Så blir vardagen med 5G

Vårt framtida 5G-nät kommer hjälpa dig att fånga teknikens fulla potential och ge dig en enklare vardag.

Så kommer 5G förändra din vardag

För tio år sedan var film något du hyrde på skiva, det fanns fortfarande smarta
telefoner med knappar, och semesterbilderna tog du med en kamera. Sen kom 4G. Internet blev mobilt på allvar och en helt ny värld av appar och tjänster öppnade sig. Nu står vi på tröskeln till ett nytt teknikskifte, tack vare 5G. 

Inom några år kommer vårt 5G-nät att vara rikstäckande och för dig innebär det att var du än bor i landet så kommer du ha tllgång till ett snabbt och stabilt internet. 

Tänk dig att din eldrivna bil pratar med sensorer på vägen och säger åt dig att sakta ned för du närmar dig en hal högersväng. Eller att din bil kör sig själv medan du godkänner inköpslistan från ditt smarta kylskåp. I ett första skede kommer 5G betyda snabbare, stabilare och säkrare uppkoppling. Men inom några år kommer vi att se helt nya lösningar för en enklare vardag när våra prylar pratar med varandra och digitala tjänster blir ett extra lager på verkligheten genom augmented reality.

Det här kan 5G ge dig i framtiden

Verkligheten kommer att förstärkas med AR, Augmented reality
Dansa med en digital kopia av din favoritartist, blixtsnabb översättning av främmande språk direkt i örat, eller diskreta men tydliga väganvisningar direkt på bilrutan.

Prylarna kommer att prata med varandra
Exempelvis så skulle din eldrivna bil kunna prata med sensorer på vägen och säga åt dig att sakta ned när du närmar dig en hal högersväng, eller köra sig själv medan du godkänner inköpslistan från ditt smarta kylskåp.

Smartare trafik
Trafikstockningar kommer att kunna minskas med smarta trafikljus och i förlängningen kommer trafiken att möjliggöra för självkörande bilar att automatiskt välja den mest effektiva vägen från a till b.

Vanliga frågor

  • 5G handlar till den största delen om det uppkopplade samhället, alltså långt ifrån om bara mobiltelefoner. Superhastigheterna i 5G-nätet kommer att ge oändliga möjligheter. Vi kommer att kunna koppla ihop saker, företag och samhällsfunktioner. Allt du hört om självkörande fordon, smarta hem och uppkopplade städer kommer att bli verklighet – inom bara några år. Men till en början handlar 5G om snabbare, stabilare och säkrare uppkoppling. Läs mer om 5G 

  • I oktober kommer vi lansera ett 5G-nät i Stockholm.  Sedan fortsätter vi utbyggnaden under kommande år, med start i de stora städerna följt av resten av landet och kommer att vara klara 2023. Då har 99 procent av befolkningen tillgång till vårt 5G-nät. 

  • 5G är här redan i oktober. Först kommer den till Stockholms innerstad och under 2021 så kommer vi fortsätta att lansera 5G-nätet i flera städer. Om tre år ska 99 procent av befolkningen ha tillgång till vårt 5G-nät.    

  • 5G är supersnabbt. Topphastigheterna är 10 gånger högre än 4G, och inom några år kan det bli möjligt med hastigheter på upp till 10 Gbit/sekund. Alltså snabbare än supersnabbt.

  • För att kunna använda 5G så krävs att du har en mobil, ett abonnemang och tillgång till ett nät som alla stödjer 5G. Så om du har vårt obegränsade mobilabonnemang som är redo för 5G innebär det att du har en av tre förutsättningar klara!

    telenor.se/5g kan du läsa mer om vad som behövs, hur vi arbetar med 5G och hur täckningen kommer att bli.

  • 5G betyder bland annat att den mobila uppkopplingen blir snabbare, stabilare och säkrare. Med andra ord en helt annan upplevelse.

  • Vill du kunna använda vårt framtida 5G-nät måste mobilen ha stöd för 5G och inom kort kommer de flesta nya mobiler på marknaden ha stöd för 5G. Din gamla mobil kommer givetvis fortsätta fungera i vårt nät precis som idag.

5G och människan

Först mer av allt – och sen en helt ny värld. 5G ger dig en enklare vardag och låter dina prylar prata med varandra.

5G och företag

Den femte generationens mobilsystem kommer bidra med smartare arbetssätt och nya affärsmöjligheter genom bättre uppkoppling.

Vi är din 5G-partner

I en värld där förändring går allt snabbare och allt kommer att vara uppkopplat ska vi hjälpa våra kunder ta tillvara på möjligheterna.