10 uppfinningar som förändrat världen

I grunden är uppfinningen svaret på ett tekniskt problem. Kanske vill vi utforska rymden eller förstå hur ljudvågor blir till. Eller bara kunna njuta av ett kallt glas mjölk. Oavsett vad vår önskan är, så är det våra drömmar och vår uppfinningsrikedom som tar den tekniska utvecklingen vidare.

Här är tio uppfinningar som gör vårt liv möjligt idag! 

 1. Mikrovågsugnen
  Vad-blir-det-för-mat-frågan, som en mindre uppfinningsrik dag besvaras med ”värm rester i mikron”, är ett vanligt scenario hemma. Dock inte lika vanligt 1947 när första mikrovågsugnen fanns på marknaden – till ett pris motsvarande en ny bil.
 2. Högtalaren
  Utan högtalaren hade radion varit en ganska meningslös uppfinning. Sån tur att Alexander Graham Bells patent på telefon och högtalare löste det problemet redan 1876.
 3. Blixtlåset
  Vissa saker tar vi bara förgivet, som till exempel blixtlåset på byxorna. 1913 lanserade Gideon Sundbäck blixtlåset Planko, som är urvarianten till de blixtlås vi har idag.
 4. GPS
  Oavsett om det gäller att hitta till kompisens lantställe eller spela Pokémon GO i parken, så är GPS en viktig förutsättning. GPS-mottagaren tar emot information från olika satelliter och kan på så vis räkna ut var vi befinner oss.
 5. Mobilen
  Idag skickar vi memes, chattar på sociala medier och sköter jobbmöten med mobilen. Annat var det förr, då mobilen var både klumpig och relativt sällsynt. Trots att mobilen fanns på marknaden redan på 70-talet var det först på 80-talet som mobilen fick sitt genombrott som ”yuppie-nalle”.
 6. Datorn
  För inte alltför länge sedan var hemmajobb framför datorn inte att tänka på. Datorerna var så stora (och dyra) att igen kunde ha dem hemma. Det ändades dock på 80-talet när IBM och Apple gjorde persondatorn till en oumbärlig ägodel.
 7. Kylskåpet
  Fram till för ungefär 150 år sedan krävdes det en del planering för att få njuta av kall dryck i varmt klimat. Då kyldes mat med is och snö, som förvarades övertäckt i marken eller källaren. Först 1925 lanserade Electrolux det moderna kylskåpet som fick en viktig plats i mathistorien.
 8. Tv:n
  Idag är gränsen något flytande med vad som faktiskt räknas som tv. Många använder surfplattan eller datorn för att streama innehåll i krispig hd-kvalitet. Annat var det 1925, då tv:n förvisso var uppfunnen, men skärpan lämnade lite att önska.
 9. Klockan
  I vårt moderna samhälle är klockan en förutsättning för att komma upp på morgonen, passa tiden till ett möte eller kort sagt få koll på när saker händer i livet. Men även om varje minut räknas nu, så var det lite annorlunda förr – innan 1660-talet saknades nämligen minutvisaren.
 10. Roboten
  Förutom att delta i robot-fotbolls-VM (ja, det finns flera fotbollsligor för robotar också), så har roboten sedan 60-talet haft en viktig uppgift inom flera olika områden. Till exempel har roboten hjälp oss utforska rymden, dykt långt ner i världshaven och även hjälpt oss klippa gräsmattan på sommaren.

 

Här är fem till uppfinningar vi tar för givet:

 • Glödlampan
 • Skiftnyckeln
 • Spisen
 • Sängen
 • Kameran

 

Vilken tid vi lever i! En alldeles otrolig tid där nya, spännande uppkopplade saker dyker upp både här och där och där. Världen drivs framåt av människor med ett optimistiskt mindset och innovation uppstår först när vi tänker annorlunda och ser möjligheter. Det är när vi säger ja till förändring, fantasi och utveckling, som vi också vet att det bästa inte har hänt än. Med framtidseffekten ämnar vi utforska optimismens effekt på framtiden. Bryta fördomar, testa gränser och fantisera fritt. Allt för att du, och många fler, ska få ta del av en uppkopplad värld som bara kan bli bättre.

Relaterade artiklar:

"Uppkoppling gör allt möjligt"

Demokratier utvecklas, vardagen förenklas och relationer stärks. Allt tack vare vår uppkoppling. Och det finns inga gränser för vilken teknik vårt nät kommer att leda till i framtiden.

Därför har vi blivit mer positiva till teknik

Efter de senaste åren med skärmtidsdebatt har vår inställning till tekniken förändrats. För många har det förändrats bara de senaste månaderna.