Så blir vardagen med 5G

Vårt framtida 5G-nät kommer hjälpa dig att fånga teknikens fulla potential och ge dig en enklare vardag.

Så kommer 5G förändra din vardag

För tio år sedan var film något du hyrde på skiva, det fanns fortfarande smarta
telefoner med knappar, och semesterbilderna tog du med en kamera. Sen kom 4G. Internet blev mobilt på allvar och en helt ny värld av appar och tjänster öppnade sig. Nu står vi på tröskeln till ett nytt teknikskifte, tack vare 5G. 

Inom några år kommer vårt 5G-nät att vara rikstäckande och för dig innebär det att var du än bor i landet så kommer du ha tllgång till ett snabbt och stabilt internet. 

Tänk dig att din eldrivna bil pratar med sensorer på vägen och säger åt dig att sakta ned för du närmar dig en hal högersväng. Eller att din bil kör sig själv medan du godkänner inköpslistan från ditt smarta kylskåp. I ett första skede kommer 5G betyda snabbare, stabilare och säkrare uppkoppling. Men inom några år kommer vi att se helt nya lösningar för en enklare vardag när våra prylar pratar med varandra och digitala tjänster blir ett extra lager på verkligheten genom augmented reality.

Det här kan 5G ge dig i framtiden

Verkligheten kommer att förstärkas med AR, Augmented reality
Dansa med en digital kopia av din favoritartist, blixtsnabb översättning av främmande språk direkt i örat, eller diskreta men tydliga väganvisningar direkt på bilrutan.

Prylarna kommer att prata med varandra
Exempelvis så skulle din eldrivna bil kunna prata med sensorer på vägen och säga åt dig att sakta ned när du närmar dig en hal högersväng, eller köra sig själv medan du godkänner inköpslistan från ditt smarta kylskåp.

Smartare trafik
Trafikstockningar kommer att kunna minskas med smarta trafikljus och i förlängningen kommer trafiken att möjliggöra för självkörande bilar att automatiskt välja den mest effektiva vägen från a till b.

Vanliga frågor

  • Vill du kunna använda vårt framtida 5G-nät måste mobilen ha stöd för 5G och inom kort kommer de flesta nya mobiler på marknaden ha stöd för 5G. Din gamla mobil kommer givetvis fortsätta fungera i vårt nät precis som idag.

  • En mobil kan ha tekniskt stöd för 5G men oftast krävs en uppdatering av mobilens mjukvara för att den ska fungera i operatörens nät. Vi testar – tillsammans med tillverkarna – olika mobiler i vårt 5G-nät. När testerna är klara så uppdaterar tillverkarna mjukvaran i mobilerna och de fungerar sedan i vårt 5G-nät.

  • Nej, du kan behålla ditt sim-kort (eller ditt e-sim).

  • 5G betyder bland annat att den mobila uppkopplingen blir snabbare, stabilare och säkrare. Med andra ord en helt annan upplevelse.

  • Det kan bero på flera olika saker. Gör så här för att komma igång med 5G:

    Bra att veta: Det kan hända att din mobil ibland ansluter till 4G-nätet trots att du befinner dig i ett område där du har 5G-täckning. Det beror på att 4G- och 5G-näten arbetar tillsammans för att ge dig bästa möjliga uppkoppling där du befinner dig.

  • Redan nu finns 5G i Stockholms innerstad och under 2021 så kommer vi fortsätta att lansera 5G-nätet i flera städer. Om tre år ska 99 procent av befolkningen ha tillgång till vårt 5G-nät.    

  • 5G är supersnabbt. Topphastigheterna är 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt med hastigheter på upp till 10 Gbit/sekund. Alltså snabbare än supersnabbt.

  • Telenor följer noggrant myndigheternas rekommendationer när det gäller strålning och säkerhet kring 5G. Enligt Sveriges expertmyndighet Strålsäkerhetsmyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) finns det inte någon känd hälsopåverkan med den exponering av radiovågor som kommer från mobilnäten. Det finns alltså inget som tyder på att 5G-nätet är farligt eller att exponeringen skulle vara ohälsosam.  När vi bygger vårt nationella 5G-nät gör vi det enligt alla säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram. Vill du läsa mer om Strålsäkerhetsmyndighetens arbete med 5g hittar du det här.

5G och människan

Först mer av allt – och sen en helt ny värld. 5G ger dig en enklare vardag och låter dina prylar prata med varandra.

5G och företag

Den femte generationens mobilsystem kommer bidra med smartare arbetssätt och nya affärsmöjligheter genom bättre uppkoppling.

Vi är din 5G-partner

I en värld där förändring går allt snabbare och allt kommer att vara uppkopplat ska vi hjälpa våra kunder ta tillvara på möjligheterna.