPadOS 16.2 och acceptera de nya operatörsinställningar som föreslås. Telenors 5G-nät funkar på följande iPad-modeller:

  iPad Pro 12.9" (5th generation or later)

  iPad Pro 11" (3rd generation or later)

  iPad Air (5th generation)

  iPad mini (6th generation)

  iPad (10th generation)

 • Förutom i Stockholm och Göteborg fortsätter vi att bygga ut 5G-nätet löpande. Målet är att 99% av befolkningen ska ha 5G-täckning 2024. 

 • 5G är supersnabbt. Topphastigheterna är 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt med hastigheter på upp till 10 Gbit/sekund. Alltså snabbare än supersnabbt.

 • Telenor följer noggrant myndigheternas rekommendationer när det gäller strålning och säkerhet kring 5G. Enligt Sveriges expertmyndighet Strålsäkerhetsmyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) finns det inte någon känd hälsopåverkan med den exponering av radiovågor som kommer från mobilnäten. Det finns alltså inget som tyder på att 5G-nätet är farligt eller att exponeringen skulle vara ohälsosam.  När vi bygger vårt nationella 5G-nät gör vi det enligt alla säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram. Vill du läsa mer om Strålsäkerhetsmyndighetens arbete med 5g hittar du det här.

5G och människan

Först mer av allt – och sen en helt ny värld. 5G ger dig en enklare vardag och låter dina prylar prata med varandra.

5G och företag

Den femte generationens mobilsystem kommer bidra med smartare arbetssätt och nya affärsmöjligheter genom bättre uppkoppling.

Vi är din 5G-partner

I en värld i förändring vill vi hjälpa våra kunder leva deras bästa uppkopplade liv.